Baleset vagy gyilkosság? | Anders De La Motte, Måns Nilsson: A halál színre lép

Posted on 2022. október 14. péntek Szerző:

0


Somogyi András |

Krimikkel kapcsolatosan szokatlan a „kedves” kifejezés – én mégis azt mondhatom, hogy egy fordulatos és izgalmas, egyben kedves könyvet olvastam. Bár – különösen skandináv – krimikben igen ritka a humor jelenléte (némi savanykás irónia legfeljebb), ez a szimpatikus hozzávaló itt bőségesen megjelenik Anders De La Motte és Måns Nilsson regényében.

A humor fő forrása a két nyomozó főszereplő kapcsolata. Kicsiny svéd városka a helyszín, ahol a rendőrséget a hobbiméhészetben elmerülő rendőrfőnök, két közrendőr és Tove Esping, a fiatal, éles eszű, laza nyomozógyakornok alkotja. Az utóbbinak mindig hihetetlenül koszos a kocsija, s ehhez hatalmas egó járul, noha komoly ügyekben a tapasztalata elenyésző. Ide érkezik betegszabadságra – egyben kamasz lánya szülinapi bulijára – Peter Vinston, a svéd gyilkossági nyomozóhatóság felügyelője. A stockholmi úriember a szakmájában az ország egyik legjobbja. Háromrészes öltönyt és ragyogóra fényesített cipőt visel, kocsija pedig maga a négy kerékre épített sterilitás. Nos, a rendőrfőnök kérésére nekik kell együttműködniük Jessie Anderson, a közismert és főleg általános közutálatnak örvendő sztáringatlanos halála ügyében.

A nő egy magas lépcsőről legurulva (vagy lelökve) lelte halálát, mert egy óriási, horgot formázó szobor hegyére akadt. Nincs egyértelmű bizonyíték sem balesetre, sem gyilkosságra, de számosan élnek a környéken, akik kapcsolatban voltak az áldozattal, és lenne még pénzügyi, vagy érzelmi indítékuk is – miközben alibi dolgában elég gyengén állnak. Esping magáénak tekinti az ügy követését, és meggyőződése, hogy képes a megoldásra az eleganciájával tüntető „stockholmi szépfiú” nélkül is.

Érdekes és szeretni való motívuma a regénynek, hogy bepillanthatunk valamennyi érintett magánéletébe. Vinston például elvált, de nagyon jó kapcsolatot ápol a közeli településen élő elvált feleségével, sőt: annak gazdag új férjével is, lányát, az épp most tizenhat éves Amandát pedig imádja. Esping élettársa, Felícia egy kávézót üzemeltet, Tove másodállásban itt dolgozik.

Vinston úgy véli, Jessie Andersont meggyilkolták. Ezzel Tove egyetért, de azért szeretné lerázni a fővárosi felügyelőt. Az ő fő gyanúsítottja a települési közösség főnökasszonya, aki minden lehetséges módon lázította Anderson ellen a helybelieket. Jó oka volt rá: az ingatlanos elterpeszkedő beton-üveg palotája aránytalan és csúf, a strand homokjára tervezett dobozházak pedig tönkreteszik a tengerpart természetes báját. Ugyancsak gyanús – mindkét nyomozó számára – Modigh, a Los Angelesből érkezett jéghokis, akinek több hónapig tartó viszonya volt Jessie-vel. A sportoló ugyan le akarta zárni kapcsolatukat, de a nő azzal zsarolta, ha elhagyja őt, olyan fényképeket küld kettejükről Modigh feleségének, hogy annak nem lenne jó vége.

Van még számos érintettje az ügynek, például a második gyilkosság áldozata, egy elektrotechnikus. Ő olyasmit láthatott Jessie halálakor, amit nem kellett volna, és megzsarolni próbálta a gyilkost. Gyanút kelt maga a rendőrfőnök is, aki minden erővel balesetnek akarja beállítani Jessie halálát. És érintettek még – ahogy a stáblistákon szerepelni szokott – „sokan mások”. A két nyomozó kihallgatja mindegyik szóba jöhető gyanúsítottat, és úgy tűnik, mindannyian titkolnak valamit. A krimi két szerzője nem törekedett arra, hogy a végsőkig feszítse az olvasók idegeit – azt akarták, hogy élvezzék a fordulatos és humorban is gazdag kötetet.

Természetesen nem árulom el a poént, de annyit elmondhatok, hogy (Agatha Christie Poirot-jától megihletve) Vinston összegyűjti valamennyi szereplőt, előttük szálazza végig a Jessi halálához vezető eseményeket – és leplezi le a gyilkost.

Dobosi Beáta kitűnő fordítása híven tükrözi az érzelmek hullámzását, mind a nyomozók, mind a gyanúsítottak oldalán. Meg kell említenem, hogy a jelen könyv az Österleni gyilkosságok című tervezett krimisorozat első darabja. Én nagyon várom a folytatást, és biztos vagyok benne, hogy velem együtt az olvasói is.

Måns Nilsson * Anders de la Motte (Fotó: Jeffery Richt)

Anders De La Motte, Måns Nilsson:
A halál színre lép

Fordította: Dobosi Beáta
General Press Kiadó, Budapest, 2022
336 oldal, teljes bolti ár 4290 Ft
online ár a lira.hu-n 3432 Ft,
e-könyv változat 2999 Ft
ISBN 978 963 452 6568 (papír)
ISBN 978 963 452 6858 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Österlen régió egyik kisvárosában gyilkos garázdálkodik. A helyi sztáringatlanost, Jessie Andersont holtan találják az egyik bemutatandó házban. Peter Vinston, a kissé bogaras felügyelő veszi kézbe a nyomozást, noha csak a kényszerszabadságát tölti az idilli svéd városkában. Tove Esping, a kissé zöldfülű, de rendkívül ambiciózus helyi rendőrgyakornok siet a segítségére. E sajátos kettősnek még azelőtt kell rájönnie, kinek a képében lépett színre a halál, mielőtt túl késő lenne.