Rendőrvetélkedő | De La Motte, Nilsson: Végzetes ajánlat

Posted on 2023. október 6. péntek Szerző:

0


Somogyi András |

Ez a skandináv krimi a kényszerből együtt nyomozó két rendőr főszereplésével ugyanazokat az erényeket csillantja meg, mint a róluk szóló sorozat első kötete, A halál színre lép, amelyről hónapokkal ezelőtt írhattam.

A fordulatokban gazdag, izgalmas mű legfőbb erénye a skandináv krimikben oly ritka humor. Ennek forrása ugyanaz, mint az előző kötetben, a rendetlen, rendkívül koszos autóval járó, de igencsak éles eszű helyi nyomozó gyakornok, Tove Esping és Peter Vinston, a rendhez és tisztasághoz szinte megszállottan ragaszkodó stockholmi gyilkossági főnyomozó, aki mindenhol kizárólag háromrészes öltönyben hajlandó megjelenni, kocsija pedig makulátlanságban vetélkedik a futószalagról legördülő luxusmodellekkel. (Ha az olvasó a kényszerességben rokonságot vél felfedezni Poirot mesterrel – egyáltalán nem téved…)

Akárcsak korábban, Vinston most is betegszabadságon van Österlenben (ez nem település, hanem egy dél-svéd régió). És pechére az évente megrendezendő régiségpiacon gyilkosság történik. A gyakornok lány, Esping – hatalmas önbizalommal – élete első önálló gyilkossági nyomozásának tekintené az esetet, de a rendőrfőnök hivatalosan felkéri Vinstont, vegyen részt az ügy felgöngyölítésében.

Az áldozat Lennart „Nalle” Persson, a nem éppen makulátlan üzleteiről ismert hagyatékfelszámoló – mellesleg egy ószeres cég társtulajdonosa. A piacon találták karosszékben ülve, melyhez egy katonai dísztőr szegezte. Az hamar kiderül, hogy előzőleg összetűzött vele a „Kínai” Gert Zillén, a kínai porcelánok szakértője és gyűjtője. Gert felfedezett ugyanis a piacon egy igen értékes kínai porcelántálkát, meg is vette volna, de Nalle fölé ígért ajánlatának, s ez meghiúsította az üzletet. Gert a kihallgatáson hamar bevallja, hogy ő szúrta le Nallét. Csakhogy kiderül, Nalle már a tőrdöfés előtt is halott volt – megmérgezték. Mivel halottat megölni nem lehet, Gertet szabadon engedik, de a porcelántálka is eltűnt.

Esping és Vinston rengeteg lehetséges gyilkost talál, mindnek erős az indítéka, viszont gyenge az alibije. Meggyanúsítják többek között Nalle feleségét, fiát és szeretőjét is. A betegszabadság egyre inkább munkahétté válik, állandóan folynak a kihallgatások, de nem találják sem a gyilkost, sem az ominózus kínai tálkát.

Felmerül az a gyanú is, hogy Nalle olyan műtárgyakat forgalmaz, amiket az ő megbízásából, betöréssel szereztek meg. A gubancos ügyet újabb gyilkosság színezi, „Kulcsos” Danne az áldozat, akit feltehetően Nalle szokott megbízni a betörésekkel. Megmérgezték őt is, majd autójával a folyóba lökték. A méreg mindkét esetben digitálisz, a piros gyűszűvirágból (Digitalis purpurea) kinyerhető (gyógyszer-alapanyagként is szolgáló), rendkívül mérgező anyag, amit rágódohányba (snüsszbe) kevertek.

Végül elérkezik a nagy fordulat, néhány kínos tévedés után Vinston – a gyakornok lány hatékony segítségével – rájön az ügy megoldására, és Poirot-hoz hasonlóan a stockholmi főnyomozó is az összes összeterelt gyanúsított előtt leplezi le a gyilkos személyét – mégpedig igen furfangos módon. Ja, hogy nem beszéltem a gyilkos személyéről meg a kínai tálka kalandos történetéről? Tessék elolvasni a könyvet!

Dobosi Beáta fordítása ugyanolyan kiváló, mint az Österleni gyilkosságok-sorozat első kötete esetében. Remélem, mihamarabb találkozhatunk a következő kötettel.

Anders De La Motte

Anders de la Motte, Mans Nilsson: Végzetes ajánlat
Österleni gyilkosságok-sorozat
Fordította: Dobosi Beáta
General Press Kiadó, Budapest, 2023
376 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
online ár a lira.hu-n 3592 Ft,
ISBN 978 963 452 8043 (papír)
e-könyv változat 3199 Ft
ISBN 978 963 452 8050 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Az idilli Österlenben hétágra süt a nap. Ám amikor a nagy eseménynek számító vásáron holtan találnak egy hírhedt régiségkereskedőt, mindenkinek meghűl az ereiben a vér.
Hamarosan kiderül, hogy egy valószínűleg felbecsülhetetlen értékű műtárgynak is lába kélt. Peter Vinston felügyelő a szabadságát megszakítva azonnal akcióba lendül az ambiciózus helyi rendőrrel, Tove Espinggel az oldalán. Nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy Gärsnäs kastélyában tévés forgatásra készülnek, és a környéken nyüzsögnek az érdeklődők. Minél több szálat göngyölít fel a furcsa páros, annál több kérdéssel találja szemben magát.
Az Österleni gyilkosságok című sorozat fordulatokban és humorban bővelkedő második kötetében a legnagyobb hőségben is háromrészes öltönyt viselő Vinston és a csetlő-botló, de felettébb éles eszű Esping újabb sötét bűntények nyomába ered.