Tanulás élethosszig… | Dolly Alderton: Minden, amit tudok a szerelemről

Posted on 2022. március 30. szerda Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Mindenki volt fiatal, akkor is, ha egyesek már nem emlékeznek rá. Mindenki követett el bődületes baromságokat, nem feltétlenül a pasifogás érdekében, ezt pedig (irodalmilag) Bridget Jones óta tudjuk. Így hát ameddig fiatalok lesznek, nagy keletje lesz az e témáról szóló a könyveknek. Más kérdés, hogy egy teljesen megváltozott világban, ahol már nem társadalmi bélyeg egyedülállónak lenni, nem szólhatnak akkorát ezek a kötetek. 

Dolly Alderton, a szerző, korábban a Sunday Times munkatársa volt, mielőtt úgy döntött, hogy  saját élete közérdeklődésre tarthat számot, s egy komplett regényt szentelt nekik. A randizási kísérleteknek, a munkakeresési csetléseknek és botlásoknak, a bárcsak soha meg nem történt volna kalandoknak, a felejtendő pasiknak, a felnőttség összes rászakadó buktatójának.

Tulajdonképpen arról ír, hogyan találta meg egy huszonéves brit lány a saját kis hajóját, aztán azon a kormányrudat, magyarán szólva: hogyan lesz élete irányítója a felnövekvő generáció. Milyen nagy és annál is nagyobb csalódások, mennyi káosz, szívfájdalom és nevetés kövezi ki az utat az érettséghez. Mihez vezet, ha két szívbéli barát más tempóban érik be, és másutt tart a fejlődésben. Mi lesz, ha a barátnőd nemcsak megtalálja az igazit, de családot is kész alapítani vele, és sokkal inkább a jelzáloghitel foglalkoztatja, míg neked továbbra is a szombat este a hét csúcspontja és az egoista pasid túlélése. Hogyan kezelhetőek az élet valódi tragédiái felnőttként? Mit tehetsz, ha  a kezdeti hurráoptimizmus, amivel az élethez viszonyulsz, eléd terített vörös szőnyeg híján, pragmatikus küzdelemmé változik, nyomokban felrobbanó lelkierővel körítve?

A szerző mindezek félig vicces, félig komoly konzekvenciáit próbálja levonni maga és korosztálya számára, csinos pontokba szedve a kötet végén, hogy aztán elmesélje, mi mindent tanult meg kaladjai során a szerelemről, a barátságról, az önbizalomról és a saját nőiességéról, mintegy tanácsként a kevésbé megvilágosultaknak.

Számos díjat elhozott ez az önéletrajzi könyv, rajongó olvasói kritikák fogadták, kicsit mindenki magára ismert benne. Méltatták a humorát, a kitárulkozó őszinteségét, ami miatt az olvasói egy percre nem érezték magukat egyedül saját életük legnagyobb marhaságai  és szívfájdalmai közepette.  

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon.

Dolly Alderton

Dolly Alderton: Minden, amit tudok a szerelemről
Fordította: Palásthy Ágnes
Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2021,
328 oldal, teljes bolti ár 3499 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2939 Ft
ISBN 978 963 399 4191

* * * * * *
A könyv kiadói fülszövege

Dolly Alderton szívvel és humorral teli, sziporkázóan szellemes és bölcs kötetében személyes történeteket sző egybe szatirikus megfigyelésekkel, listákat, recepteket és egyéb rövid karcokat, amelyek ismerősen hatnak bármilyen korosztályba tartozó nőknek. Legszívesebben felemelnéd a telefont, hogy beszámolj róla a barátnőidnek.
Olyan, mint a Bridget Jones naplója, de ez valóságos: a korai felnőttkor küzdelmeiről szól, és a vele járó rémítő és reményteljes bizonytalanságról. Végtelenül mulatságos, ugyanakkor helyenként szívszorító, kirobbanóan sikeres memoár a felnőtté válásról; arról, ahogyan egyre érettebb lesz az ember, és megtanulja irányítani az életét a barátságok, munka, a veszteségek és szerelem buktatói között.