Vendégünk a világ irodalma | 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Posted on 2019. április 9. kedd Szerző:

0


Xénia |

Április 25-e és 28-a között kerül sor a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a budai Mille­ná­ri­son. Jelszava: Elhozzuk a világot neked! Egy kis szám­bű­vész­kedés: 24 ország képviselteti magát, a három és fél nap alatt hozzávetőleg 850 vendéget – művészeket, írókat, tudósokat – fogadnak. A kö­zön­sé­get 145 kiállító várja színes könyv­kínálattal és összesen csaknem 400 ese­ménnyel: vagyis író-olvasó találkozókkal, könyv­bemu­ta­tók­kal, de­di­ká­lá­sokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és ki­állí­tásokkal.

A könyvkínálat és a programkínálat igen sokszínű, minden korosztály számára tartogat újdonságokat. A programokról, a kiállítókról és az újdonságokról folyamatosan frissülő információk olvashatók a könyvfesztivál honlapján és facebook-oldalán.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Budapest főpolgármesterével, a főváros támogatásával huszonöt esztendeje alapította meg a Budapest Nagydíjat, amely azóta a Magyarországon külföldi írónak adható legrangosabb elismeréssé vált. Részben annak is köszönhető a díj rangja, hogy olyan, világviszonylatban ismert és elismert alkotók vették át, mint Mario Varga Llosa, Michel Houellebecq, Jorge Semprún, Günter Grass, Ljudmila Ulickaja, Umberto Eco, Jonathan Franzen, Amos Oz, Bret Easton Ellis vagy Daniel Kehlmann. (A korábbi díszvendégek teljes arcképcsarnoka itt látható.)

Az idei díszvendég-író Karl Ove Knausgård, napjaink északi irodalmának nemzetközileg elismert norvég alkotója, a Magvető Kiadó szerzője. Az íróval Bősze Ádám beszélget, majd Knausgård átveszi a 2019-es Budapest Nagydíjat.

A norvég díszvendég jelenléte alkalmat ad arra is, hogy a magyar könyves szakma és a hazai olvasó is megismerkedjen a skandináv irodalom újabb szeletével. Knausgård mellett több norvég szerző is ellátogat Budapestre: Klara Hveberg, Vigdis Hjorth, Marta Breen, Bjørn Berge, Tomas Espedal, Åsmund H. Eikenes, Thomas Hylland Eriksen és Bjarte Breiteig.

A fesztivál tizenkilencedik alkalommal ad otthont Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói nemzetközi bemutatkozásának. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára idén 22 országból érkeznek fiatal írók. Hazánkat a Margó-díjas Mécs Anna képviseli.

A Könyvfesztivál elsősorban nemzetközi, ugyanakkor fontos lehetősége a magyar könyvkiadás bemutatkozásának is. Ezen a hétvégén többek között bemutatkozik Bodor Ádám, Eszterhai Katalin, Háy János, Nógrádi Gábor, Spiró György, Száraz Miklós György, Turczi István és Vámos Miklós új kötete.

A kínálat nagyobb részét kitevő, felnőtteknek szóló művek mellett jelen lesznek a gyermekkönyvkiadók is, hogy célba vegyék közönségüket. Rengeteg játékos ötlettel segítenek ráébreszteni a gyerekeket az olvasás szeretetére, egyben megszólítják szüleiket és tanáraikat. Lesz mesemondás, koncert és közös éneklés, felolvasó- és papírszínház, játszóház, gyermekfoglalkoztató, emellett több vetélkedő – és persze könyvbemutató, dedikálás a Gyerek(b)irodalomban, amely idén a Millenárison, a Nemzeti Táncszínház vadonatúj épületének előcsarnokában kap helyet.

Ebben az évben is sor kerül az Irodalom Jelmezben versenyre, amire iskolás csapatokat várnak. A versenyfelhívás meg itt olvasható.

Szintén helyt kapott a programban a könyvtárosok szakmai fóruma, a Könyvtáros Klub.

Végül pedig 8. Kis Könyves Éjen közel 30 budapesti és vidéki, független könyvesbolt szervez kulturális programokat kora estétől éjfélig április 26-án. Részletek a Facebook-oldalon is olvashatók.

A képek a 2018-as könyvfesztiválon készültek.