Skandimánia? | Rebecka Edgren Aldén: A nyolcadik főbűn

Posted on 2017. augusztus 21. hétfő Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Vajon hányan tudnák azonnal megmondani, melyik a hét főbűn? Bevallom, nekem gondolkodnom kellett, s valószínű, ezzel nem vagyok egyedül. De hogy mi lenne a nyolcadik, arra több megoldásom is van, noha nem fogom megosztani önökkel. Mint ahogy a ’72-es születésű svéd Rebecka Edgren Aldén is, akinek A nyolcadik főbűn az első krimije – amely már legalább öt országban megjelent – csak sejteti.

Általában szeretek krimiket olvasni, tudom, nem vagyok egyedül ezzel. Kifejezetten ellazít és pihentet, főként, ha gondolkodnom is kell a feladott rejtvényen. Amikor magasra csapott a skandináv krimi-láz, természetesen rávetettem magam a megjelenő könyvekre. (Később ugyan rájöttem, hogy olvastam én már fiatalabb koromban „skandit” – ó, régi szép Fekete könyvek sorozat! – csak akkor még nem volt ekkora divatban.) Hogy miért tetszenek (általában) ezek a regények? Gondolom, másra is jól hatnak a távoli, kissé ismeretlen ám vonzó helyszínek, az olykor fanyar, hűvös természetű nyomozók, s a bűnügyek kapcsolódása a kor és a társadalom valós problémáihoz, amely különös ízt ad a legtöbb esetnek. Az eddig olvasottak majdnem mind „bejöttek” nekem (a régiek is!). Kicsit eltér a véleményem Rebecka Edgren Aldén regénye esetében. Ha nincs rányomtatva a borítóra, hogy Skandináv krimik (ami egyébként az Animus igen jó sorozata!), valószínűleg habozás nélkül amerikainak gondolom.

A legnagyobb problémám, hogy az amúgy rafinált történet a legsematikusabb, majdhogynem unalmas sikerhelyzetből indul, hogy megmutassa – a legfelkapottabb hollywoodi forgatókönyvek technikája szerint –, miszerint minden csillogó boldogság mögött titkok rejlenek. A mi főhősünk egy szörnyű balesetet túlélt nő, Nora, aki megküzdött problémáival, s lám, mindent elért; rendezett és boldog család, gyönyörű ház, szerető férj, elismerés a munkában – mindene megvan, és megélt küzdelmeinek köszönheti sikereit. Életmódtanácsokat ad, mondhatni, recepteket a boldogsághoz, s élete a bizonyíték minden szavára. Ezt a már-már tökéletes, idilli helyzetet (nem mellesleg az elég nyálasan hangzó Édenkert Lakónegyedben) ássa alá, mint egy rejtett csőtörés, amely láthatatlan mossa ki az alapokat, egy különös új lakó, Klara érkezése, ami a felszínen is megkavarja a nyugodt jólétben élők egyhangú hétköznapjait. A regény lassúdad csordogálású első felében Nora új könyv megírásába fog, amely a hét főbűnről szólna, ám Klara szomszédsága szorongásokat és gyanúkat érlel benne, s mindez tán épp úgy középtájon tudatosul benne. Onnantól félelmei eluralkodnak, kitartanak a végkifejletig.

Mintha elveszítené önmagát, eddigi töretlen önuralmát, az irányítást az élete eseményei felett. Egyre nyilvánvalóbban repedezik a gyönyörű látszat is – a lélek mélyén, ahogy máskor, most is ismeretlen erők munkálkodnak. A tudat furcsa játékainak köszönheti A nyolcadik főbűn, hogy alkotója (vagy a kiadó) pszichothillernek titulálja. Kétségtelenül van benne ilyen szál is. Hogy merre fordul a kocka, hogy a hét főbűn mellett mi lehet a nyolcadik – a végére kiderül, de természetesen nem leszek krimi-gyilkos. Annyit azonban elmondhatok, dacára annak, hogy rendre minden részlet a helyére kerül, nekem az egészből alapvetően hiányzik az igazi feszültség, a valódi élet.

Ennek ellenére nem szeretném elvenni a skandimániások hitét. Olvasmányos, izgalmas, jó történetet kapnak. „Ez így gömbölyű” énekelte valamikor Katona Klári, „a popsi belefér a nadrágba, az ég kék, zöld a fű…”. Vagyis nem tudnám megmondani, mi a bajom. Hogy miért szeretem jobban a rosszkedvű detektíveket, akik alagsorban régi ügyeket bogozgatnak, ahelyett, hogy az Édenkert lakóiért aggódnék!?” Fene se érti.

Rebecka Edgren Aldén

Rebecka Edgren Aldén: A nyolcadik főbűn
Skandináv krimik sorozat
Fordította: Annus Ildikó
Animus Kiadó, Budapest, 2016
312 oldal, teljes bolti ár 3490 Ft,
kedvezményes webshop ár 2966 Ft
ISBN 978 963 324 4067

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Nora, miután csodával határos módon felépül csaknem végzetes ifjúkori balesetéből, sikeres életmód-tanácsadó lesz. Könyveket ír, előadásokat tart, sütkérezik a népszerűségben. Élvezi a munkáját, boldog házasságban él, két szép gyermek édesanyja, futni jár, hogy formában tartsa magát, és az ő kerti partijai a legjobbak az Édenkert lakónegyedben.

Éppen a hét főbűnről szóló könyvéhez fog hozzá nagy lelkesedéssel, amikor egy különös nő költözik a szomszéd házba, Nora tökéletes világa pedig mintha kibillenne a négy sarkából: fura alakok jelennek meg a szeme előtt, rémálmok gyötrik, és a férje is szokatlanul viselkedik. Az asszony egyre inkább elveszíti az uralmat az élete felett, már azt sem tudja, kiben bízhat, s hihet-e egyáltalán a saját szemének. Fiatalkori pszichiátriai problémái tértek volna vissza? Nem, ebbe nem tud belenyugodni. Nyomozni kezd a furcsa történések okai után, míg válaszúthoz nem érkezik: döntenie kell, hogyan akarja folytatni az életét…