»A főzés legyen egyszerű!« | Nigella Lawson: Nigella asztalánál

Posted on 2019. január 24. csütörtök Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Ne számoljunk utána, hány évvel ezelőtt tűnt fel Nigella Lawson a főzőcsatornákon. Annyi azonban biztos, hogy egycsapásra reformálta meg a műfajt, az ételek iránti rajongásával, keresetlen stílusával. Biztos sikerre volt ítélve a recept: egy búgó hangú, telt, barna nő, akit imád a kamera, biztos sikerre számíthat, ha szenvedéllyel esik neki egy tál szaftos tésztának. Bombaként robban annak idején a (butácska) kifejezés: gasztropornó. Erről természetesen a legtöbbeknek Nigella jutott eszébe, és ez azóta sem változott.

Első sikerkönyve megjelenésével egy csapásra ledöntötte a főzést övező mítoszokat, milliók fordultak el a kicsit merev, szaktudásukat fitogtató vagy tanáros hangvételű, a főzést időrabló vagy nehézkes foglalatosságnak tekintő szakácskönyvíróktól, főzőműsoroktól. Hiszen ezt a nőt a közönség emelte fel, és már akkor sok százezer pédányban keltek el a könyvei, amikor még nem volt ennyire divatban a tévében főzni. Ez a karrier kilencvenes évek második felében kezdődött, és a siker azóta is töretlen. Olyannyira, hogy egyre-másra jelentek meg a főzést laza, könnyed kikapcsolódásnak, az evést pedig élvezetnek beállító, barna, mély hangú nők nevével fémjelzett műsorok, szerte Európában. Kisebb-nagyobb sikerrel, hiszen állócsillag ebben a műfajban sem születik minden nap, ráadásul legtöbbször az hiányzott fájóan, ami Ms. Lawsont Nigellává teszi: a laza őszinteség és az önironikus stílus.

A Nigella asztalánál – az otthoni főzés öröme pontosan olyan szakácskönyv, amire az ember számít, hacsak nem élt a világtól elzártan az elmúlt tíz évben. Az élet és az étel igenlése, szeretete sugárzik a lapokról. A tizenkettedik Nigella-szakácskönyv mindarról szól, ami a mindennapokban jó és örömöt ad: a jó ételről, a kreatív főzés öröméről, a finom ízekről, a szeretteinkkel és barátainkkal közösen elköltött vacsorákról. A közös étkezés közösségmegtartó erejének ünnepe ez a könyv is.

Nigella a rá jellemző keresetlenséggel mutatja be, hogyan lehet okos trükkökkel, könnyedén és egyszerűen, a lehető legkevesebb befektetett munkával varázsolni az asztalra finomabbnál finomabb fogásokat, ünneppé változtatva ezzel egy átlagos hétköznapot is. Hitvallása szerint az élet éppen elég bonyolult, legalább a főzés legyen egyszerű.

Vegytiszta kényeztetés ez a gyönyörű kiállítású kötet. Nincs ember, aki ne akarná azonnal végigenni az ízlésesen fotózott (Jonathan Lovekin) fogásokat, és ember legyen a talpán, aki nem száguld azonnal a hűtőhöz, amikor eljut a Gesztenyés csirkebecsinált marsalával és kakukkfűvel című recepthez.

Szerencsénkre Nigella Lawson éppen úgy ír, ahogy műsort vezet: egyszerűen, közérthetően, nem mellesleg kedves humorral. Az olvasó biztos lehet abban, hogy sikert arat a recepteket követve, és idősebbek is elkezdhetik. Akár átlagosan felszerelt konyhával is, hiszen aki tud olvasni, az főzni is tud. Egy átlagos keddi napon is kijár az embernek egy jó vacsora, éppen elég nehéz harcunk volt már aznap is. Salamon prédikátor könyve szerint mindennek rendelt ideje van, az örömnek is. Ebben a tiszta örömben osztoztam sokakkal a könyv lapozgatása közben, és fogok még sokszor, amikor megfőzök majd belőle egy-egy vacsorát. Úgyis mindig minden jó buli a konyhában van.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Nigella Lawson

Nigella Lawson

Nigella Lawson: Nigella asztalánál
– Az otthoni főzés öröme
Fotók: Jonathan Lovekin
Fordította: Szkladányi András
Kossuth Kiadó, Budapest, 2018
288 oldal, teljes bolti ár 7500 Ft,
kedvezményes webshop ár a kossuth.hu-n 6000 Ft,
ISBN 978 963 099 3166

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

„A könyvben olyan ételek szerepelnek, amelyeket a saját konyhámban, az otthonom kényelmében szoktam készíteni, és nap mint nap a családom – és immár az olvasók – asztalára kerülnek. Ezek a fogások azt az ízvilágot tükrözik, amelyet mindig is szerettem. Nem igényelnek olyan technológiát, tudást vagy szakértelmet, amivel egy egyszerű halandó ne rendelkezne. Az élet épp elég bonyolult – legalább a főzés legyen egyszerű.” (Nigella Lawson)