Astrid Lindgren: Háborús napló 1939–1945 (részletek)

Posted on 2018. május 22. kedd Szerző:

0


(1939) Szeptember 1.

Ó! Ma kitört a háború. Senki sem hitte. Tegnap délután még a Vasa parkban üldögéltem Elsa Gullanderrel, körülöttünk játszottak és szaladgáltak a gyerekek, mi pedig kedélyesen szidtuk Hitlert, és arra jutottunk, hogy háború azért mégsem lesz, ma pedig! A németek kora reggel több lengyel várost is bombáztak, és minden oldalról benyomultak Lengyelországba. Az utolsó pillanatig nem akartam spájzolni, de ma vettem egy kis kakaót, teát, szappant, miegymást.
A borzalom szorongató érzése telepszik mindenre és mindenkire. A rádió egész nap rendszeresen közli az újabb és újabb híreket. A sorköteleseket behívják. Megtiltották a magáncélú autóhasználatot.
Isten óvja szegény, őrület sújtotta bolygónkat!

(1945) November 15.

Jelenleg mindenki a svéd kormány döntéséről beszél. Azt kifogásolják, illetve annak szól az elkeseredés, hogy a kormány engedett Oroszország követelésének, és kiad egy csomó balti menekültet, hogy az oroszok legyilkolhassák őket. Ugyanolyan szégyenletes ez is, mint amikor Németországnak adtuk be a derekunkat, és megengedtük, hogy átszállítsák Svédországon a szabadságos katonákat. Tömeges a tiltakozás – az elkövetkező napokban derül ki, hogy tényleg sor kerül-e erre a gaztettre. Milyen ostobák az oroszok, hogy ilyen követeléssel állnak elő! Így csak nyilvánvalóvá teszik a tényt, hogy mindenki, aki kicsit is ismeri őket, pontosan tudja, hogy ugyanolyan barbárok voltak a háborúban, mint a németek – bár ezt manapság már nem szégyen szóba hozni. Van nekik épp elég emberük otthon, akit legyilkolhatnak, minek még Svédországból is importálniuk?

Astrid Lindgren és Pippi filmbeli alakítója, Inger Nillson (1969, Pressens Bild/SVT)

Hétfőn megszűnik a jegyrendszer a cipőre és textilre, a mai naptól pedig szabadon vásárolható a benzin.
Tegnap bementem egy könyvesboltba, és vettem egy példányt a Harisnyás Pippiből, ebből a veszettül vicces könyvből, amely valószínűleg sohasem született volna meg, ha nem ficamítom ki a bokám 1944 télutóján. Ami persze nem biztos, hogy olyan nagy baj lett volna!

Fordította: Holländer Judit

Astrid Lindgren: Háborús napló 1939–1945
Móra Kiadó, Budapest, 2017