Online és offline harmóniája | Steigervald Krisztián: Generációk harca

Posted on 2020. április 27. hétfő Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

Ez a könyv a legelsők között volt, amelynek bemutatóját a kiadó online tartotta, s egyszerre láthattuk a különböző helyszíneken tartózkodó szerzőt, Steigervald Krisztiánt, a téma másik ismert szakértőjét, Orvos-Tóth Noémit, akinek nagysikerű könyvéről (Örökölt sors) mi is elismeréssel szóltunk, és Nyáry Krisztiánt, a moderátort.

A látható szerző mindig élmény az olvasó számára, bár nem mindig garantálható, hogy a látvány harmóniában lesz az olvasmánnyal. Ezúttal viszont minden tökéletesen összejött. Steigervald lendületes, a figyelmet másodpercre sem lankadni hagyó, a terjedelmes mondatait szellemes beékelésekkel könnyen emészthetővé tett stílusa a könyvben is, „élőben” is a szerzői üzenetátadás vivőerejének legfőbb eszköze. Az egyik.

A másik az a manírok nélküli, valóban mélyről jövő derű, amellyel a legkeményebb tényeket és mondandót is kezeli, azt sugallva, hogy a problémák nehezek, de kezelhetők. A harmadik, hogy a szinte csevegő modorba csomagolva, mindenféle oktatósdi nélkül is fontos alapismeretek ad a divatossága miatt eltorzulásra hajlamos témáról: a generációk sajátosságairól és kapcsolatáról. Az a fajta olvasmányos, könnyen áttekinthető, jól poentírozott szöveg, amelyikre azt szoktuk mondani: olvastatja magát.

És hogy mennyire tudatos a szerzői és kiadói munka, mutatják Matyus Dóra szövegközti rajzai, amelyek annyira szórakozatóak, hogy akár gyerekkönyv illusztrációi is lehetnének. Ugyanezt a szándékot sugallja a nagyon szellős, tagolt, színekkel is operáló tördelés, amely ráadásul nem csak az olvashatóságot növeli, hanem általa annak a lehetőségét is, hogy az olvasó felvértezettnek érezze magát az életének sok konfliktust, tanácstalanságot okozó helyzeteiben és kapcsolataiban. Azt mondja a könyv: nehéz ez, nagyon, de meg tudod csinálni! Azt gondolja, érzi az olvasó: Meg tudom? Jajdejó! Akkor olvasom tovább, sőt a barátaimat is a könyv megvásárlására buzdítom.

Steigervald Krisztián nagyon rutinos előadó. Arra, hogy a témában megszerzett ismeretei több ezer kutatói, előadói és interjúszituációból származnak, sokszor utal, olyan sokszor, hogy itt-ott már az önreklámozás határait súrolja. Ez nem gond. Az már inkább, hogy a nagy életismeretről szóló példadömping és jelenséghalmaz fókuszában azért többé-kevésé (alsó) középosztályhoz tartozó családmodell áll. Pedig a társadalom más – és nem kisebb – szegmenseiben is léteznek a megkapó őszinteséggel és segítőkészséggel tárgyalt gondok, még ha az eltérő életmódhelyzetekben valószínűleg más arányokban és szinteken is. Nyilvánvaló, hogy a digitalizációról – mint a nagy, történelmi cezúráról – ott lehet igazán beszélni, ahol jelen van, de hogy mennyire van jelen, ahhoz alkalmazkodnia kell a módnak, ahogyan beszélünk róla.

Végül a könyv szerintem legfontosabb erényéről, amit a hátsó borítón Orvos-Tóth Noémi is kiemel: a képzeletbeli, okítóan-fenyegetően felemelt mutatóujj nélkül sugallja, hogy a generációk közti együttműködés nem létezhet a generációk önismerete nélkül. Ezt létrehozni, fenntartani, növelni – talán napjainkra vált igazán sürgetően aktuális feladattá. Aki az elődeivel is, az utódaival is harmóniában óhajt élni, nem kerülheti meg.

Steigervald Krisztián

Steigervald Krisztián felelősen, okosan, követ-kezetesen, szellemesen és kedvesen állítja, hogy amennyire ez szükséges, annyira lehetséges is. És ez már több annál, amit jól megírt könyvnek minősíthetünk, ez már társadalmi méretű szolgálat. Kívánhat-e szerző többet ennél?

*Az Athenaeum Kiadó oldalán közölt beleolvasó részlete

Steigervald Krisztián: Generációk harca
– Hogyan értsük meg egymást?

Partvonal Kiadó, Budapest, 2019
240 oldal, teljes bolti ár 3390 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2712 Ft,
ISBN 978 615 605 8140

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege­ (részlet)

Steigervald Krisztián könyvének legfontosabb célja, hogy letisztítsa a generációkról az igaztalan sztereotípiákat, valamint feltárja értékeiket. Így mindenki felismerheti a saját generációs korlátait, és a nemzedékek között dúló csatározások helyett képesek leszünk magunkat kívülről szemlélni, másokat megérteni – vagy akár nevetni is azokon a szituációkon, amikor csupán a generációnk beszélt belőlünk…