Tündérkert és katedrális | A két Bogányi és a Pannon Filharmonikusok / Müpa

Posted on 2018. november 18. vasárnap Szerző:

0


Felix Mendelssohn-Bartholdy

BJI |

November utolsó napján az ellentétek harmóniája bontakozik ki a Pannon Filharmonikusok Tündérkert és katedrális című hangversenyén. A bérletsorozat mostani előadásának szólistája Bogányi Gergely, a zenekart pedig testvére, Bogányi Tibor, a PFZ vezető karmestere vezényli.

„Mendelssohn könnyűkezű zseni volt, Bruckner pedig hosszú távú harcos” – fogalmazott Bogányi Tibor az est műsora kapcsán.

Elsőként Mendelssohn könnyeden dallamos, virtuóz zongoraversenye hangzik fel. A zeneszerző 22 évesen komponálta művet, amelyet 1831-ben mutatott be nagy sikerrel a bajor király jelenlétében. Még ugyanazon év telén Párizsban vitte a versenymű kéziratát, és megmutatta Lisztnek, aki zongorához ült, és a komponista legnagyobb ámulatára az alig olvasható kéziratból első látásra végigjátszotta.

A mű három tételét Mendelssohn átvezetésekkel fűzi össze, a nyitótételben a témák bemutatását egyetlen formaegység keretében oldja meg. A második, lassú tétel egy majdnem-szerelem (inkább rajongás) érzelmeit mutatja, míg a táncos, virtuóz zárótétel romantikusan hatásos befejezése előtt felvillantja az első tétel fő- és melléktémáját is.

Bogányi Gergely és Bogányi Tibor

A műsor második részében Bruckner katedrálisszerű, hatalmas B-dúr szimfóniája hangzik fel. Anton Bruckner már túl volt az ötvenen (Magyarország pedig a kiegyezésen), amikor 1875-ben a mű megalkotásába kezdett.

Anton Bruckner

Kortársai már a nagy érzelmeknek hódoltak – ő szintetizált: „Mintha Bach, Beethoven és Wagner szelleme újabb alakot öltött volna az V. szimfónia utolsó tételében” – fogalmazta meg korának legbefolyásosabb zenekritikusa Theodor Helm. (A művekről szóló információk forrása: filharmonikusok.hu)

Az ikonikus zeneszerzőt a karmester így jellemzi:

„Bruckner maga fantasztikus szimfóniának nevezte, de igazából sose adott neki nevet. Ennek a műnek a titka a hangok mögött keresendő. Az kevés, ha eljátsszuk a hangokat pontos időben, helyen és módon. Utána még ki kell nyitni egyfajta kaput, és egészen új univerzum nyílik meg. Sok karmester nem tudja kinyitni ezt a kaput, és ezért nem tudja hitelesen interpretálni Brucknert. Nem adja meg magát olyan könnyen, mint például egy Mahler-szimfónia. Nagyon átjön Bruckner erős istenhite.”

A helyek és a bérletek nagy része elővételben elkelt, de érdemes néhány utolsó jegyért még próbálkozni akár a koncert előtt is.

Tündérkert és katedrális 

2018. november 30., péntek 19.30
MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Műsor

Mendelssohn: I. zongoraverseny, g-moll, op. 25
Anton Bruckner: V. (B-dúr) szimfónia

Pannon Filharmonikus Zenekar
Vezényel:  Bogányi Tibor

Közreműködik

Bogányi Gergely – zongora