Eltemetett becstelenségek | Laura Marshall: Három apró hazugság

Posted on 2019. augusztus 15. csütörtök Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Előző könyve után Laura Marshall ismét a huszonsok-éves felnőttek életébe, pontosabban problémáiba nyújt betekintést. Már amennyiben a „probléma” szó a helyes kifejezés lehet arra, amit izgalmas krimijeiben boncolgat.

A Három apró hazugság arról szól, hogy mi történik azokkal a tinédzserkori barátokkal, akiket később, felnőtt korukban nem csupán a gimis emlékek, a közös röhögések, első nagy berúgások és szerelmek emléke köt össze, hanem a valami sokkal súlyosabb dolog is. Olyan közös titkok, melyek képesek teljesen megváltoztatni a kapcsolatok dinamikáját, mi több: az érintettek életét is örökre kibillentik a rendes kerékvágásból. Egyesek meggyűlölik egymást, míg mások között túl szorossá válik a kapcsolat – egészségtelenül szorossá.

Hogy miről is van szó tulajdonképpen? Adott két középiskolai barátnő: Karina és Ellen, akik között akkor lazulnak meg a szálak, amikor a szomszédba beköltözik egy nagyon érdekes család. Az operaénekes anya, a másodvonalbeli zenész apa és a két fiú: az istenáldotta tehetség meg a másik. Magukkal hoznak egy lányt is, Sashát, akit szintén ők nevelnek, a tökéletes, gyönyörű, ám hazug, nárcisztikus és ennek megfelelően manipulatív nőszemélyt. Sasha rögön rabul ejti, nemcsak a fiúszíveket, de elnyeri Ellen barátságát is, és ez a barátság kitart felnőtt korukban is. Közös lakásban élnek a lányok, egészen addig a végzetes napig, amíg Sasha el nem tűnik, és Ellen nem tudja, hol keresse. Ahogy telnek a napok, kezd ráébredni, hogy a régmúlt eltemetett kapcsolatait is fel kell elevenítenie ahhoz, hogy ki tudja deríteni, mi is történt valójában a barátnőjével.

A közös múlt titkokkal terhes. Azzal a bizonyos, címbeli három apró hazugsággal. A lányok, hárman, börtönbe juttatták Danielt, a zenész házaspár tehetségesebbik fiát – nemi erőszak vádjával. Egyszer, régen ugyanis valaki megerőszakolta Karinát… És itt kezdődnek a bonyodalmak. Vagy itt folytatódnak? Ugyanis nem csak a lányok őriznek titkokat.

A laza izgalomra, tengerparti kikapcsolódásra vágyó olvasók szeretni fogják ezt a könyvet. Talán majd a nyaralás izgalmai segít nekik átlépni a fordítás esetlenségén, gyakori magyartalan fordulatain, amik e sorok íróját oly sokszor kizökkentették. Nagy kár érte, lehetett volna gördülékeny, izgalmas könyv is. Így viszont a megbicsaklásokra, a helytelenül használt, magyartalan kifejezésekre fogok inkább emlékezni. Ám akik a szerző első könyvét örömmel forgatták, azok meg fogják tőle most is kapni azt, amire vágynak. Laza borzongást, egy laza hétvégére.

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Laura Marshall

Laura Marshall: Három apró hazugság
Fordította: Alföldi Zsófia
21. Század Kiadó, Budapest, 2019
336 oldal, teljes bolti ár 3690 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2767 Ft
ISBN 978 615 591 5628

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Amikor Sasha eltűnik, Ellen a legrosszabbtól tart. Kipattannak a rég eltemetett titkok, és Ellen ráébred: nem ismeri Sashát, és fogalma sincs, mire képes.
2005: A tizenhét éves Ellent hatalmába keríti a csillogás, ami Sashából árad. A lányt szívesen fogadják Sasha családjában, és nem tűnik fel neki a bohém életstílusuk mögött lappangó, sötét hangulat. Egy szilveszteri buli drámai eseményeiből bírósági ügy lesz, melyben Ellen a koronatanú. Sasháék családi élete soha többé nem tér vissza a régi kerékvágásba…
2018: Ellen és Sasha harmincévesek, a két lány együtt bérel lakást Londonban. Sasha hirtelen eltűnik, Ellen a legrosszabbtól tart. Ha kiderül az igazság a tizenkét évvel korábbi szilveszteri buliról, az ő élete is veszélybe kerül. Szembe kell néznie a múltjával és azzal, ismeri-e a legjobb barátnőjét.