A vőlegény minden gyanú felett áll? | T. M. Logan: A gyanú

Posted on 2022. október 15. szombat Szerző:

0


Laczkó Ilona Adél |

Képzeljük el ezt a helyzetet: féltve óvott, egyetlen (már nem kicsi) lányunk egy (utólag már korántsem) szép napon azzal állít haza, hogy megtalálta élete nagy szerelmét (a lelke másik felét stb.), akitől csak a halál választja majd el. És te, az addig rajongásig szeretett apa döbbenten nézed a vőjelöltet, aki girhes (a fenébe, micsoda izmai vannak!), haja zilált (és rengeteg), kézfogása összeroppantja a kezed, és az öltözéke (mint egy lelencé, mondaná édesjóanyám).

A lányod viszont úgy néz rá, mint egy istenre, és meglepetten látod azt is, hogy a feleséged, mint egy zavart tini, rajongással veszi körül ezt a – nem is tudod, minek nevezzed – figurát. Másnap reggel (miután egész éjjel nem aludtál) morcosan battyogsz ki a konyhába kávét készíteni, és ráeszmélsz, hogy az a tegnap még senki, most egy szál törölközőben kávét főz fütyörészve, kinyitja a te (!) hűtődet és simán kipakol belőle mindent. A kedvenc füstölt kolbászodból cirka 20 centis darabot vág le (miközben te a koleszterined miatt naponta max. 3 centit ehetsz), és egy „Jó reggelt, apuka!” kíséretében, tálcástul felvonul a lányod szobájába reggelizni. Végigfut rajtad minden: ő lesz a lányod férje, imádandó unokáid apja, feleséged rajongva szeretendő veje, és ezt a fütyörészést kell hallgatnod majd életed végéig.

Na, ezt már nem! – mondják a bősz apósjelöltek az esetek nagy részében, és rendszerint alaptalanul. T. M. Logan regénye, A gyanú ugyan nem róluk szól, ám történetében ez a megfoghatatlan ellenérzés nem is olyan alaptalan, sőt! Több mint gyanús…

Előítéleteink keletkezésének gyökerét kiválóan összefoglalja Ralph Waldo Emerson, akitől a könyv mottója származik: „Az emberek csak azt látják, amit hajlandók látni.” Ed is úgy érzi, a családja női tagjai – az anyósa, Joyce, a felesége, Claire és egyetlen lánya, Abbie – képtelenek észrevenni, ami neki azonnal szemet szúr: a lányuk új udvarlója nem az, akinek látszik.

Ed az első találkozásuk alkalmával egy pillanatra farkasszemet néz az udvarlóval, és a férfi tekintetének sötétsége megrémiszti. A vőjelölt egyébként minden szempontból tökéletes: kitüntetett katonatiszt volt, kiváló munkaerő, tehetős, polgárőr a szabadidejében, önkéntes egy hospice házban, udvarias és segítőkész. Ed érzéseit csak a család macskája, az öreg Tilly osztja, aki karmolásnyommal teszi Ryanre véres névjegyét.

A baljós előjelek azonban tovább gyűlnek. Ryan az első találkozáskor Ed engedélyét kéri, hogy feleségül vehesse Abbie-t, habár ezt idejétmúlt formaságnak tartja. Az apósjelölt húzná az időt, hogy alaposabban megismerhessék a fiatalembert, de a lánya már meg is kapta az eljegyzési gyűrűt (családi ereklye!), és természetesen hamarosan össze is költöznek. Sőt már az esküvő időpontját is kitűzték, a bemutatkozást követő harmincnyolcadik (!) napra, hogy a súlyos beteg Joyce nagyi is még ott lehessen a nagy napon. Ez persze Ryan ötlete volt, és emiatt Ed végképp hallani sem akar az esküvőről. A család szimpla féltékenységnek tekinti az apa ellenérzéseit, és nem veszi komolyan, amikor óvatosságra kéri őket.

