Főleg zene, de nem csak az | Zsidó Kulturális Fesztivál huszonkettedszer

Posted on 2019. augusztus 17. szombat Szerző:

0


Korcsolán Orsolya

2019. szeptember 1-9.

Szeptember 1-ével kezdődik és 9-éig tart Budapest őszi zsidó művészeti rendezvénye, a 22. Zsidó Kulturális Fesztivál, amely ebben az évben is világszínvonalú programokkal, nemzetközi hírű fellépőkkel és nagyszerű helyszínekkel várja a látogatókat.

A kivételesen gazdag magyar zsidó kultúra bemutatása jó ideje szívügye a fesztiválnak, hiszen a közös kultúra köti össze a zsidókat és a nem zsidókat, vallásosokat és nem vallásosokat, fiatalokat és időseket, anyaországi és határon túli magyarokat. Az alábbiakban csupán szemelgetünk a választékbból, a teljes program itt olvasható.

A fesztivál kiemelt helyszíne, ahogy korábban is, a Dohány utcai zsinagóga. A rendezvénysorozat nyitókoncertjén, szeptember 1-jén a Budapest Klezmer Band két különleges vendéggel, Jordán Adéllal és Fesztbaum Bélával egészül ki. Bródy János dalokba fordult költészetével varázsolja el a közönséget, míg a klezmer királynője, Illényi Katica és a Sárik Péter Trió egy rendhagyó koncertre készül. Szeptember 3-án a nemzetközi hírű Vujicsics együttes, a Söndörgő együttes és a VIGaD zenekar külön-külön és együtt is színpadra áll, vendégük Tolcsvay László lesz.

Neves művészek közreműködésével emlékeznek a népszerű művészházaspárra, Sárosi Katalin táncdalénekesre és Zsoldos Imre trombitaművészre, aki idén lenne száz éves. Szeptember 8-án Balázs Fecó tesz időutazást Keresztes Ildikó, Gerendás Péter és Szűcs Antal Gábor társaságában. A fesztivál utolsó napján a „Budapest, te csodás” című operettgálán Bársony Bálint és zenekara vegyíti a mai hangzást az operettek legnépszerűbb slágereivel, társai kiváló hazai énekesek lesznek.

Bródy János

A Hegedűs Gyulai utcai zsinagóga nyitó napján olyan trió áll össze, amelynek három tagja közösen még soha nem lépett színpadra: Zsédényi Adrienn Zséda énekesnő, Darvas Ferenc zeneszerző és Müller Péter Sziámi előadóművész, költő. A Sabbathsong Klezmer Band Oláh Gergővel és Pajor Tamással örömzenélésre készül, a Malek Andrea Soulistic formáció híres magyar és külföldi zsidó dalszerzők műveiből válogat, Szirtes Edina Mókus magyar költők ismert verseivel lép színpadra.

Szirtes Edina Mókus                                            Malek Andrea, Jáger Bandi (a Soulisticból)

A szefárd zene hazai királynője, Pandzarisz Diána és zenésztársai az ősi szefárd zsidó dallamokat vegyítik a popzenével. A slágergyáros Zerkovitz Béla élettörténetét színpadi játék eleveníti fel Koltai Róbert, Kun Ágnes Anna, Fellegi Balázs és Nógrádi Gergely előadásában.

Marmorstein Berta: Rák Kati

A Goldmark terem is számos nem szokványos programnak ad otthont. Az Itt és Most Társulat improvizációs estje során a tízparancsolat témáját járja körbe. Rák Kati színművész elmeséli Marmorstein Berta „igaz” történetét.

Új helyszín lesz a Wesselényi17 Komolyzenei Szalon, amely egy szokásos kamarakoncertnél sokkal közvetlenebb, amely lehetőséget kínál a klasszikus zenével és a zenészekkel való kötetlen találkozásra. Villányi Dániel és Almira Emiri zongoraművészek koncertjei mellett, Karasszon Eszter gordonkaművész kulisszatitkokkal is készül, ahol testvérével Karasszon Dénes gordonkaművésszel, majd Mali Emese zongoraművésszel és Farkas Mira hárfaművésszel közösen játszik, és mesélnek a darabokról, szerzőkről, hangszerekről.

A Budapest Music Centerben szeptember 5-én Korcsolán Orsolya hegedűművész az Anima Musicae Kamarazenekarral fergeteges és formabontó programmal jelentkezik, ahol zenéjükkel táncokat – tangó, valcer, klezmer idéznek meg három, egymástól erőteljesen különböző zeneszerző fantáziájából. A Frankel Leó úti zsinagógában pedig Banda Pál gordonkaművész előadásában Bach két csellószvitje szólal meg.

Karasszon Eszter, Farkas Mira

A Bálint Házban továbbá könyvbemutatókkal, filmvetítésekkel és beszélgetésekkel várnak minden érdeklődőt.

További információk, részletek és jegyek.