2 in 1 — Életút és tanítások | Csernus Imre: A harcos

Posted on 2019. január 25. péntek Szerző:

0


Lengyel Szilvia |

Ezt a könyvet azok fogják elolvasni, akik már ismerik Csernust, de legalábbis tudnak valamit róla (az sem baj, ha csak a legfelszínesebb bulvárinformációkat, például hogy ordibál és heroinista volt). Ennél persze sokkal többet tudhat meg, szerencsére, aki kíváncsi magára az emberre is, nem csak a tanításaira, az extrém módszereire.

Milyen valójában dr. Csernus Imre? A könyv egy érzékeny, őszinte személyiséget mutat meg, aki csak olyannak vág neki, amit szívvel-lélekkel tud elvégezni. És mindent csak úgy és addig tesz, amíg ég benne a láng, szenvedély.

Az eddigi élete igen fordulatos Csernus doktornak. Nem egészen jó gyerekkor, több házasság és kapcsolat, drogfüggőség, leszokás, tanulás, segítés. Mindent nagy vehemenciával végez, látszik ez minden tettén. Persze legtöbb olvasóját a korábbi kábítószer-függőség érdekli. Én is nagyon kíváncsi voltam, hogyan sikerült leszoknia a heroinról (amiről persze tudtam, hogy a legdurvábban tesz függővé), és ez miképpen befolyásolta későbbi életét, munkásságát. Az utóbbi kérdésre ott a válasz a könyvben: nagyon is.

Csernus tudja miről beszél, gondolatait a személyes tapasztalat hitelesíti – bár a könyvben e téma kibontása idealizáltnak tűnik. A megszabadulás története túl szép ahhoz, hogy igaz legyen – vagy pedig múltjának egyik legsötétebb időszakát Csernus csak lazúrosan, akvarellfestékkel festette meg. Nyilván szándékosan. Nyilván csak ennyit akart megmutatni az olvasónak. Bennem azonban hiányérzet keletkezett.

Ami igazán szimpatikus, az a hozzáállása az orvosláshoz. Sosem tekintette magát istenkirálynak, a betegeinél feljebb állónak, sőt alárendelte magát a gyógyításnak. Rengeteget dolgozott, szenvedélyből gyógyított egészen addig, míg a magától elvárt lendülettel tudta csinálni. Nem jutott el a kiégésig, még idejében váltott. Hosszú út vezetett addig, hogy ma már nem dolgozik kórházban. Feladta pesti életét, vidékre költözött. Óriási irányváltást hajtott végre. Most könyveket ír, előadásokat tart – és vendéglőt nyitott. Persze a Csendülő nevű kis betérő sem olyan, mint a hasonló helyek. Mintha mindig, minden területen szándékosan akarna kilógni a sorból.

A harcos kifejezetten üdítő a keményebb hangvételű korábbi könyveihez mérve. Igazán könnyed olvasmány, mégsem mondanám, hogy olvasása közben nem fog el valami kényelmetlen feszengés. »Csernus Imre ismét megmondja a tutit, pedig nem is ismer« – ez érzés még akkor is előjön, ha az önéletrajzát lapozgatom. Tanító jellegű ez is, mint a korábbiak, kicsit megspékelve a saját életével.

Önéletrajzként ugyan lehetne mélyebb is, mégis kedvelhetik, akik nem csak testük ápolására figyelnek, hanem tudják, figyelmet kell fordítanunk lelkünkre, bensőnkre is, legalább ugyanannyit.

Dr. Csernus Imre (Forrás: unalomfilozofiak.blog.hu)

Dr. Csernus Imre: A harcos – Életrajz és lélekrajz
Jaffa Kiadó, Budapest, 2018
296 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár a jaffa.hu-n 3192 Ft
ISBN 978 963 475 0772

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Dr. Csernus Imrét nem kell bemutatni senkinek – mégis csak kevesen ismerik igazán. Az egész ország találkozott már vele a televízió képernyőjén, hallgatta előadásait, vagy olvasta könyveit. A csupa szív, szókimondó doki régóta segít a lelki gondokkal küzdőknek. De vajon tudjuk-e, neki milyen problémái voltak és milyen ember valójában? A határozott módszerekkel dolgozó pszichiáter ugyanolyan bevállalós és szigorú, ha a saját belső békéjéért kell harcolnia? Milyen kemény lelki munka állhat a kacskaringós, szellemi és érzelmi akadályokkal teli életút mögött, amelyet bejárt?
A harcos című könyvben olyan őszintén vall önmagáról, a személyiségéről, a gondolatairól, az életét és a munkáját meghatározó értékekről, mint korábban még soha. Ebben az élet- és lélekrajzban nyíltan beszél drogos múltjáról, a szüleihez fűződő viszonyáról, párkapcsolati kudarcairól és sikereiről, az emberhez méltó életről és a halálról vallott felfogásáról. Megtudhatjuk, hogyan alakult ki híres módszere, miért döntött úgy, hogy az egészségügyben eltöltött huszonöt év után abbahagyja a rendelést. (…)