Éljen a természet! | Zelei Anna: Norvég utakon

Posted on 2021. április 6. kedd Szerző:

0


Sváb Ági |

A 2010-es évek (azok a csodás, precovid idők!) felgyorsult, hedonista világában megfigyelhető volt egy újszerű, az egyszerűségre és lelassulásra törekvő életvezetési irány. Ennek a folyamatnak az egyik egyértelmű jele az északi, jóléti államok életfilozófiáinak importálása, azok egyszerűsítése, lecsupaszítása és elüzletiesítése. Előbb a dán hyggekultúra („érezd magad jól!”) tett szert nagy népszerűségre, majd olvashattunk a svéd lagomról („törekedj az egyszerűségre és az egyensúlyra!”) és a finn sisuról („légy bátor és reziliens” [vagyis rugalmasan ellenálló]”) is. Bár ezek az üzenetek sem túlságosan bonyolultak, eddig magyarul mégsem jelent meg a norvég változat könyvformában. Ez lenne a friluftsliv, szó szerinti fordításban a szabad levegőn lévő élet, vagy egyszerűbben: kirándulás. A norvégok állítólag már csak ilyenek: ha van szabad 20 percük, elmennek túrázni valamelyik fjordba.

Zelei Anna könyve egyáltalán nem a fent vázolt sorba illeszkedik be, nem a norvég életmód elterjesztése a célja – ez csak szerencsés mellékhatás lehet. Első ránézésre, azt hihetnénk, útikönyvet olvasunk. Ezt a gondolatot erősíti az alcím is: Kalandozások a fjordok között. Valójában azonban sokkal többet kapunk az ország látnivalóinak rövid ismertetésén és a puszta információközvetítésen túl.

A Hurtigruten hajótársaság gőzösei forgolódnak a Geiranger-fjordban.

A kötet tíz fejezetre tagolódik, melyek a skandináv ország kulturális és természeti értékeire fókuszálnak. Az egyes fejezetekben hosszabb-rövidebb leírásokat olvashatunk az adott témáról. A szövegek minden esetben alaposak és az adott kérdés számos szemszögét figyelembe veszik, legyen szó a norvég jóléti állam kialakulásáról, az ősi fatemplomok felgyújtásáról vagy arról a kérdésről, vajon mennyire nem egészséges tenyésztett lazacot enni. Már ebből a felsorolásból is kitűnik, hogy a szerző Norvégia lehetőleg minden aspektusára ki szeretne térni. Az elvárható témák (történelem, kultúra) esetében a megfelelő mélységben utánaolvasott, utánanézett a kötelezőknek, legalábbis erről tanúskodik az ajánlott és felhasznált irodalom listája is. Már csak emiatt is kötelező olvasmánynak javasolnám ezt a könyvet az elsőéves skandinavisztika-hallgatók számára.

A szerző ehhez az alaphoz teszi hozzá saját véleményét, tapasztalatait, az utazások alatt szerzett élményeit. Nem konkrét szálláshelyeket ajánl vagy utazási tippeket ad, hanem az ország szellemiségéből ad át valamit: például mindig legyen nálad élelem, víz és vízhatlan ruha, vagy hogyan lehet megtalálni és milyen állapotban érdemes hátrahagyni egy 19. századi kulcsos házat. Olykor vállaltan szubjektív leírásokat, könyv- és filmajánlókat is olvashatunk egy-egy témában.

Kapitális útonálló

A fejezetek között – az ország adottságaival összhangban – túlsúlyban vannak a természettel, a tájjal, a növény- és állatvilággal kapcsolatosak. Olvasás közben az emberre néha óhatatlanul átragad a szerző lelkesedése, és kedve támad repülőjegyet foglalni ebbe a távoli országba.

A leíró részek után – vagy néha közéjük ékelve – személyes élménybeszámolókat olvashatunk. A blog- vagy naplószerű leírások felelevenítik a fjordban tett kirándulás epizódjait. A legérdekesebb ezek közül talán a Szószék-szikla (Preikestolen) megmászása volt, meg a találkozás a jávorszarvassal – ezekben megmutatkozik Zelei Anna miképp reflektál önmagára, a norvég kultúrára és a természetre.

A fejezeteket mindig jó minőségű, színes fotók zárják. Ezek többsége a szerző saját felvétele. Ha eddig úgy tűnt, hogy a leírásokat sem találtam érdektelennek, akkor muszáj elmondani, hogy a fényképek egyszerűen fantasztikusak. Néha nem is bírtam megállni, hogy ne lapozzak előre és gyönyörködjem a varázslatos norvég vidéket ábrázoló képeken. Szerencsére a szerző a könyv megjelenése után sem hagyta abba a fotók posztolását az Instagramon, így a jövőben sem kell elvonási tünetektől szenvednem.

Zelei Anna kötete nem skandináv országismereti gyűjtemény és nem is útikönyv. Mindezek elegye, és egyben több is ennél. 2021-ben, amikor egyelőre csak vágyakozunk az utazásra, egyszerre fájdalmas és szívmelengető olvasni. Hatására kezdem érteni, mi annak az oka, hogy az északiak rendre a boldogságkutatások dobogós helyén végeznek. Ha ilyen fenséges természeti környezetben élnék, én is boldogan hagynék hátra minden terhet egy hosszabb, vagy akár egy rövidebb kirándulás kedvéért.

A szerző további fotói itt láthatók

Valahol Lofoten-szigeten

Zelei Anna: Norvég utakon.
Kalandozások a fjordok között

Fekete Sas Kiadó, Budapest, 2019
488 oldal, teljes bolti ár 4770 Ft
kedvezményes ár a kiadónál 3578 Ft
ISBN 978 615 556 8930

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Norvégiáról mindenkinek a fjordok-trollok-rénszarvasok hármasa jut eszébe, mely olyan elemi erővel hat, hogy az egész Földről ide csábítja az embereket időtlen-idők óta. Pedig mindez csak a jéghegy csúcsa. Norvégia lebilincselő és változatos földrajza mellett különleges állat- és növényvilága is megelevenedik e rendhagyó útikönyvben a szerző saját történetei, naplóbejegyzései és fotói által.

Megismerhetjük a vadregényes táj legérdekesebb útjait, hídjait, kirándulóhelyeit délről indulva egészen a sarkkörön túlra. Itt minden kanyarban meglepetés várja a gyanútlan utazót. Márpedig ebben az országban nemigen vannak egyenes utak!