De nehéz az iskolareform | Ken Robinson, Lou Aronica: Kreatív iskolák

Posted on 2019. május 5. vasárnap Szerző:

0


Paddington |

Nagyon fontos könyv jelent meg az oktatás átalakításáról, Ken Robinson (és Lou Aronica) világszerte bestsellerré vált kötete, a Kreatív iskolák. Ennek nagyon örülök. Viszont borzasztó dühös vagyok, mert a kötet minden eresztékében csikorog és nyikorog, mert szakmai lektora volt, ám nyelvi valószínűleg nem. Az eredmény egy olyan kiadvány, amiből mindazok, akik szerint a jó oktatás sok-sok tartalmi tudás és nix ugri-bugri, azt olvashatják ki, hogy Ken Robinson igazából nem is tudja, mit beszél. (Már olvastam is ilyen véleményt.)

Ken Robinson nevét valószínűleg sokan ismerik, és nem csak oktatási szakemberek. 2006-os TED-előadása, amelyben a mai oktatás válságáról és a kivezető útról beszél, számtalanszor bejárta már az internetet és magyar felirattal is megtekinthető.  Valódi celeb könyvét tartja tehát kezében az olvasó, ám olyan celebét, akinek munkásságát a szakma legalább annyira elismeri, mint a nagyközönség. Ha ilyen valaki szólal meg, arra illik odafigyelnie szakembernek és laikusnak egyaránt.

A Kreatív iskolák megjelenése azért is fontos, mert így hiteles forrásból erősítheti meg mindazok érveit, akik látják, hogy 2012 óta a korábban sem nagyszerű magyar oktatás valódi mélyrepülésbe kezdett. Egyszerűen, közérthetően, de szakmai érvekkel és példákkal mutatja be, miért elhibázott minden olyan oktatási rendszer, ami uniformizált tartalmakat és módszereket erőltet. Egy (újabb) szakember erősít meg bennünket abban, hogy idejét múlta az az iskola, amelyben – ahogy mondani szokták – 19. századi tanterveket próbálnak 20. századi módszerekkel letuszkolni 21. századi gyerek torkán.

Ken Robinson összefoglalja mindazt, amit ma már a világ oktatási szakmája pontosan tud, ám a gyakorlatba kevés helyen sikerült átültetni: a tanítás helyett a tanulást kellene segíteni. Minden diáknak egyéni tempója, tehetsége és érdeklődése van, amihez az oktatást egyénileg kellene hozzáigazítani, az akadémikus, tartalmi tudás helyett a készségek és képességek fejlesztését kellene előtérbe helyezni, amihez minden gyerek különböző tudástartalmat fog elsajátítani. A Kreatív iskolák megerősíti azt a tényt is, hogy a tanárok és az iskola szerepe a tanulásban nem annyira jelentős, mint amennyire az oktatásban dolgozók azt hinni szeretnék, de arra is felhívja a figyelmet, ez a szerep növekedhetne, ha el tudnánk engedni a tantermek és a tanítás istenítését.

Robinson szerint az egyén számára a valódi iskola, a tanulás maga az élet, ma viszont sokszor az élet az iskola falain kívül van, attól elzárva. Így aztán valódi tanulás gyakran csak az iskolán kívül zajlik. A diákok (ma már nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is) az élet minden területén rengeteget tanulnak, az iskola falain kívül sokszor lényegesen többet, mint azon belül. Az iskolának pedig az lenne a dolga, hogy mindezt segítse, együttműködve a családdal és minden olyan szereplővel, aki tanul és aki segíti a tanulást. A könyv pedig, ha nem is mondja ki, egyértelműen sugallja, hogy sikeres iskolát csak úgy lehet csinálni, ha van egy vezető, aki tágra nyitja az iskola kapuját, és a helyi közösséggel (tanárokkal, szülőkkel, a diákokkal és más szereplőkkel) összefogva megvalósít egy víziót, egy álmot.

