Az olaszok és a skandinávok is imádják | Bordalfesztivál, Pécs

Posted on 2014. szeptember 17. szerda Szerző:

0


Dr. Lakner Tamás

Dr. Lakner Tamás

Hárságyi Margit |

Szeptember végén már huszonegy éve együtt örülhet a dalra, kiváló borokra, sok-sok jó­kedv­re vágyó vendégsereg Pécsett és a Villány–Siklós Borút településein. Eddig 3 világ- és 17 európai találkozón csendült fel a nóta a Bor­dal­fesztivál férfikórusai – nem is egy esetben a velük együtt éneklő közönség – előadásában. A vigas­ságokkal tarkított, ezúttal kontinentális prog­ram szeptember 26-ától 28-ig tart.

A helybeliek már tudják, de miért is érdemes messze földről útnak indulni? Dr. Lakner Tamás, a Bordalfesztivál művészeti vezetője, lelke, Liszt-díjas karnagy, a PTE Művészeti Karának dékánja kicsit a múltat is idézve ajánlja az idei fesztivált.
1993-ban találtam ki a bordalfesztivált. Már első pillanattól egy jókedvű, nem a versenytől görcsölő, stresszmentes, férfikórusok számára nagyon is testhezálló találkozót álmodtam meg. A bor természetesen adódott Pécsett és a Villány–Siklós Borúton. A Bartók Béla Férfikar akkorra már Európában ismertté vált, miközben egyre fogytak a férfikórusok, mert a fiatalokban kevesebb már a kedv a kóruséneklésre. A bordalnak nagy az irodalma, múltja. Ezek a dalok sokfelé felcsendülnek: a görög Bacchus ünnepeken, számos operában, és akkor még nem említettük a népdalkincset.
A dalokat a fesztivál során három szinten jelenítjük meg. Természetesen a borpincékben, koncertteremben és a nagy szüreti mulatságon. Meggyőződésem, hogyha Mozart bordalt tett a Szöktetés a szerájból című operába, Verdi pedig több művébe is illesztett ilyet – akkor ez a műfaj színpadra való. A harmadik a nagy népünnepély, a Bacchus ünnep a pécsi Széchenyi téren szüreti felvonulással kezdődik; kirakodóvásár, borkóstolás közben 5-6 ezer ember egyszerre hallgatja a szabadtéri kórusmuzsikát – ez egészen egyedülálló. De a vasárnap lesz a falusi fellépések ideje is, hiszen akkor fogadják vendégül a borút falvai a fesztiválozó kórusokat Villányban, Palkonyán és másutt. A misék után, ahol énekelnek, egy igazi falusi ebéd mellett is felcsendülnek a dalok, többnyire a helybéliekkel együtt, akik a finom ebédről is gondoskodnak.

Az elmúlt 21 év alatt voltak világ- és európai bordalfesztiválok. Nagyon sikeresek voltak mindig. Érdemes elmenni Villányba az első este, amikor a legjobb borászok pincéiben hallgathatja meg a közönség az ezúttal európai résztvevőket.
Kiemelném a szombati nagy koncertet a Kodály Központban. Ez délután prémium bormustrával indul, melyen a Villány–Siklós Borút 18 legjobb borásza kínálja idén csúcsborait. Ráadásul önzetlenül lemondanak a bevételről, azzal a fesztivált támogatják. Igen erős a nemzetközi érdeklődés – sokkal többen jelentkeznek, mint ahány kórust tudunk fogadni. Már törzsvendégnek számítanak az olaszok és a skandinávok – főként a svédek és a finnek –, de számos, sokszor egészen különleges országból is érkeztek már férfikórusok.

Pincekoncert (2013)

Pincekoncert (2013)

Igen eredményes volt a kórus nyara és az öné is, hiszen ismét nagy sikert arattak Kínában, ahonnan korábban már kórusolimpiai bajnokként tértek vissza. Idén a 12. Nemzetközi Kínai Kórusversenyen Pekingben – 43 ország 188 kórusa közül – a Bartók Béla Férfikar első díjat kapott. Ráadásul a legjobb karnagynak Lakner Tamást ítélete a négy világrész szakembereiből álló zsűri. Most a kínai állam vendégei voltak a hosszú koncertkörúton. Hogyan érkezik Pécsre egy kínai meghívás?
Ez is a Bordalfesztiválnak köszönhető. A tavalyi gálaesten megkeresett a kínai kulturális attasé, és azt mondta, annyira tetszett neki az előadásunk, hogy meghív bennünket a következő évre. Kissé hitetlenkedtem, de idén tényleg megvalósult az álom. Nagy sikerrel szerepeltünk mindenütt.

A címlapon Caravaggio: Bacchus (részlet)

Dr. Lakner Tamás portréjának forrása: pte.hu/UnivTV

Bővebben: www.winesongfestival.hu