Az építőmester, avagy a Klopp-jelenség | Melissa Reddy: Higgyetek bennünk

Posted on 2021. június 18. péntek Szerző:

0


Pál Attila |

A labdarúgás ma már nem játék, legfeljebb a strandon vagy a játszótéri dühöngőkben – vagy már ott sem. De profi szinten semmiképpen. Sokkal inkább vállalkozás egy kíméletlen és jobbára kiszámíthatatlan piacon, ahol általában a pénz, pontosabban a rengeteg pénz az úr. Ám szerencsére vannak kivételek, amikor az emberi kvalitás jelentősége túlnő a font- vagy eurókötegeken…

Noha a klubok helyzetét, lehetőségeit, alapvetően a tulajdonosok befektette pénz mennyisége határozza meg – a legjobb játékosok, edzők általában csillagászati összegeket keresnek – a bajnoki címek, nemzetközi kupák sorsába szerencsére rendre beleszólnak az emberi tényezők is.

Hogy a pénzen kívül mi kell egy csapat sikeréhez? Hajdan az a közhely járta: „Végy egy jó kapust!”. Csapatépítés szempontjából persze ma is fontos, hogy a védelem mögött jó képességű, határozott, higgadt hálóőr álljon, de nem a legfontosabb. A jelenkor futballjában alighanem a vezető edző, avagy a menedzser személye, tudása, emberi tulajdonságai a legfontosabbak. Ő ugyanis az a személy, aki egyaránt kapcsolatban áll a tulajdonossal, a játékosokkal és a stábbal (amely egyre több főből áll, és egyre sokrétűbb munkát végez).

Ma már kevés, ha egy edző naprakész a futball stratégiai, taktikai trendjeiben, újításaiban, sőt az is, ha a játékról mindezek és a rendelkezésére álló játékoskeret alapján elképzelése is van a követendő játékmódról, és azt alaposan begyakoroltatja a csapattal. Önmagában még az sem elegendő, ha odafigyel a csapat és az egyes játékosok lelkére, motivációira. Minderre együtt van szükség és még ennél is többre. Legalábbis akkor, ha nem csupán tiszavirág életű kiugrásokra, hanem tartós fejlődésre és (egyre jobb) eredményekre vágyik. Ráadásul önmagának is különleges, szuggesztív egyéniségnek kell lennie a fent említett erények mellett.

Mint például Jürgen Klopp, a Liverpool FC vezető edzője. A német mester játékosként nem vitte sokra, ám edzőként mindhárom eddigi állomáshelyén (Mainz, Dortmund, Liverpool) bevéste nevét az adott klub aranykönyvébe. Az 1. FSV Mainz 05-öt a Bundesliga másodosztályában a kiesés széléről rángatta vissza, majd kétszeri majdnem feljutás után harmadszorra az élvonalba vezette a csapatot. Dortmundban az anyagi csődöt éppen csak megúszó Borussiát emelte előbb a „német trónra” (megszakítva a Bayern München egyeduralmát), majd eljuttatta a BL-döntőbe is. Amikor Liverpoolba szerződött, a helyi vörösök már harminc éve nem nyertek bajnokságot, s az észak-angliai város szurkolóit, valamint a klub vezetőit, s még inkább tulajdonosait igencsak frusztrálta, hogy kedvenceik folyton lemaradnak a londoni és manchesteri nagycsapatokkal folytatott versengésben.

Kezdetben nem sok eredményt tudott felmutatni, ám szó szerint „összerántotta” a klubot, közelebb hozta egymáshoz a vezetőket, játékosokat, stábtagokat és az úgynevezett kiszolgáló személyzetet a pályamunkásoktól a mosodásokig. Sikerült megértetnie, elfogadtatnia mindenkivel, hogy mindannyian egy célért küzdenek, mindenki munkája elengedhetetlenül fontos és értékes, s hogy ők mindannyian együtt jelentik a Liverpool FC-t annak minden patinájával, sikereivel és kudarcaival együtt. Mert nem ígért fáklyásmenetet, sem örökös királyságot, de azt igen, hogy mindent megtesz a csapat sikeriért és azért, hogy mindenki szívügyének tekintse a klubot s annak minden tagját a tulajdonostól a szertárosig. Az eredmény nem maradt el: a „vörösök” a 2019/20-as idényben megnyerték az angol bajnokságot, az UEFA-szuperkupát és a klubvilágbajnokságot.

A jelenkor egyik – ha nem a – legnagyobb futballedzőjéről egy dél-afrikai újságíró Melissa Reddy írt élvezetes, színes és sokszor elgondolkodtató portrékönyvet. A szerző nem untat fölöslegesen úgynevezett futballszakmai elmélkedésekkel, ehelyett a játékosokat, elsősorban a csapatkapitány Jordan Hendersont, valamint stábjának tagjait szólaltatja meg. A könyvön végigvezeti Klopp edzői fejlődését, tudatos építkezését, hogyan használta fel tanulásra a sikereket és a kudarcokat, hogyan emelte ki a depresszióból a klubvezetőket és játékosokat a nehéz helyzetekben, hogyan plántált hitet beléjük. S nem utolsósorban hogyan állította a csapat (és önmaga) mellé a szurkolókat. Leginkább saját személyiségével: túllépni a kudarcokon és nem túl sokáig ünnepelni a sikereket, nem rágódni a múlton, hanem a következő feladatra összpontosítani, mindent megtenni azért, hogy mindenki érezze: fontos tagja a klubnak, s azért, hogy mindenki érezze magát olyan jól, hogy ne akarjon elmenni. Ehhez sok más mellett elsősorban az kell, hogy kivétel és feltétel nélkül tartson össze a csapat. Ennek megteremtésében pedig Klopp jár az élen.

Bár a könyv egy futballedzőről szól, számos részlete, megállapítása az élet más területein is tanulságos lehet.

Melissa Reddy

Melissa Reddy: Higgyetek bennünk
Fordította: Bartók Imre
21. század Kiadó, Budapest, 2021
288 oldal, teljes bolti ár 4290 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3003 Ft,
e-könyv változat 2790 Ft
ISBN 978 963 568 0207 (papír)
ISBN 978 963 5680214 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Liverpool FC 2020-ban káprázatos teljesítménnyel megnyerte az Egyesült Királyság első ligáját, a Premier League-et. A focitörténelemben először fordult elő, hogy ugyanaz a brit csapat egyidejűleg birtokolja a BL-győzelmet, a Szuperkupát és a FIFA-klubvilágbajnoki címet. Ez pazar, elsöprő diadal a futball világában.
Jürgen Klopp újraélesztette a csapatot, amikor az már harminc éve nem szerzett országos bajnoki címet. A Higgyetek bennünk pengeéles, megvilágító erejű képben összegzi a játékosok, az edzők és a klubvezetők gondolatait.
Mindenki megszólal a riportokban, a rajongók, a háttéremberek és a kulcsfigurák, így a csapatkapitány, Jordan Henderson és természetesen maga Klopp is. Kihagyhatatlan kötet a Liverpool FC és Jürgen Klopp rajongóinak – azoknak, akik élnek-halnak a fociért, valamint a kimagasló üzleti és vezetői teljesítmények iránt érdeklődőknek.

Melissa Reddy Dél-Afrikában született. Az Independent focirovatának főállású újságírója, emellett a BBC, a Sky Sports és a Premier League Productions számára is készít tudósításokat európai focieseményekről.