Táncprogramok a Budapesti Tavaszi Fesztiválon / Trafó

Posted on 2021. április 7. szerda Szerző:

0


Celui qui tombe/Talpon maradni

Xénia TR |

A Trafó idén is részt vesz az immár 41. alkalommal megrendezett Budapesti Tavaszi Fesztiválon, melyet 2021. április 9. és 18. között tartanak, ezúttal online formában. A Kortárs Művészetek Háza a tánc műfajával lesz jelen, egyszerre tekintve vissza a hazai kortárs tánc történetére, illetve előre, a nemzetközi trendekre. A francia Yoann Bourgeois koreográfus-díszlettervező táncprodukcióját április 9-én mutatják be az e-Trafó felületén.

A főváros nagy múltú összművészeti fesztiválját idén az „Újra együtt” mottóval szervezi meg a Budapest Brand. Az online programsorozat tíz napon át közvetít változatos kulturális programokat. Felidézi a négyévtizedes hagyomány emlékezetes pillanatait, és bemutatkozási lehetőséget ad korunk jelentős alkotóinak, műfaji megkötések nélkül. A Trafó mint társszervező is ezek mentén kínálja programjait a saját platformján.

Április 9-én, a fesztivál pénteki nyitónapján 20 órakor debütál Yoann Bourgeois Celui qui tombe/Talpon maradni című előadása, cirkusz és tánc izgalmas keveréke, az e-Néző sorozatban.

A szereplők drámai feladat elszenvedői: játékterük kibillenni látszik a lábuk alól, ám ők mintha nem engedelmeskednének a gravitáció törvényeinek. Az egyén csak akkor maradhat életben, ha a csoport túléli, így Bourgeois hat táncosa – akár az emberiség – paradox erővel és szépséggel reagál a dinamikus ellenerőre, a végeredmény pedig gerincbizsergető. (Az előadás csak valós időben tekinthető meg.)

A BTF keretében április 11-én és 18-án, vasárnap esténként 20 órakor kétrészes tánctörténeti live eseménnyel várják az érdeklődőket a Trafó Facebook-oldalán. Az Egyszer volt… – kortárs tánc Magyarországon az 1980-as években 1. részében Fuchs Lívia tánctörténész tart a témában előadást.

A 2. részben Péter Petra, a Budapest Kortárstánc Főiskola oktatója beszélget a korszak néhány fontos résztvevőjével és formálójával. Vendégei: Angelus Iván, Árvai György, Berger Gyula, Goda Gábor, Nagy József és Szabó György.

Lassított baleset #kolteszetnapja

A Magyar Költészet Napját Székely Rozi és Szabados Luca Lassított baleset #kolteszetnapja című projektjével ünnepeli a Trafó. Április 11-től négy napon keresztül kortárs költők – Falcsik Mari, Győrfi Kata, Kabai Lóránt, Tolvaj Zoltán – egy-egy versét adják elő. Az esemény a Trafó Facebook-oldalán lesz követhető.

Bővebb információk itt, itt és itt.

A francia előadás fotói: 24images.fr