Finom és egészséges | Nagy Zita: Mit eszik a vega gyerek?

Posted on 2018. november 19. hétfő Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

A címben felvetett kérdést nem kevés indulat köríti a közbeszédben. A vegetáriánusok is furcsák, elvégre hogyhogy nem esznek a vasárnapi húslevesből. Még ezt sem szokták meg az emberek, amikor megjelentek a vegánok. Ők azok, akik semmiféle állati eredetű ételt nem fogyasztanak, tehát még tojást vagy tejterméket sem, és nem átallják ezt az étkezési formát akkor is gyakorolni, amikor családot alapítanak. Ekkor horgad fel csak igazán az indulat sokakban: éhen fognak halni! Mit eszik így a gyerek? Pontosabban: mi mindent nem eszik?

Holott egyszerűen a megközelítés rossz. A teljes értékű növényi étkezést folytató családok minden tagja, legyen szó a legnagyobbakról vagy a legkisebbekről, képes jól táplálkozni, mégpedig úgy, hogy a gyerekek is megkapnak mindent, amire a szervezetüknek szüksége van. Sokan elfelejtik azt az egyszerű tényt, hogy a Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azon az állásponton van, hogy lehetséges egészséges gyereket nevelni teljes értékű vegán táplálkozással. Visszatérve a címben felvetett kérdésre: ez az, amit firtatnunk kell inkább: mit eszik az a gyerek, és nem azt, hogy mit nem. Rögtön kitárul egy egész világ.

Erre a bizonyos világra Nagy Zita nyitott ablakot ezzel a könyvvel. Végre megírta valaki! Amellett, hogy a szakácskönyv jó felépítésű, fotói gyönyörűek, és jó ízléssel összeállított recepteket tartalmaz, egyben útmutató is mindazoknak, akik növényi alapra helyeznék az étrendjüket – legyen az indok ideológiai vagy egészségügyi, vagy éppen az ökológiai lábnyom csökkentése. Útmutató, melyhez szakmai előszót is írtak a PTE Dietetikai és Táplálkozástudományi Intézetének munkatársai és egyik hallgatója. Ebben a témában, ha valakik, hát ők nem beszélnek a vakvilágba. Reflektálnak a leggyakoribb félelmekre is, és nem titokolják az esetleges felmerülő problémákat sem.

A szerző kiváló munkát végzett. A könyv küllemében és beltartalmában is finom munka. Őszinte és önazonos. A fotókon a szerző vállalja az arcát, önmagát, a családját, és a tányérokba a saját gyerekeinek praclija nyúlkál. Ebből is fakad keresetlen bája, a hitelességéhez pedig nem fér kétség. Ahogy ahhoz sem, hogy nem kell megijedni a növényi ételektől, a hozzávalók beszerzési nehézségeitől. Manapság ez már egyre kevésbé probléma, és a szerző ebben is segít eligazodni.

E sorok írója számos receptet kipróbált (majdnem mindet), és csak szuperlatívuszokban tud róluk beszélni. Hardcore húsevők csettingettek elégedetten egy-egy, ebből a könyvből lefőzött vacsora után, tegyük hozzá: a legnagyobb meglepetésükre. Hiszen valljuk be,  az ételeket ideje lenne nekik is nem a húsos és húsmentes, hanem a finom & egészséges és nem finom & nem egészséges-skáláján elosztani.

A most érkezett hír szerint, a Mit eszik a vega gyerek? immár a második kiadást is megérte. Megérdemelten. Gratulálok, Zita! Lettem volna nálad menzás gyerekkoromban.

Az írás teljes terjedelem­ben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Nagy Zita

Nagy Zita: Mit eszik a vega gyerek? – teljes értékű, növényi alapú ételek kicsiknek és nagyoknak
Egészséges receptek sorozat
Boook Kiadó, Budapest, 2017
160 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
kedvezményes webshop ár a boook.hu-n 3590 Ft,
ISBN 9786155417290

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A növényi étrenden belül is létezik a gyermekek kitűnő egészségéhez vezető, teljes értékű vegyes táplálkozás.

Azok számára, akik már tettek néhány lépést a tudatos táplálkozás és a vegetáriánus étrend felé vezető úton, különösen fontos, hogy mit eszik a család, hogyan tudjuk a legkisebbek számára is biztosítani a megfelelő tápanyagot a fejlődéshez és növekedéshez.

A Vegán Reggeli írója, Nagy Zita új könyvében ad választ erre a kérdésre, amikor a Boook Kiadó egészségtudatos sorozatának újabb állomásaként egy fontos területen, a gyerekek étrendjén keresztül mutatja be a vegán táplálkozást.

A mindennapok gyakorlatából összegyűjtött, több mint 60 bevált recept ennek megfelelően kizárólag természetes növényi alapanyagok (zöldségek, gyümölcsök, gabonák és magvak) felhasználásával készül (vagyis nem tartalmaz semmilyen állati eredetű élelmiszert: tejterméket, tojást, mézet, halat és húst), így mind a vegetáriánus, mind a vegán étrend iránt elkötelezettek, mind pedig a növényi alapú ételek iránt csak érdeklődők számára is remek útmutatásként szolgál. Ezenkívül a könyvben szereplő több recept hasznos forrása a gluténmentes és a cukormentes táplálkozást követőknek, a feltüntetett allergének pedig segítenek azoknak, akiknek valamilyen táplálékallergiára is ügyelniük kell.