Magyar hálivúd, sós-karamellás fagyival | Patik László: Anna, édes

Posted on 2018. május 25. péntek Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Fanyaloghatnék is, ha nem lenne nyár máris, ha nem esne jól egy adag sós-karamellás fagyi – és miközben kanalazgatom, egy kicsit vicces, kicsit komoly mese arról a lányról, akinek az anyja merészelt nagyot álmodni. Mert itt, kérem szépen, dacára címnek és főszereplőnek, mégiscsak egy anya hajdani és amerikai filmeken hizlalt, hálivúdi-hepiendes álmait kéne megvalósítani.

Mit is? Elsősorban is fényt-ragyogást, hírnevet-gazdagságot, vagyis elképzelt jóéletet… amihez az út, szép lányról lévén szó (nyilván) a „perspektivikus” házasságon át vezet.

Patik László – a közgazdász doktorból lett író – Anna, édes című regényének főhősnője szép, bár nem túl okos (persze, a magához való esze azért megvan), eleinte önállótlan, budapesti lány. Egyke, látszólag kiegyensúlyozottan él, szüleivel, panelben. Ki ne dédelgetne ilyen körülmények között kitöréses álmokat? Különösen, ha az anyja is erősíti ezt a vonalat. Erősíti? Táplálja és élteti! Talán véletlen, talán nem, hogy Anna így túl korán és túl idős pasihoz megy férjhez (először). S noha a teljesen hétköznapi életet élő apa (valaha ígéretes futballista, valaha esztétikus felsőtesttel) tiltakozik is ez ellen, mit tehet? A nők a konyhában kifundálják, elrendezik a dolgokat, kis smink, kis rumozgatás, és beindul a motor. Minden olyan szépen alakul. Egy ideig. Gyönyörűen pereg a film, jönnek a nagy élmények és kis manipulációk, aztán egyre nagyobbak, és még az adócsalókat felismerő, számon tartó szomszéd, Márta néni is (aki egyébként mindent tud a bűnről és „speciális médium”) ígéretesnek látja a jövőt… Mármint ezét az édes Annáét.

Ám addig még sok minden történik. Patik történetének szálai oly ügyesen szőttek, oly tetszetősek, hogy az egész olvastatja magát. Minden van benne, ami kell: szerelem és árulás, feszültség és könnyek, izgalmas kimenetű minisztorik. Néha még azt is érezhetjük, hasonlít ez az egész a mi világunkra, a mi Magyarországunkra, a mi álmainkra, s mintha kritikai él is érezhető volna benne. Ismerős figurák bukkannak fel (bár kissé klisészerűek, bulvárlap pontosságúak), ismerős politikai helyzetek, stiklik, megoldások. De nem mondhatom, hogy direkt társadalomrajzot kapnánk, hiszen a helyzetek megmaradnak a túl kézenfekvő felszínen. A humor sem marad el, kesernyés, fanyar – ahogyan mi magyarok, nevetünk magunkon –, és ez olykor tényleg igazi. Nagy szó ám, hogy egy történet megkacagtatja az embert, méghozzá nem is olcsó poénokkal. Ennek dacára, miközben mintha a mi valóságunkat látva jól mulatnánk, miközben mintha kis tragédia is feszengene a kalandok alján, mégis azt érzem, hogy túl megcsinált, kimódolt mesét nézek. Túl sok a véletlen, túl sok a kisszerűség és a nagyzolás, a szerencse és a kudarc.

Élethelyzet kérdése, kinek mennyire jön be ez a kavalkád – találkoztam olyanokkal, nőkkel, sőt férfival, akik lenyűgözőnek találták Patik László könyvét, ami könnyű, nyári, ennivaló olvasmány. Az biztos, hogy a sós-karamellás fagyi passzol hozzá.

Patik László: Anna, édes
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2018
216 oldal, teljes bolti ár 3499 Ft,
kedvezményes webshop ár 3170 Ft
ISBN 978 963 293 7168

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Anna csak élni szeretné az életét. Arról nem tehet, hogy beleszeret egy nála harminc évvel idősebb férfiba. Legalább lenne gazdag! A mama persze tudja, mitől döglik a légy. Lánya már rég magazinok címlapján viríthatna, jómódú pasikkal flörtölhetne, és ehhez természetesen az ő tanácsait kérhetné ki. A fitt ötvenes hölgy saját kispolgári miliőjében a legnagyobb úriasszony. Különlegeseket főz, és érdekes módon egyengeti lánya karrierjét. Így aztán a család kapcsolatba kerül felsőbb körökkel, majd belekeveredik egy kis hamisítási ügyletbe. Mindezt végigkíséri Márta néni, aki egy érintés alapján tudja, kinek mennyi az adótartozása, és ki ül majd kinek a bűnéért. Anna egy igen jól sikerült kalandja után titokban világsztár lesz, a papája egy másik véletlen folytán magas pozícióba kerül. Aztán hirtelen mindenkinek fenekestül felfordul az élete.

Patik László nagyon is aktuális őrült meséje pillanatról pillanatra más és más szituációba sodorja az olvasót. Mintha egy szürreális, tragikomikus magyar rémálom kellős közepébe csöppentünk volna: szorongunk, miközben folyamatosan röhögünk magunkon, a kisszerűségünkön, és azon, hogy nálunk ez az egész nem is annyira abszurd.