Vetélytárs a cserépben | M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Posted on 2012. január 12. csütörtök Szerző:

0


Írta: Dalnoki Fanni

Agatha Raisin és az elültetett kertész - címlapEgész nyáron át tartó, világkörüli út után Agatha Raisin hazaérkezik Cotswoldsba. Az elvált reklámfélisten – mint a korábbi opuszokból tudjuk – pazar, ám magányos londoni életet hagyott hátra a kisvárosban töltendő békés nyugdíjas évekért. És most döbbenten tapasztalja, hogy szomszédjába költözött egy nála fiatalabb, karcsúbb, csinosabb és nyájasabb nő.

Mrs. Mary Fortune sajnos nemcsak az asszony titkos szerelmére, a történész hajlamú ezredesre vetett szemet, hanem elhatározta, hogy a faluközösség felett is egyeduralmat szerez. Mindezt lebilincselő modorral és igazi házitündéri csillogással tervezi elérni. Kertészkedik, süt, főz, szórakoztató történeteket mesél – és mindeközben kicsit sem kenődik el tökéletes sminkje. Hát nem varázslatos? Hozzá mérve az egykori reklámcézár csupán egy öreg, köpcös, smirglimodorú, hirtelen haragú nééééni. Nem kellemes az összehasonlítás. Agatha ambiciózus természete és versengésre hajlamos személyisége azonban nem engedi olyan könnyen elragadni frissen megtalált otthonát, társaságát és bimbózó románcát. Harcba száll a némber ellen!

Ő lepődik meg a legjobban, hogy harca meglehetősen drámai és hirtelen véget ér: nem sokkal a nyilvános kertészeti bemutató előtt, amelyen természetesen Agatha is részt akar venni, mint lelkes, ám tök amatőr kertész, Mary Fortune-t holtan találja a házában, egy cserépbe „ültetve”. Ha nem lenne tökéletes alibije, természetesen ő lenne az első számú gyanúsított. Nincs más hátra, megint neki kell állnia, hogy kinyomozza, mi történt a vetélytársssal. Ki lehetett a tettes? Kinek lehetett útban? Hiszen mindenki csupa kedveset mondott róla. Vagy Mrs. Fortune mégsem volt olyan népszerű, mint ahogy mindenki hitte? Mit titkolnak a falusiak?

M. C. Beaton

M. C. Beaton

Az Agatha Raisin és az elültetett kertész szórakoztató és kellemes olvasmány. Egy kicsit olyan érzést kelt, mintha a krimi, a gyilkosság és a nyomozás pusztán ürügy lenne némi társadalom- és jellemrajzhoz. A könyvnek szinte a fele a két nő párharcát írja le, Agatha gyenge, ám hősies erőfeszítéseit, hogy karcsúbb és fiatalosabb legyen. Manapság mindenki ilyen erőfeszítéseket tesz. A kisváros leírásában, lakóinak bemutatásában Beaton a legszebb Agatha Christie-i hagyományokat követi. A legnagyobb különbség azonban, hogy a krimikirálynő a rejtély, a megoldandó ügy fényében szerepelteti, jellemzi figuráit. Beaton karakterei szépen rajzoltak, bár olykor következetlennek tűnnek. Agatha például megpróbál barátkozni Mary Fortune-nel, és a történet egy pontján úgy tűnik, sikerül is neki. Mary maga is elhiszi, hogy barát lett a korábbi ellenségből. De ha végiggondoljuk, milyennek ismertük meg eddig Agatha jellemét, kevéssé hihető a pálfordulás. Nem olyan nő, aki ilyen könnyen felejt. Egy-két epizód is furcsa zárványnak tűnik a mű többi részéhez képest, de ezek nem kifejezetten zavaróak.

Az Agatha Raisin és az elültetett kertész jó könyv – igaz, olykor a krimi rész kissé a jellemábrázolás hátterébe szorul –, és izgalmas is. Bármelyik tulajdonságért is választaná az olvasó, Agatha újabb kalandja nem okoz csalódást – sokat segít ebben Borbély Judit Bernadett könnyed fordítása.

Olvass bele: Részlet a könyvből

Adatok: A könyv fülszövege

M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

Ulpius-ház Kiadó, 2011