Mindenki (lehetne) kreatív! | Kaszás György: Kreativitássuli

Posted on 2018. november 17. szombat Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

Nem túl eredeti fordulat azt állítani egy könyvről, hogy nem csak azok olvashatják haszonnal, akiknek a szerzőjük ajánlja, most mégis ezzel kezdem. Ugyanis ez a suli a címében jelzettnél szélesebb „diákkör” érdeklődésére érdemes. Arról van szó ugyanis, hogy kivétel nélkül minden gyerek kreatívnak születik, és az maradhat, ha 1) képes átvészelni a közoktatás rombolását; 2) ha képes felnőttként, tudatosan helyreállítani önmagában azt, ami gyerekkorában még a természetes sajátja volt.

A kreativitásnak – és a vele összefüggő számtalan dolognak – óriási a szakirodalma, gyakran emlegetett kifejezés mindenfajta felnőtt-, illetve továbbképzés programjában, hiszen nyilvánvaló, hogy közülük hosszú távon csakis az lehet gyümölcsöző, amelyik a hallgatóság kreativitására épít, azt élesztgeti, fejleszti, növeli.

Kaszás György, e téma egyik ismert hazai specialistája azt állítja, hogy a kreativitás alapképességével „csak” annyi a dolgunk, hogy fejlesztenünk kell az érvényesítéséhez szükséges készségeket. Kaszás, aki egyébként sok éve a világhírű Edward de Bono lelkes propagátora, számlálatlan mennyiségben, korlátlannak tűnő ötletgazdagsággal ír le módszereket, gyakorlatokat, feladványokat, szituációs játékokat. Szerényen és találóan módszerkönyvnek nevezi ezt a sokadik művét, ám az ilyesfajta gyűjtemények átlagszínvonalát messze meghaladva dúsítja fel a tartalmat jelentős emberektől idézett, aforisztikusan bölcs mondatokkal, utalásokkal érdekes kísérletekre, rangos tudományos, kulturális teljesítményekre.

A szerző igen rokonszenves tulajdonsága, hogy a könyvének olvasása közben szinte fizikailag érzékelhető az ismeretterjesztő buzgalom, amellyel sokat, többet és még többet, lehetőleg mindent el akar mondani, ami az egyik kedvenc témájáról – tanácsadás céljára – az eszébe jut. És biztosak lehetünk abban, hogy ami az eszébe jut, az a gyakorlatban többszörösen kipróbált, elméletileg is biztos lábakon álló ismeret, javaslat, segítség. És nem csak ír, rajzol is: szellemesen, találóan. Kár viszont, hogy a tördelés során rajzainak jelentős részét szinte az értelmezhetetlenségig kicsinyítették, így konstruktív illusztráció helyett vizuális zavar keletkezett belőlük.

A hívószavak? Például: gondolat, elképzelés, ötlet, fantázia, figyelem, emlékezet, vizualizáció, ismétlés, rendszerezés, nézőpontváltás, hibázástól való félelem, külső inspiráció, kapcsolatképzés. Kaszás a könyvét szülőknek és pedagógusoknak ajánlja, és kifejezetten a tizenéves gyerekek (mondjuk: kiskamaszok) nevelésével kapcsolatos tennivalókról szól.

Én azonban – az általam fentebb írtakat továbbgondolva s egyben lezárva – azt ajánlom a szülőknek és pedagógusoknak, meg úgy általában a felnőtteknek, hogy előbb saját magukon gyakorolják mindazt, amit Kaszás a könyvében javasol. Mert az önfejlesztésben ily módon elért eredmények nélkül aligha lehetnek sikeresek a rájuk bízott gyerekek nevelésében.

Kaszás György

Kaszás György: Kreativitássuli
– Módszerkönyv szülőknek és pedagógusoknak
Animus Kiadó, Budapest, 2017
272 oldal, teljes bolti ár 3590 Ft,
kedvezményes webshop ár az animuscentral.hu-n 2872 Ft
ISBN 978 963 324 440 1

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Szeret ön okos, kreatív, fantáziával megáldott gyerekeket látni? Szeretné, hogy az új nemzedék minél sikeresebb és boldogabb legyen? Micsoda kérdések! Hiszen nincs olyan szülő vagy pedagógus, aki ezekre nemmel válaszolna.
A kreativitás természetes emberi tulajdonság, más-más szinten, de mindenki rendelkezik vele. Olyan alapképesség, amelyet könnyen a magunk szolgálatába állíthatunk, hiszen a hozzá szükséges készségek kitűnően fejleszthetők, erősíthetők!
Az előrejelzések szerint azoknak a szakmáknak a jelentős része, amelyekben napjaink diákjai felnőttként dolgoznak majd, ma még nem is létezik! A változás leginkább a szellemi munkaköröket érinti majd, s ebben a helyzetben a kreativitás rendkívüli módon felértékelődik. Mi – szülők, pedagógusok – sokat tehetünk azért, hogy ez a gyerekeinkkel született kincs ne sorvadjon, ne vesszen el, sőt hatékony eszközzé fejlődjön.
Ez a remek, a szerző rajzaival illusztrált könyv összefoglalja a kreatívgondolkodás-tanítás főbb sarokpontjait, és egységes koncepciót, módszertant mutat be arra. S bár a benne szereplő izgalmas, játékos feladatok gyerekeknek szólnak, alkalmasak arra is, hogy felnőttekben is kedvet ébresszenek kreativitásuk fejlesztésére.