Ed tehát kénytelen beletörődni, de mindent elkövet, hogy még időben bebizonyíthassa, nem ok nélkül tart Ryantől. Először az interneten tájékozódik, költözés után szétnéz Ryan lakásában, de sehol semmi bizonyíték. Báááár: követni kezdi Ryant, és kiderül, hogy a férfi rendszeresen jár egy rossz hírű negyed egyik házába. Egyre megszállottabban kutakodik, elhanyagolja a munkáját és elveszíti az állását. Ám egy nap a Ryan háza előtti úton véresen, sebesülten találnak rá Tillyre, akit Abbie magával vitt Ryan lakásába. Az állatklinikán derül ki, Ed nem fizette be a kisállat-biztosítást. Csakhogy más számlákat sem rendezett, mert a pénz máshol landolt. Felbérelte a város legjobb (és igen drága) magánnyomozóját, hogy derítse ki, valójában kicsoda lehet Ryan.

A regény első részében a lányos apa szemszögéből ismerkedünk az eseményekkel, meg azzal, hogyan válik Ed a családja számára elviselhetetlenné. Közben az udvarlóból vő, majd férj lesz, de a nyomozó az égvilágon semmit sem talál róla, csak a költségei növekednek. Ám váratlanul felbukkan Abbie korábbi udvarlója, majd nyomtalanul eltűnik. Ed pedig talál egy fotót, amelyen Ryan egy nővel pózol. Kiderül, hogy a férfi kedvenc kirándulóhelye egy mocsárvidék, ami látható a kandallója felett függő festményen is.

Konkrét bizonyíték továbbra sem kerül elő. Ed viszont olyan furcsán viselkedik, hogy a rendőrség gyanúba fogja Abbie volt fiújának eltűnése miatt. Egyre aggasztóbb, szinte üldözési mániás tüneteket mutat Ed, sőt − a hozzájuk visszakerült − Tilly viselkedése arra utal, hogy távollétükben a lakásukban idegen járkál. Az igazság napvilágra kerülésének egyre kisebb a reménye. Ed házassága felbomlóban, a lánya elfordul tőle, a bankszámlája kong az ürességtől – és akkor váratlanul minden kiderül. (De ezt nem mondom el.)

Logan mesterien mutatja be, miként válhat egy sejtés rögeszmévé. Miként zilálja szét az embert és a többiekhez fűződő viszonyait. Miként válik annyira függővé, mint egy drogos, és fordul ki önmagából – veszíti el kapcsolatát a családdal, a külvilággal. Groteszknek, voltaképpen ellenszenvesnek érezzük a főhős családfőt, pedig végig drukkolunk neki, hogy ráleljen az igazságra – bármi is az. És amikor Logan azt sugallja, hogy ez nem történik meg, az olvasó egészen biztos abban, hogy Ed mégis győzni fog.

T. M. Logan

T. M. Logan: A gyanú
Fordította: Rácz Péter
General Press Kiadó, Budapest, 2022
408 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 4490 Ft,
e-könyv változat 3199 Ft
ISBN 978 963 452 6223 (papír)
ISBN 978 963 452 6230 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Az odaadó apa ● Ed alig várja, hogy végre személyesen is megismerje az egyetlen lánya, Abbie udvarlóját. Sajnos nincs jó tapasztalata a gyermeke korábbi választottjaival – szerinte ugyanis egyikük sem ért fel a lányához.
A tökéletes vőlegény ● Ryan minden szempontból tökéletes. A tagadhatatlanul jóképű, bátorságáért kitüntetett egykori katonatiszt harminchárom éves korára üzlettárs, önkéntes munkát vállal a rendőrségen és egy hospice-szolgálatnál is. Ráadásul annyira szereti Abbie-t, hogy alig hét hónap ismeretség után feleségül kéri.
A gyanú ● Ednek azonban elég egyetlen elkapott pillantás, egy kiismerhetetlen tekintet, hogy felébredjen benne a gyanú. Azt pedig már megtanulta, mit veszíthet, ha nem hallgat a megérzéseire. Miközben a családja a közelgő esküvőt szervezi, és Ryan mindent megtesz azért, hogy leendő apósa bizalmába férkőzzön, ő minden követ megmozgat, hogy kiderítse az igazságot a vőjelöltjéről. Kerül, amibe kerül…