Hová vezet mindez? | Han Kang: Növényevő

Posted on 2017. november 20. hétfő Szerző:

0


Lázár Ivett KönyvParfé |

Ugye érzed néha te is, hogy legszívesebben kifutnál a világból? Ha a munkahelyed stresszes, ha a kollégáid az idegeidre mennek, vagy épp otthon nem klappolnak a dolgok, akkor bizony hamar eleged lesz mindenből. Ez normális. Nagy a nyomás, folyamatosan meg kell felelni az elvárásoknak, így nem csoda, ha egyszer csak elszakad a cérna.

Ilyenkor kell egy nagy levegő, egy olyan hobbi, ami kikapcsol, egy barát, aki meghallgat – vagy egy kis csend, hogy végiggondold, merre és hogyan tovább. Han Kang kisregényének főszereplője Jonghje más utat választott; úgy döntött egyszerűen kilép a társadalomból.

A Növényevő története furcsa, nyugtalanító és helyenként igen bizarr. Még 200 oldal sincs, mégis nagyon erős könyv. Szokatlansága már abból is kitűnik, hogy ez a rövid próza három különböző perspektívából mesél. Először a férj elbeszélését olvashatjuk, aki felesége, Jonghje különös viselkedését ecseteli. A második részben a nő sógora mesél, a harmadikban pedig Inhje (Jonghje nővére) szemszögét követve jutunk el a végkifejletig.

Bár a könyv címe Növényevő (lásd lejjebb a fülszöveget), központi témája mégsem a vegetarianizmus. Ez csupán metafora a történetben, amely ennél sokkal mélyebb mondanivalóra nyit ablakot. A hús elhagyása csak az első lépés, Jonghje így próbál lázadni tökéletesnek tűnő, ám üres, boldogtalan élete ellen. A férje nem szereti, nem is becsüli eléggé, életükben se izgalom, se újdonság nincs. Nem kommunikálnak egymással, nem is ismerik egymást. Napjaikat szürkeség borítja.

Jonghje családja már-már erőszakkal próbálja észhez téríteni az asszonyt; az apja kissé brutális módot választ, hogy megtörje lánya konokságát. Miután világossá válik, hogy semmi sem tudja megváltoztatni a döntését, elfordulnak tőle. Magára hagyják, nem tekintik többé családtagnak. Egyszerűbb megfutamodni számukra a probléma elől, egyáltalán nem akarnak szembenézni a gondokkal. Csak Inhje tart ki mellette, még azután is, hogy saját élete fenekestül felfordul.

A Növényevő különleges hangulatú, sötét és furcsa, ugyanakkor a legnagyobb erőssége, hogy minden mondat a helyén van. Nincsen benne töltőanyag, nélkülözi a felesleges körmondatokat és leírásokat, s mindez arra szolgál, hogy növelje az olvasóban a feszültséget, és várja a rejtély megfejtését.

A rövid történet sok-sok súlyos kérdést feszeget. Beszél a családi kötelékek fontosságáról, a diszfunkcionális családról, az ideális testről – amely „mérceként” szolgál a valós testkép kialakulásához –, a mentális betegségben szenvedőkről, az erőszakról, a fizikai és érzelmi éhségről. Egyenként is kemény témák, együtt pedig egyenesen arcon csapnak. (…)

Az írás teljes terjedelmében, a könyvhöz kapcsolódó recepttel (Vegán zöldséges pite) együtt elolvasható a KönyvParfé oldalon 

Han Kang

Han Kang: Növényevő
Jelenkor Kiadó, Budapest, 2017
Fordította: Kim Bogook, Németh Nikoletta
180 oldal, teljes bolti ár 2999 Ft,
kedvezményes webshop ár 2519 Ft,
e-könyv változat 1990 Ft
ISBN 978 963 676 6184

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Jonghje álmában vér, nyers hús és a halál kísért. Másnap az asszony, akinek élete és házassága is átlagos, kitakarít minden állati eredetűt az otthonukból.
És az életükből eltűnik az íz.
A férje elkeseredett részletességgel beszéli el, hogy a növényevés feldúlja a házasságukat, és egyre abszurdabb események láncolatát indítja el. A szűkebb család mindent megtesz ez ellen, először a nő lelkét, majd a testét veszik célba, de Jonghje megszállottan halad a maga választotta úton… az elidegenedés felé. Közben a történet társadalmi szokások, nemi szerepek és legális hétköznapi bántások mélyén gyökerező organikus emlékművet emel egy szabadulni vágyó életnek: egy nő életének ezen a világon.


A nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett Növényevő világszerte átütő irodalmi sikert aratott. A koreai Han Kang csodálatos és felkavaró regénye tabukról és lázadásról, erőszakról és erotikáról, a lélek metamorfózisáról szól; igazi kafkai történet.