»Titkok, melyeket jó lenne légyként a plafonon ülve kihallgatni« | Laura Lindstedt: Oneiron

Posted on 2017. augusztus 2. szerda Szerző:

1


Lindsted_Oneiron-bor240Kamplee Mari |

Az Oneiron, Laura Lindstedt második regénye lett a 2015. év legjobb regénye Finnországban. Ugyanebben az évben a helsinki egyetem finn szakosai is az év legjobbjának választották. Várható volt tehát, hogy a korábbi finn sikerkönyvekhez hasonlóan hamar landolni fog a magyar könyvesboltok polcain – és így is történt. Örülhetünk neki, mert ha nem is hibátlan mestermű, egy gondolatkísérlet elmesélésével olyan titokról lebbenti fel a fátylat, amely minden embert – éljen bármelyik részén is a világnak – ugyanúgy izgat: mi jöhet a halál után?

Az Oneiron hét nő izgalmas, megszakításokkal elmesélt (klasszikus módszer a figyelem fenntartására), fordulatos története, mindenféle tabuk nélkül. A főszereplőket különbözőségeik ellenére mindössze két dolog kapcsolja össze, de ez a két tényező alapvetően meghatározza a sorsukat: a nőiségük és a halandóságuk. A egymást nem ismerő hét főszereplő váratlanul egy sejtelmes, felfoghatatlanul letisztult, vakítóan fehér helyen találja magát, maguk mögött hagyva az életet (és a halált), félúton ki tudja, milyen további úti célok felé.

A főszereplők, a New York-i Shlomith, az osztrák Ulrike, az orosz Polina, a brazil Rosa, a marseille-i Nina, a holland Wlbgis (nem elírás!) és a szenegáli Maimuna tehát mind halottak, már a könyv legelső lapján. A szokatlan felütés nem egyedülálló a világirodalomban, elég csak a Szent Lajos király hídjára gondolnunk, de míg ott a közös halál kapcsolja össze a történet hőseit, itt az álomszerűen újraélt élmények egymással való megosztása révén kovácsolódnak közösséggé a szereplők, akárcsak a Dekameron mesélői. Csak éppen ez esetben nem kitalált történetekkel szórakoztatják egymást, hanem valódi életmeséiket idézik fel.

Ahogyan azt a cím is jelzi, az álom az egyik kulcsszó a regényben. „Az oneiron görög szó, az oneirosz semleges nemű alakja, jelentése: álom” – ismerteti a szerkesztő rögtön a könyv elején. Amiben Lindstedt igazán mester, az az empátia, amivel képes együtt álmodni a hőseivel. „Polina érezte, ahogy az ismerős kiskapu lassan kinyílik odabent. Hogy a remegő lábú sértődöttség bekukucskál az ajtórésen, majd sarkig tárja, és zsibbadt lábait nagy vidáman ide-oda rángatva ott terem lelke tengersík nyári legelőin.” Egymást érik az ehhez hasonló érzékletes költői képek, melyekkel hús-vér alakká varázsolja szereplőit.

A szerző egyébként is apait-anyait beleadott, érezhetően élvezettel játszik a stílusokkal, mintha csak a fejében kavargó minden egyes gondolatot bele akart volna gyúrni egyetlen nagybetűs Műbe. A könyvében ugyanis gyakorlatilag hét, meghökkentően különböző kisregényt gyúrt össze, és ezek ugyanúgy eltérnek egymástól, mint a különböző származású, korú és más-más nyelvet beszélő főhősök és életútjaik. Kapunk mélyenszántó filozófiai fejtegetést, mesét, dialógust, kiselőadást a zsidó vallás és az anorexia kapcsolatáról, szórakoztatóan szemléltető jelenetet a fordításban elvesző érzelmekről, és persze sok-sok felkavaró drámát meg egyéni tragédiát.

A téma izgalmas, a nyelvezet szép, Panka Erzsébet fordítása is hozzá illően cseng. Mégis mintha túl sokat akart volna markolni a szerző. A hét szál és maga a kerettörténet izgalmas és jól is van megírva, ennek ellenére a könyv mégsem állt össze bennem kerek egésszé. Kevesebb formabontással feszesebbre lehetett volna húzni a könyv szövetét, de persze akkor talán nem lett volna ekkora a durranás, nem jött volna a díjeső.

A könyv végén jelképesen felzúg a tapsorkán, és a képzeletbeli fátyol/függöny is visszahull a helyére. A holtak maradnak a holtakkal, az élők pedig az élőkkel. És hiába a töredezettség, az érzés, hogy kevesebb több lett volna – azért szívesen leskelődnénk tovább odaátra. És ez sokkal fontosabb a díjaknál is: ha az író el tudja érni, hogy az olvasók szívesen hallgatnák tovább a meséjét

Lindstedt Laura Lindstedt

Laura Lindstedt

Laura Lindstedt: Oneiron
Scolar Kiadó, Budapest, 2017
464 oldal, teljes bolti ár 3975 Ft
kedvezményes webshop ár 3160 Ft
ISBN 978 963 244 7186

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Laura Lindstedt (1976) Finlandia-díjas műve, az Oneiron a feloldozás regénye. Hét különböző nemzetiségű és életkorú nő találkozik a halál utáni üres térben. Abban sem biztosak, mi történt velük pontosan, és fogalmuk sincs, mi dolguk lehet egymással.

Aztán beszélgetni kezdenek, és – Boccaccio vagy Chaucer hőseihez hasonlóan – egyenként elmesélik az élettörténetüket. Visszaemlékezésükből lassan kirajzolódik mindannyiuk életének megkerülhetetlen fordulópontja, és az is világossá válik, miért kényszerítette össze őket egy titokzatos, túlvilági kéz…