Több olvasói véleményt is olvastam, amelyek reklamálják, hogy a Kreatív iskolák nem receptkönyv. Vagyis nem mondja meg, hogy Marika néni Bivalybürgözdön mint csináljon másképp szerdán az ötödik órában ahhoz, hogy a gyerekek tanuljanak is valamit az óráin. De nem is lehet receptkönyv, hiszen éppen arról szól, mindenhol az egyedi adottságok alapján kell újragondolni az iskolát. Ehhez Robinson felvillant néhány olyan példát, amelyek részleteikben segíthetnek egy adott intézmény újra-kitalálásában. Viszont nem lenne hiteles, ha bármilyen módszert kifejezetten ajánlana, hiszen azzal ellentmondana saját javaslatainak.

A kritikus hangokat sajnos nagymértékben táplálja, hogy a fordítás finoman szólva döcögősre sikeredett. Többszörösen összetett mondatokat olvasok úgy, hogy szó szerint felismerem, mi volt az eredeti gördülékeny angol mondat – ami viszont magyarul 2-3 mondatra szétbontva állná meg a helyét. Alany és állítmány néha összevész egymással, és bizonyos kifejezéseket görcsösen próbál magyarítani a fordító, Bányász Réka, miközben másokra bátran használ idegen szavakat. Nem volt könnyű dolga, ezt oktatási szakemberként pontosan tudom. Vannak fogalmak, amelyeket egy adott angol szóval megjelölve minden szakmabeli ért, magyarul viszont csak körülírni lehet. De ha már a fordító megpróbálta, érdemes lett volna kicsit többet gondolkodni bizonyos dolgokon – például azon, hogy a narratíva nem azonos a történettel. (Esetleg olyan fordítóra bízni a munkát, aki otthonosan mozog az oktatási szaknyelv labirintusában.) A szakmai lektor, Nahalka István hozzáértéséhez nem fér kétség, ám írásait ismerve őrá sem bíznám a nyelvi szerkesztést. De a Kreatív iskolák fontos könyv, megérte volna az erőfeszítést.

Ken Robinson, Lou Aronica

Ken Robinson, Lou Aronica:
Kreatív iskolák. Az oktatás
alulról szerveződő forradalmi átalakítása

HVG Könyvek Kiadó, Budapest, 2018
304 oldal, teljes bolti ár 3900 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3315 Ft
ISBN 978 963 304 5510

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Mi a baj az iskolákkal? Valóban megölik a kreativitást, ahogy Ken Robinson híres TED-előadásában állítja? Milyen oktatás lenne képes felkészíteni gyerekeinket az állandóan változó, kiszámíthatatlan jövőre?
Kreatív iskolák című könyvében Ken Robinson sorra veszi az elavult, iparosított oktatási rendszer problémáit az állandó tesztkényszertől a tanulók és a szülők elidegenítésééig, és olyan úttörő, gyakorlati megoldásokat javasol, amelyek révén alulról szerveződő módon, kis lépésekkel is forradalmi változásokat lehet elérni. Személyre szabott, organikus megközelítést szorgalmaz, amely a rendelkezésünkre álló példátlan technológiai és szakmai erőforrásokból merítve minden tanulót megszólít, kialakítja bennük a tanulás szeretetét, és képessé teszi őket arra, hogy szembenézzenek a 21. század kihívásaival. A Kreatív iskolák kötelező olvasmány mindenkinek, akit érdekel egy újfajta oktatás lehetősége, legyen akár szülő, tanár, iskolaigazgató vagy oktatási döntéshozó.

Sir Ken Robinson Az alkotó elem, Az alkotó tér és az Elemedben vagy? szerzője, nemzetközileg elismert oktatási szakember, a kreativitás és az innováció területének egyik legkiválóbb szakértője. Tanácsadóként dolgozott kormányokkal, Fortune 500 cégekkel, országos és állami oktatási rendszerekkel, valamint a világ vezető nonprofit és kulturális szervezeteivel.