Fordított Stockholm | Elmore Leonard: Született bűnözők

Posted on 2014. szeptember 18. csütörtök Szerző:

0


Leonard-Elm_Szuletett-bunozok-bor180Bedő J. István |

Nem baj az, hogy a könyvnek nem ez volt az eredeti címe. Hiszen a switch átkapcsolást, átváltozást, átvál­tást je­lent, de ezzel a címmel semmifajta könyvet nem lehet­ne eladni. A baj inkább az, hogy a magyar cím kissé félre­vezető. Elmore Leonard figurái ugyanis egyáltalán nem született bűnözők. Viszont meglehető­sen szó­ra­koz­tatók.

Két középsúlyú autótolvaj meg akarja csinálni élete nagy buliját: elrabolná a sok mindenben sáros ingatlanvállalkozó cukorfalat feleségét, hogy megzsarolja apucit, és aztán irány Hawaii! Egy ilyen alaphelyzetből még sok minden kisülhet – de Leonard dupla, sőt tripla csavart teker a sztoriba (amit nem szeretnék lelőni). Legyen elég annyi, hogy korunk kisstílű gyermekei hatalmas pofára esést kénytelenek elkönyvelni.

Inkább a regény technikájáról érdemes gondolkodni kicsit. Leonard vén róka, filmek és menő tévésorozatok sztorija pattant ki az agyából, vagyis a könyvet olvasva az az érzésünk, hogy nem vacakol fölöslegesen: rögtön úgy teszi le papírra a krimijét, hogy csak szét kell írni képre és párbeszédekre – a rendező meg beleülhet a készbe. Van benne számos karakteres szereplő, akinek az előéletét (nem csak a priuszát) azonnal megérezzük, és van jellemfejlődés is, komoly meglepetésekkel.

Talán különös dolog egy – derekasan megírt – krimi kapcsán magasirodalmi hivatkozásokat iderángatni párhuzamként, de tessék csak Maupassant Gömböc-ére gondolni, és Heltai Jenő tündérlaki lányaira (az eredeti mininovellára, nem a színdarabra). A tisztességesekről kiderül, hogy ők a becstelenebbek, míg a gyakorló kétkezi tolvajok, rablók olykor úriemberebbek.

Leonard még azt is meg meri tenni, hogy fordított Stockholm-szindrómát állít elő: az elrabló kezd azonosulni a túszul ejtett asszonnyal, és óvja az életét – ami azért, lássuk be, ritka dolog.

Jennifer Aniston (Mickey)

Jennifer Aniston (Mickey)

Ami meg a jellemek átalakulását illeti: a sármos férj csal, lop, hazudik és szeretőt tart, a család jó barátja szívesen félrelépne a cukorfalattal, a díszpintynek tartott feleség épp a fogva tartása során szembesül azzal, hogy milyen megalázó helyzetben élt a férje mellett. És azzal is számot vethet, hogy fogalma sincs, milyen hitvány az ember, akitől már kamaszodó gyereke van. (Szóval ki is tekinthető bűntelennek?) Vagyis átfordul a világ, átváltanak (switch) a szereplők egy másik helyzetre – és leleményes megoldást találnak lúzerségük megszüntetésére.

Leonard 1978-as krimije kicsit retró alkotássá változott Daniel Schechter 2013-as megfilmesítésében. (A magyar forgalmazásban a címe szintén a Született feleségekre hajaz, bemutató szeptember 18-án, erre időzítve jelent meg a könyv.) Retrósága azonban csak a kornak szól (tárcsázós telefonok, Nixon-pofás Halloween-maszkok és korabeli autók), nem lett avítt, sőt. Szinkronja még a könyv szövegénél (fordította Illés Róbert) is keményebb (pedig az se kutya), de végül is nem koszorúslányok teadélutánjáról olvasunk…

A mindig friss húsra vágyó – és be is szerző – erősen ötvenes férj, Dawson (Tim Robbins) mellett kellemes meglepetés Jennifer Aniston az elrabolt feleség, Mickey szerepében. Nem nagy a drámaiság, de legalább levakarhatta magáról a vicces nagyszájú csaj sztereotip címkéjét. A film szellemes, mulatságos, és igazolja a tényt, hogyha jó a nyersanyag, csak nyomni kell a kamerán a gombot…

Elmore Leonard

Elmore Leonard

Elmore Leonard: Született bűnözők
Jaffa Kiadó, Budapest, 2014
250 oldal, teljes bolti ár 2940 Ft
ISBN 978 615 541 8549

* * *  * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Jackie Brownból jól ismert Ordell Robbie-nak és Louis Garának sok közös vonása van. Ugyanabban a börtönben ültek autólopásért, most pedig együtt készülnek a nagy balhéra. Egy kőgazdag detroiti építési vállalkozó feleségét akarják elrabolni, hogy aztán felmarkolják a váltságdíjat, és elhúzzanak délre. Arra azonban egyikük sem számít, hogy az iszákos férj éppen válni készül fiatal szeretője miatt, és esze ágában sincs kifizetni a pénzt. Az pedig meg sem fordul a fejükben, hogy a szomorú, de jó karban lévő háziasszony torkig van már férje üzelmeivel, és bosszúra szomjazik…

Veszélyes és különc figurák, borotvaéles fekete humor, zseniális párbeszédek és hihetetlen feszültség tökéletesen összegyúrva – ez a Született bűnözők, Elmore Leonard klasszikus meséje minden idők egyik legfurcsább emberrablásáról. A számos meglepő csavart tartogató, fergeteges humorral megírt történetet felveszi a versenyt a műfaj örök klasszikusaival, Dashiell Hammett, Raymond Chandler, John D. MacDonald, James M. Cain vagy Robert Parker regényeivel. Elmore Leonard igazán elemében volt, amikor papírra vetette az elhanyagolt háziasszony történetét, aki egy szedett-vedett bűnbanda segítségével áll nemes bosszút csalfa férjén és annak szeretőjén.