Szelíd ízek | Laura Plumb: Ájurvédikus konyha kezdőknek

Posted on 2021. június 2. szerda Szerző:

0


Bedő J. István |

Ajánlatos, ha a leendő olvasó a cím minden szavára figyel. Valóban kezdőknek szól a könyv, valóban minden fontosat elmond az ájurvédáról, és valóban az egész konyháról beszél, tokostul-vonóstul, mégpedig úgy, hogy olvasója ne jöhessen zavarba (vagy csak ritkán), hogyan ejtenek bizonyos szavakat, amiket eddig máshogyan leírva látott.

Ezt az ételkészítési gyakorlatot – ahogyan más összefüggésekben megtapasztalhattunk a dél-ázsiai, általában távol-keleti mentalitás kapcsán – ugyanis az ember egészével való ismerkedés előzi meg. Itt nem lehet csak úgy hirtelen felindulásból bármit főzni, enni, ami ízlik vagy ízlenék (illetve lehet, de a koncepció egész más). Az egész ember ismeretében következnek csak az ételek.

Laura Plumb az ájurvéda szellemében tökélyre igyekszik vinni a testi-lelki alkathoz/típushoz igazított étkezést, és csak ezután következnek a receptek. A könyv felépítése ennek megfelelően kérdőívfélével indul, az olvasó nem túl bonyolult kérdésekre adott válaszaiból kirajzolódik a profilja (hadd használjam ezt a lélektanból ismerős kifejezést), és ennek alapján össze tudja szedegetni a könyvből, hogy mi az, ami jót tesz neki, és mi nem – esetleg kifejezetten ártalmas.

Mindez sok-sok évszázad összegyűlt tapasztalata alapján fogalmazódott meg, lehet követni, lehet teljesen átállni rá – egyéni döntés kérdése. Nyilván lesz, aki könyvben felsorolt ételeket a bennük felhalmozódott vitaminok, mikroelemek, fémsók – egészségre, szervműködésre gyakorolt – hatása miatt fogyasztja, és olyan is, aki egyszerűen csak azért, mert jóízűek. Kétségtelen, hogy a könyv az egészségtudatos olvasóhoz szól, a húskedvelők legfeljebb meglepődnek, hogy hússal nem találkoznak, még tejjel-tojással is csak módjával, és mindig találnak alternatívát maguknak a vegánok. (Magvakból készített italokról van szó, de a tej-lobby most indított harcot azért, hogy ezeket ne nevezzék növényi tejnek.)

Célszerűségi okokból arra hívom fel a figyelmet, hogy a nyersanyagok legnagyobb része a hazai kínálatból is elérhető: gabonafélék (de álgabonák is, vagyis a búzának nem-rokonai), gyökérzöldségek, szinte minden káposztaféle, a kabakosok (tök és rokonai), a hüvelyesek igen nagy választékban, olajos magvak (dió, mogyoró és hasonlók), és nagyon nagy mennyiségben az összes illatos zöldfűszer és a magfűszerek. A gyümölcsök összeválogatásában esetleg több a trópusi, de ott is dominálnak a bárhol beszerezhetők. Azért csak ilyen tömörített a lista, hogy érzékeltessem, nem a távol-keleti nyersanyagok bősége nyomja rá bélyegét.

Az alkatokat, melyek meghatározzák a választható ételeket, már említettem, de a szerző még arra is felhívja a figyelmet, hogy akár egyetlen fűszer kicserélésével más alkatúak számára is előnyösen fogyasztható a receptben leírt étel/ital.

Ezeket az ételeket, mivel energiatartalmuk általában alacsony, voltaképpen a fűszerek dobják fel, talán nem véletlen, hogy aki erre átáll, az asztalra majdnem mindig többféle (és jobbára ízekben tobzódó) fogást tesz. Persze megszokni könnyű, még ha kell is hozzá némi idő – de a domináns nem a hagyma-fokhagyma-paprika trió lesz, hanem például a gyömbér-bors-fahéj kombináció. Mivel jó néhány receptet megkóstoltam (köszönet érte a feleségemnek), állíthatom, hogy finomak.

Számos szakácskönyvtől eltérően a 108 receptet nem kíséri túl sok illusztráció, jobbára csak a fejezeteket indítják Hélène Dujardin szépen komponált képei. De igaz az is, hogy az ételek színessége inkább az ízek sokszínűségében érvényesül – az asztalon. És kellemes a megközelítés rugalmassága is: voltaképpen minden recept ízlés szerint bővíthető azzal, amit a fagyasztóban felhalmoztunk.

Laura Plumb elsősorban jóga- és életmódoktató, ennek része ez a néhány éve megjelent és igen nagy népszerűségre jutott könyv is. Sikerének minden bizonnyal titka nem csupán az európai és modern gondolkodástól távol álló, az ételek hasznosságára figyelő gondolkodásmód, az elmélyülés, hanem az is, ahogy ezt elmondja. A könyv fordítója, Uzsoki Eszter átmentette a megfogalmazás szépségét, melegségét: neki köszönhetők ezek a zenélő mondatok:

„A kitchari … az egész test számára jótékony hatású: a házi készítésű kitchari feléleszti a sejtekben rejlő intelligenciát, olyannyira, hogy már szinte halljuk, amint a testünk dúdolni kezd.” Egy másik helyen: „Ahogy közvetlenebbé válik az ételhez fűződő viszonyunk, lassanként úgy fogjuk érezni, hogy a főzés során nem egyszerűen feladatot végzünk, hanem az élet szimfóniájának egyik szonátáját komponáljuk.”

Laura Plumb

Laura Plumb: Ájurvédikus konyha kezdőknek
Fordította: Uzsoki Eszter
Fotók: Hélène Dujardin
Alexandra Kiadó (A), Pécs, 2021
240 oldal, teljes bolti ár 4800 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3600 Ft
ISBN 978 963 447 4920

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A modern orvoslás a betegségek többségét vényköteles gyógyszerekkel kezeli. Az ájurvéda ősi tudománya ezzel szemben természetes megközelítést alkalmaz, és a legősibb orvossághoz, az étel gyógyító erejéhez folyamodik.
Az Ájurvédikus konyha kezdőknek című könyvet lapozgatva a szerző szelíd útmutatója és könnyű, szezonális receptjei segítségével elsajátíthatjuk ezt a különleges táplálkozásmódot, bármilyen is legyen az alkatunk, azaz a „dósánk”.
• Az ájurvédikus táplálkozás elveinek világos áttekintése révén életünket átjárhatja az ájurvéda bölcsessége.
• Az egyszerű dósa-kérdőív és az ájurvédikus táplálkozást bemutató ötpontos útmutató segít jobb döntéseket hozni az ételeinkkel kapcsolatban.
• A négy évszakos heti étrendeknek köszönhetően táplálkozásunk összhangba kerülhet a természettel.
• A 108 könnyű, laktató ájurvédikus recept segítségével egész évben fenntarthatjuk a dósánk egyensúlyát.