Tesla, SpaceX meg a fantasztikus jövő | Ashlee Vance: Elon Musk

Posted on 2019. május 7. kedd Szerző:

0


Híres Norbert |

Az igazi vasemberként emlegetett ipari mogul élet­rajza valószínűleg teljesen másmilyen lenne, ha az egeket verő önbizalmú Elon Musk személyesen írta volna meg. Életének részletes krónikáját Ashlee Vance* tárta az egyébként is kíváncsi olvasó­közön­ség elé. Vance több száz interjút készített Musk családjával, barátaival, munkatársaival – de ellen­lábasaival is. A könyv objektív, a főhős vitat­hatatlan érdemein túl beszámol gyengeségeiről, hibáiról is

Elon Musk korunk egyik legsikeresebb vállalkozója. Merész újító, aki sok pénzt fektet látszólag lehetetlen küldetésekbe. Őrült lenne? Olyan meghökkentő célokat tűzött ki, mint a Mars (gazdasági) gyarmatosítása, az autókról alkotott képünk megreformálása vagy a napenergia ipari méretű hasznosítása. A felsoroltak külön-külön is ambiciózus célok, azonban mindegyik téma egy nemesebb küldetést szolgál: az emberiség fennmaradását.

Mi vezetett napjaink ünnepelt sikereihez, teszi fel a kérdés Vance. Hogyan érkeztünk el a visszatérő rakétákhoz, a lélegzetelállító elektromos sportautókhoz, vagy éppen Musk korábbi cégei, a Zip2 és a PayPal által elért eredményekhez? A siker titka a gátlástalan, mindent a célnak szentelő és alárendelő álmodó: Elon Musk. A szerző alaposan körüljárja a sorozatvállalkozó személyiségének sajátosságait, így a könyv végére már más megvilágításba kerülnek Elon sokszor logikátlannak tűnő döntései is. Vance-nek ehhez Musk nehéz gyerekkoráig kellett leásnia. A keményfejű apa meg a folyamatos zaklatások vezettek a mai önfejű, mások érzelmeit sokszor figyelmen kívül hagyó rakétaemberhez.

A bukások szerves részét képezik Musk életútjának. Kibukott az egyetemről, kihúzták alóla a PayPal vezérigazgatói székét, a rakétái felrobbantak, szinte minden vállalatával a csőd szélén táncolt, projektjei mégis révbe értek. Elon Musk életét leginkább a cégein keresztül lehet bemutatni, így a kötet túlnyomó része a SpaceX-ről és a Tesláról, kisebb részben pedig a SolarCityről szól. A szerző nem tudja (nem is akarja) megtagadni technológiai újságíró mivoltát, emiatt néhol túlzott részletességgel taglalja a programok alakulását. A SpaceX kudarcai esetében az utolsó csavarig elmagyarázza a sikertelenség okait. Az eredeti életrajzi művet és az ifjúsági változatát együtt olvastam, így az összehasonlításkor kellemes meglepetésként ért, hogy a rövidített változatban éppen a technikai molyolás lett sallangmentesebb.

Látványos sikerei mellett a sajtó hangos Elon szélsőséges munkamoráljáról és irreális elvárásairól. Erről Vance a SpaceX és Tesla munkatársainak megszólaltatásával próbál objektív képet festeni. „Porig aláz, és ha túléled, eldönti, bízhat-e benned” – mondja az egyik alkalmazottja.

Bár az alkalmazottaktól a cégvezér sokat vár el, de a munkatársak is hajlandóak a 14 órás munkanapokat meg a hétvégéket végigdolgozni. Musk fanatizálja az embereit, és meggyőzi őket a küldetés fontosságáról. A SpaceX az űr meghódítását tűzte ki célul az emberi faj fennmaradásának érdekében, a Tesla pedig az elektromos autókkal egy élhető Föld vízióját próbálja megvalósítani. Musk személyiségét munkatársai sajátos módon írják le: mintha Bill Gates és Steve Jobs furcsa szerelemgyereke lenne. Megvan benne Gates alapos technikai tudása, és képes úgy feltüzelni az embereket, ahogyan Jobs tette.

Vance kötete a fantasztikus jövő feltalálásáról nem csupán életrajz, és nem is a két cég krónikája. Általa beleláthatunk Elon fejébe. A szerző kétségtelenül Musk hatása alá került, azonban nem lehet hibáztatni érte. A SpaceX-et gyártó óriás műhely bejárása az olvasót is magával ragadja, szinte látjuk tükörképünket a patikatisztaságú rakétafejeken. És talán mögötte a vörös színét elhagyó, kizöldülő Marsot is.

*Ashlee Vance: technológiai újságíró, a The New York Times és a Bloomberg Businessweek munkatársa

Ashlee Vance és a teljes szövegű magyar kiadás (2015)

Ashlee Vance: Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása
Ifjúsági változat
Fordította: Weisz Böbe, Dufka Hajnalka
HVG Kiadó, Budapest, 2019
224 oldal, teljes bolti ár 3500 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2450 Ft,
ISBN 978 963 304 7583

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Napjainkban kevés az olyan inspiráló személyiség, aki hajthatatlansága és eredeti látásmódja révén számos technológiát forradalmasítva, több területen is maradandót alkot. Elon Musk ilyen példakép: valóságos látnokként vitte sikerre eddigi vállalkozásait, többek között az elektromos autókat fejlesztő Tesla Motorst és a kereskedelmi űrutazást megújító Space X-et.

Különösen nehéz életutat járt be, mire a Szilícium-völgy egyik legismertebb vállalkozója lett. Gyermekkorát Dél-Afrikában töltötte, ahol zsenialitása miatt kilógott a sorból. Később innovatív üzletemberként nem mindennapi kockázatokat vállalt, így sokszor szinte az alapoktól kellett újraépítenie birodalmát.

Buktatókkal és sikerekkel teli története önmagában is lenyűgöző, Elon Muskot azonban leginkább az teszi szuperhőssé, hogy modern technológiai megoldásaival, környezettudatos módon keres válaszokat korunk kihívásaira: a jövő izgalmas, optimista képét festi elénk.