Nem az, aminek látszik | Nína Björk Jónsdóttir, Edda Magnus: Hogyan éljünk izlandiul

Posted on 2022. március 29. kedd Szerző:

0


Sváb Ági |

A 2010-es években végigsöpört a nyugati világon a hyggemánia. A dán életfilozófiát rengeteg hasonló életérzés-könyv követte: olvashattunk a svéd lagomról, a finn sisuról, a holland niksenről. Magyarul ugyan nem jelent meg, de angol és német nyelven megtalálható a kézikönyv a norvég friluftslivról is. A Hogyan éljünk izlandiul látszólag ebbe a sorba illeszkedik címével, igényes kivitelével és stílusával. Az olvasók ugyanakkor többet kaphatnak ennek a kötetnek a forgatásával: felületes életmód-tanácsadás helyett beleshetnek e gyönyörű ország mindennapjaiba.

A szerzőpáros, Nína Björk Jónsdóttir és Edda Magnus mindent szeretne bemutatni. Björk a szigeten él, Magnus évek óta Svájcban, vagyis így belülről és kívülről látnak rá gyönyörű hazájukra. Ez a kettős látásmód segíti őket, hogy ne átlagos útikönyvet, de ne is általánosságokat és lózungokat felsoroló életmódkönyvet írjanak.

Szívem szerint a könyvük kötelező alapmű lehetne egy izlandi országismereti egyetemi kurzus számára. Mert Izland csodálatos: fantasztikus természeti kincsek és kulturális hagyományok birtokosa. Olvashatunk a kötetben az északi fényről és a lávamezőkről, az izlandiak eredetéről és szokásaikról, hétköznapi szokásaikról, ételeikről, ünnepeikről. Némelyik fejezet gyakorlatias tanácsokkal látja el az országba látogató külföldieket: mit érdemes magunkkal vinni egy kirándulásra, mi számít udvarias gesztusnak, hogyan kell viselkednünk egy fürdőben. Részletes listát olvashatunk a minden évben megrendezendő fesztiválokról és Reykjavík látnivalóiról – röviden: nagy segítség lehet azoknak, akik álmodozás helyett úgy döntenének, idén tényleg elutaznak Izlandra.

Az itthon maradóknak viszont kárpótlást nyújthat a kötet gazdag képanyaga: a változatos tájképek mellett helyet kapnak a hétköznapi életből vett jelenetek is, és a szöveggel egyenrangú módon mutatják be a szigetországot.

És milyen titkokat tudhatunk meg? Például hogy kirándulás közben, ha kinyitunk egy kaput, mindig be kell magunk után zárni, nehogy kiszökjön rajta egy kíváncsi birka. Hogy milyen a viking taps, amit a foci-/kézilabdameccsek szurkolói mutatnak be. Hogy 1975. október 24-én az izlandi nők általános sztrájkba léptek, még a házimunkát sem voltak hajlandók elvégezni, felhíva ezzel a figyelmet a nemek közti egyenlőség fontosságára. Hogy Izlandon mindenki kap karácsonyra legalább egy könyvet, és hogy milyen sok tollforgató van itt. Hogy pácolt birkabelet (súrir hrútspunhart) már csak a turisták esznek, és hogy külön neve van annak, amikor a helyiek kocsiba ülnek és fagyizni mennek. Végül pedig azt is megtudjuk (sok más érdekesség mellett), hogy az izlandi stílusú kötött pulcsi nem is izlandi eredetű, ráadásul manapság már jobbára a Távol-Keleten gyártják…

Összefoglalva tulajdonképpen választ kapunk a könyv címében feltett kérdésre, hogyan is kell izlandiul élni. A szerzőpáros olykor talán túl direkten fogalmazza meg gyakorlati tanácsait. De szerencsére a kötet nagyobb részében mélyebb és részletesebb panorámáját kapjuk Izland mindennapjainak. A teljes szöveges átsüt Björk és Magnus büszkesége, meg az a szeretet, amit a sziget iránt éreznek.

Jó szívvel ajánlom ezt az igényesen felépített, szerkesztett és Bartók Imre által jól lefordított kötetet olyanoknak, aki még sohasem voltak Izlandon, de nagyon vágynak rá – és olyanoknak, akik maguk is látták már a csodáit.

Nína Björk Jónsdóttir * Edda Magnus

Nína Björk Jónsdóttir, Edda Magnus:
Hogyan éljünk izlandiul
 

Fordította: Bartók Imre
Scolar Kiadó, Budapest, 2021
224 oldal, teljes bolti ár 6775 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 5759 Ft
ISBN 978 963 509 3663

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A tűz és jég országaként is emlegetett Izland az ellentétek földje: hatalmas gleccserek és aktív vulkánok, éjféli napsütés nyáron és a legrövidebb nappal télen, ősi nyelv és a legmodernebb technikai újdonságok. Ennek az országnak gazdag és változatos kultúrája ugyanolyan egyedülálló, mint lenyűgöző tájai.
A Hogyan éljünk izlandiul bennfentes és tökéletes útmutató ehhez az északi nemzethez. Lehet, hogy ettél már skyrt reggelire, és hallgattad már Björk zenéjét, de mennyit tudsz az igazi Izlandról, azokról a helyekről, amelyek páratlanul egyedivé teszik ezt a szigetet?
A két barátnő, Nína Björk Jónsdóttir és Edda Magnus összegyűjtötték az izlandi zene és irodalom, a kulturális attitűdök, az étkezési hagyományok és ünnepek legérdekesebb tudnivalóit, így a világ többi része is megismerheti és hasznosíthatja a régi skandináv bölcsesség és a liberális modern hozzáállás különleges keverékének minden értékét.
Ez a gyönyörű és inspiráló könyv betekintést enged a progresszív és békés izlandi nemzet életébe, amelynek középpontjában a szabadság, a közösség és az egyenlőség áll, és feltárja, miért számít továbbra is Izland a világ egyik legboldogabb országának.