Fűszeres illatú december | Trine Hahnemann: Skandináv karácsony

Posted on 2020. december 2. szerda Szerző:

0


Eszéki Erzsébet |

Életem egyik legnagyobb kulináris élményét egy decemberi stockholmi meghívásnak köszönhetem. Bő tíz éve a svéd fővárosban töltöttünk egy hetet, habár korábban már legalább tízszer is jártam ott, de télen még soha. Egy kedves barátunk meghívott minket a Városháza patinás éttermébe (Stadshuskällaren a svéd neve). Az ilyen eseményt a svédek úgy hívják: Julbord (a jul karácsonyt jelent, a bord pedig asztalt). Decemberben sokan azzal ajándékozzák meg egymást, hogy a rokonaikat, barátaikat meghívják ebédre vagy vacsorára.

Megérkeztünk, és a látványtól percekre elállt a szavam. A finom eleganciával feldíszített termekben, az ízlésesen megterített, hatalmas asztalokon pompáztak az ételek. Elöl a halak: heringek, majd a lazacok. Csak az utóbbit legalább tucatnyi módon kínálták, melegen és hidegen. Ezután a húsos főételek következtek, kacsa sokféle módon, aranybarna bárányborda és hasonló ínyencségek, mindehhez színpompás saláták és többféle, főleg erdei gyümölcsökből készült lekvár és csatni.

Végül a jellegzetes svéd karácsonyi sütemények sorakoztak több asztalon, köztük pepparkaka és az egyik legkedvesebb édességem, a mjukpepparkaka, azaz a fűszeres-gyömbéres karácsonyi keksz és ennek puha sütis változata. Még az utóbbiból is volt többféle, kakaós, márványos, világos, sima és mázas, csokoládés.

Mint megtudtam, senkit nem néznek ki két óra elteltével. Sőt: négy-öt, vagy akár hat órát számolnak egy asztaltársaságra, ki mennyit kér. Mert a julbord lényege az emlékezetes kulináris élmény mellett a több órányi együttlét. Hiszen ez a karácsonyi ajándék, időt szánnak egymásra, lehet nyugodtan beszélgetni. Mi is ezt tettük, miközben szép lassan, apró falatokban megkóstoltunk sok mindent a káprázatos kínálatból.

Hadd idézzek ehhez Louisa Thomsen Brits néhány éve megjelent könyvéből, amelynek Hygge a címe, s amelyről nemrég jelent meg újraolvasós kritika: „A hygge (ejtsd: hügge) a pillanat megélése, az együttlét öröme, az összetartozás élménye. A melegség, a biztonság, az otthonosság, a védettség érzése.
A hygge lényege, hogy összhangba kerüljünk magunkkal, és bensőséges kapcsolatot teremtsünk azokkal a helyekkel és emberekkel, amelyek és akik biztos támaszt és kapaszkodót jelentenek a számunkra, ahol és akik társaságában otthonra találunk, és jóleső, megnyugtató érzés tölt el bennünket.”

A hygge ugyan dán kifejezés, de pontosan ezt jelentette számomra az a decemberi, stockholmi julbord is. Ahogy a svéd barátaim szintén hasonló élményekről számoltak be mindig, amikor a karácsonyi készülődésről, szokásokról, ételekről meséltek. Már december legelején megterveznek mindent. Nincs stressz, mert azzal az ünnep lényege veszne el. Hetekkel korábban elkezdik a sütést, különleges lekvárokat, csatnikat, fűszeres eceteket készítenek, amelyeket sokan ajándékba adnak szeretteiknek.

A dán Trine Hahnemann kötete is azt érzékelteti, hogy a több hetes sütés-főzés öröm lehet. Ezt írja: „Élvezzék a sütést. Az se baj, ha az elkészült sütemény nem mutat tökéletesen. Csak jöjjenek össze a barátokkal, és érezzék jól magukat!” Ezt jelenti a december a skandináv országokban, a legfontosabb ünnepre való örömteli készülődést. Sokan a szabadban jönnek össze az egyik adventi vasárnapon, grilleznek, meleg italokat kortyolgatnak, a gyerekekkel játszanak a hóban. Ahogy a kötet szerzője írja: „Nálunk úgy tartják, nincs rossz idő, csak helytelen öltözködés.”

A konyhai munka a sokféle karácsonyi süteménnyel kezdődik. Egyre több dobozban, üvegben és tálban illatoznak a fűszeres kekszek, amelyekből bőséges mennyiség kell, hogy jusson az éjszaka kilopódzó családtagoknak meg a vendégeknek is. A sötét téli hónapban a házak, lakások gyertyafényben úsznak – ahogy a kötet gyönyörű képein is láthatjuk, de azért mégsem fotóalbum ez, hiszen 80 recepttel szolgálja ki a téli ünnepkört. Lars Ranek felvételei annyira ínycsiklandók, legszívesebben beleharapnék a sültekbe, salátákba, süteményekbe, vagy ott ácsorognék a grillezők mellett.

Trine Hahnemann a fejezetek elé rövid bevezetőket írt, és minden receptet egy-két személyes élménnyel „fűszerezett”, így az olvasók előtt megelevenedhetnek a skandináv adventi-karácsonyi szokások is. A legnagyobb ünnep december 24-e estéje (mint nálunk), pompás vacsora, több fogással, majd körbetáncolják a karácsonyfát, utána pedig jöhet az ajándékozás, végül a kávézás, süteményekkel. Ha valaki nem látta volna Ingmar Bergman remek 1982-es filmjét, a Fanny és Alexandert, keresse, nézze meg, ha másért nem, a karácsonyi jelenetért.

Amikor végigolvastam, majd napokig lapozgattam a szép könyvet, konkrétan éreztem közben számos étel vagy sütemény illatát. Várható-e ennél több egy ilyen kötettől?

Trine Hahnemann

Trine Hahnemann: Skandináv karácsony – Több mint 80 hagyományos és különleges recept
Fordította: Kúnos Linda
Corvina Kiadó, Budapest, 2020
144 oldal, teljes bolti ár 5990 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 4792 Ft,
ISBN 978 963 136 6891

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Skandináviában a karácsony egész időszaka advent első vasárnapjától szilveszterig az ünnepek jegyében telik, amelyben a hagyományok tisztelete és a korszerű stílus egyformán jelen van. Az otthonosság érzését, a már nálunk is ismert dán szóval, a hyggét a gyertyafény, a melegség, a sütemények és édességek sokasága teremti meg. A december első hetében sütött nyalánkságoknak ki kell tartaniuk az ünnepek végéig, az üvegek megtelnek szegfűszeges, fahéjas kekszekkel, színes süteményekkel, a dobozok apró ajándékokkal, az asztalokra kikerülnek az egyszerű, örökzöld koszorúk, a fehér gyertyák, a mézeskalács-házikók. A villásreggelik, uzsonnák, ebédek és vacsorák a sokszor újszerű módon elkészített hagyományos ételeket és italokat kínálják: sokféle halat, húsokat, főként kacsát és sertéshúst, az évszaknak megfelelő zöldségköreteket. És mindezt a forralt borok, a karácsonyi glögg, a gyümölcsös koktélok kíséretében.
A pompás fotókkal illusztrált könyvben a dán szerző több mint 80 hagyományos és különleges karácsonyi receptet oszt meg az olvasókkal, és közben megismertet az ünnepi szokásokkal is.