Kemény István: Az ellenség művészete / Család, gyerekek, autó

Posted on 2012. január 31. kedd Szerző:

0


Az ellenség... - borítóKemény István két régebben megjelent, beszerezhetetlen prózakötetét egyesíti ez a kötet.

Az ellenség művészete című regény 1989-ben jelent meg, a nyolcvanas évek Budapestjén játszódik. Ahogy egy korabeli ismertetőben olvasható: ,,főszereplője az ifjúság”. Az egy nap történetét elmesélő kisregényben az egyik hősnő idegenvezetőként viszi végig a városon ,barátját, egy másik hősnő nyomában.

,,Kemény lírai tehetsége és gondolkodásmódja ugyanakkor erősen átüt a prózai szövegeken, versregény olvasójává avatva így a konvencionális befogadót. Rejtelmes érzelmessége és puha radikalizmusa az óvatos megőrzés eszközeként hat a folyamatos értékvesztés világában.” (Wirth Imre)

Bővebben a könyvről: Mi is, ti is, ők is

Olvass bele:

Magvető Kiadó, 2011

ISBN: 9789631429534

Kemény István 1961. október 28-án született Budapesten. Édesanyja tanítónő, édesapja szobrász volt, húga festő-restaurátor. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyar–történelem szakon diplomázott 1990-ben.
A nyolcvanas években induló nemzedék jelentős, és írókörökben az egyik legnagyobb hatású, eredeti hangú és kísérletező kedvű alkotója. Verseket, prózát, esszét, kritikát írt eddig, továbbá egy fél drámát, könyvajánlatokat, fülszövegeket, JAK-tábori naplót, netnaplót, tévéjáték-dialógusokat (sőt álnéven egy fél ponyvaregényt is).
Első verseskötete Csigalépcső az elfelejtett tanszékekhez címmel az Eötvös Loránd Tudományegyetem kiadásában jelent meg 1984-ben. Ezt követően jelentkezett verseskötettel, regénnyel (Az ellenség művészete). A kilencvenes évek első felében az Élet és Irodalom tárcarovatába írta azokat a novellákat, amelyekből később összeállította a Család, gyerekek, autó című kötetet (1997), mely egy írásból élő, kétgyermekes belvárosi családapa szappanoperaszerű mindennapjait meséli el.

1984 és 2002 között tíz kötete jelent meg, többek közt két nagy hatású verseskönyve, a válogatott verseit tartalmazó Valami a vérről, (1998), majd három évvel később a Hideg.

A Magvető Kiadónál megjelent művei: Élőbeszéd (2006) Kedves Ismeretlen (2009), Amiről lehet (2010), Állástalan táncosnő. Összegyűjtött versek 1980–2006 (2011), Az ellenség művészete / Család, gyerekek, autó (2011)