Szívből-játék | Budai Éva: Tanárnőkérem. 100+50 játék

Posted on 2019. július 29. hétfő Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Erről a kötetről csak nagyon szubjektíven tudok beszélni. Magam csak ennek a kötetnek kapcsán döbbentem rá, hogy Budai Éva bizony réges-régen az életem része, noha nem is… Pedig jó lenne azt mondani, hogy a barátom. Honnan van, hogy egyszer csak valami otthonossá válik, mintha mindig is a részünk lett volna? Mitől alakul ki, hogy „ezer éve ismerjük egymást”? Miféle azonosságok, egymáshoz illő húrok pendülnek meg, amikor valaki ismeretlenül is az ismerősünk?

Először talán a Színház az egész világ című kötetével talál­koztam – majd a Játsszunk nyelvtant!  cíművel… Manapság pedig immár mindennapjaim részévé váltak az ismert közösségi oldalon általam várva-várt Tanárnőkérem profil (amely mögött Budai Éva áll) bejegyzései. Fontos versek, szövegek bukkanak fel itt, olykor szívmélyben tudottak, máskor felfedezések. És játékok, sok-sok játék: irodalmi, műveltségi, nyelvi. Ezekből közöl a kezembe csak most került kötet 100+50-et.

Budai Éva vérbeli pedagógus, és a nyelv, az irodalom szerelmese. (No, meg a színházé.) Érezhető írásaiból, hogy maga is élvezi, amit csinál – ezt tükrözi a játékos kérdések csokorba fűzése. Könnyed kézzel ír, és közben észrevétlenül rendkívül fontos dolgot művel: tanít. Ahogyan a fülszöveg megjegyzi: „Mert a játék elűzi az unalmat, elfeledteti a bánatot, vagy csupán szórakoztat. Ez a könyv CSAK ezt akarja: szórakoztatni. De ha közben tanít is – az nem a véletlen műve.” Bizony nem. Mert a felhalmozódott tudást kötelesség is átadni. Sőt! Öröm.

A kötet nem egyedülálló a maga nemében – ahogy a végén közölt bibliográfia is mutatja –, mégis más, egyedi és remekül használható. (Amúgy köszönet a friss, 21. századi bibliográfiáért – talán csak két múlt századi mű akad a felsorolásban, Hársing Lajosé közismert. Öröm volt találkozni az új címekkel, én leragadtam a régebbi munkáknál.)  A közösségi oldalon közölt és igen népszerű játékokból most 100 (10×10) műveltségit és 50 (5×10) nyelvi játékot kapunk, élvezetes valahány.

S noha ténylegesen felhasználhatóak iskolai munkában is – ez esetben nyilvánvalóan a tananyaghoz kapcsolódóan –, társasági szórakozásként is kiválóak. A választékból e rövid bemutatás során nem csipegetek, inkább őszintén bevallom, hogy eddig is „loptam” Budai Éva játékait – hálás vagyok, de azok lehetünk valamennyien, hogy közkinccsé tette munkáját –, s most erre a „lopásra” biztatnék másokat is. Bízom benne, hogy sok tanár oktatói tevékenysége válik színesebbé, eredményesebbé a feladatcsokrokkal. Nem mulaszthatom el idézni Kornis Mihálynak a hátsó borítón megjelent szövegét – mert ennél méltóbban nehéz ajánlani a kötetet:
„Nagyon szeretem a Tanárnőt, mert a tanárnő szereti a magyar költészetet és akkor is tanítja, ha nem tanítja, azzal is, ahogy szereti. Egyedül és önmagában intézmény, szeretet, emlékezet.”

Budai Éva

Budai Éva: Tanárnőkérem. 100+50 játék
Syllabux Kiadó, Budapest, 2017
224 oldal, kedvezményes ár a kiadónál 3255 Ft
ISBN  978 615 557 8601

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mintegy két és fél évvel ezelőtt indult a legnagyobb közösségi portálon a Tanárnőkérem oldal. Már a kezdetektől elhatározott szándék volt, hogy irodalmi, műveltségi és nyelvi játékok is lesznek ott a versek mellett. Igen gyorsan és egészen meglepően vált népszerűvé. Sokan küldték el a megfejtéseket, de még többen voltak azok, akik elkérték a játékokat, feladványokat. Fakultációra, alapórára, baráti találkozóra, családi összejövetelre.
Ez az érdeklődés adta az ötletet, hogy a játékokból könyv készüljön. A szerkesztés során alakult ki a koncepció, hogy 100 (10×10) műveltségi és 50 (5×10) nyelvi játék legyen benne. A feladványok nehézsége és hosszúsága természetesen eltérő. Fel lehet használni akár röpdolgozatnak, számonkérésnek is. Ám mindenekelőtt JÁTÉK.
Tehát mindenki AKKOR, amikor akarja; ANNYIT, amennyit akar; OTT, ahol akarja – játsszon!
Miért is? Mert játszani jó. Mert játszani mindenki szeret. Mert a játék elűzi az unalmat, elfeledteti a bánatot, vagy csupán csak szórakoztató.
Ez a könyv CSAK ezt akarja: szórakoztatni. De ha közben tanít is – az nem a véletlen műve.