Baguette, ciabatta és társai a nagyvilágból | Paul Hollywood: Kenyér

Posted on 2020. március 12. csütörtök Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Kenyér reggelire, ebédre, vacsorára. Melyik magyar embernek lenne ellenvetése? Paul Hollywood könyve hűen követi azt az európai meggyőződést, miszerint kenyér nélkül lehet élni, csak nem érdemes.

Mindenkinek van legalább egy családtagja, aki még a húsleveshez is kenyeret eszik, a franciák jóféle baguette nélkül, az olaszok ciabatta nélkül, az oroszok fűszeres savanyú fekete rozskenyér nélkül elképzelhetetlenek. A görögök és a törökök évszázadok óta vitatkoznak, de még mindig nem tudták eldönteni, melyikük találta fel a pitát. Szicíliában egyenesen odáig mennek az emberek, hogy a kérdés nem az, mi lesz az ebéd, hanem hogy „Cosa cʼè per il conpanatico?” azaz mit eszünk a kenyérhez?

A britek sem maradnak el a kenyérmániás nemzetek mögött, ha a fogyasztás mennyiségét tekintjük, legyen szó a szódabikarbónával készülő hagyományos vagy a gyarmati múlt miatt meghonosodott, különféle lapos kenyerekről, melyekből az indiaiak több százat ismernek. Az utóbbi évtizedek gasztroforradalma pedig Nagy-Britannia számára is elhozta a főzőműsorokat, és azon keresztül az otthoni kenyérsütés újrafelfedezését. Az olyan tévéműsorok, mint a nálunk Sütimester címmel futó The Great British Bake Off végképp eltörölte az egyébként igen finom ír szódás kenyér egyeduralmát. Nem véletlenül. Paul Hollywood a brit háziasszonyok egyik kedvence lett: ragyogó kék szem, csibészes mosoly és még sütni is tud! Mi kell még a dicsőséghez?

Talán egy könyv, amiben a receptek is fellelhetők, megfelelő részletességgel. Ám nemcsak receptek, hanem ami ennél sokkal fontosabb: technikák és közérthető leírások. Mindenfajta hókuszpókusz mellőzésével vetheti bele magát az egyszeri hobbisütő a pékmesterségbe. Hollywood nem hazudtolja meg magát: egyszerűen, szakszavak használata nélkül segít eligazodni a sütőeszközök és a dagasztás-kovászolás-gluténszerkezet Bermuda-háromszögében. A legegyszerűbb, élesztős kenyértől így jutunk el a hajtogatott vajastésztáig, de csak miután megismerkedtünk a desszertkenyérrel és a briósfagylalttal. Beavat a kovászolás alapjaiba is: nemcsak könnyen követhető, de bevált módszert sajátíthat el az Egyszeri Kovászoló.

És itt még nincs vége. A könyv arra vállalkozik, hogy a kenyér ne csupán mellékszereplője, kísérője, de főszereplője is lehessen egy-egy étkezésnek, legyen az toszkán kenyérsaláta (panzanella) vagy valamilyen töltött kenyér, ami semmiképpen nem egy egyszerű szendvics.

Kicsit sajnálom, hogy nem pár évvel korábban jelent meg nálunk ez a kötet, mert a brit kiadás óta eltelt hét év azért érzékelhető, főleg a fotókon. Ebben is megmutatkozik, milyen hihetetlen sebességgel fejlődött a gasztronómia háttéripara az utóbbi évtizedben. A könyv értékéből ez nem sokat von le: jól szerkesztett, igényes, örömmel forgatható a kiadvány.

Paul Hollywood

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Paul Hollywood: Kenyér – Reggelire, ebédre, vacsorára
Fordította: Bosnyák Gabriella
Partvonal Kiadó, Budapest, 2019
224 oldal, teljes bolti ár 5499 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 4399 Ft,
ISBN 978 615 578 3906

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege­

Itt az ideje, hogy a tányér mellé száműzött kenyeret visszahelyezzük az őt megillető helyre: az asztal közepére. A kenyérsütés alapjait nem nagy kunszt elsajátítani – tényleg csak pár egyszerű hozzávalót kell összekeverni –, ám igazán jól csinálni művészet. Aggodalomra semmi ok, bárki elsajátíthatja a kenyérsütés fortélyait, mivel Paul Hollywood ebben a könyvében lépésről lépésre, fotók segítségével mutatja be a tennivalókat. Nemcsak kenyér-, hanem egyéb recepteket, sütéssel kapcsolatos trükköket és egy csomó tippet is ad a világhírű sztárszakács. A könyvben található kenyér- és kísérőreceptek segítségével az egyszerű hozzávalókból a legfinomabb ételeket alkothatjuk meg, az előételtől a salátákon és a főételeken keresztül egészen a desszertekig. Ez a könyv tehát nem csupán magáról a sütésről szól, hanem a komplett étkezésről.