Egy könyv ígérete | Ízes Itália

Posted on 2011. november 6. vasárnap Szerző:

0


Ízes ItáliaHavilapként jelent meg az Ízes Itália, de úgy is tekinthető, mint egy leendő könyv első fejezete, s kapható mindig a hó végétől a következő havi megjelenéséig. Ez a füzetke a hetvenes-nyolcvanas évek legjobb hagyományait éleszti fel, akkor ti. éppen Itáliában jelentek meg – igaz, heti- vagy havilapok mellékleteként – hasonló formátumú és szintén gyűjthető füzetek, rengeteg hasznos, főleg kulináris, máskor művészeti tudnivalóval. Ma a neten beszerezhető információk háttérbe szorították, de létjogosultsága most is van.

A húsz füzetre tervezett Itália-kóstolás roppant gazdaságosan szervezve kínálja a tudnivalókat. És azért húsz, mert tartományról tartományra haladva mutatja majd be csizmaországot, kezdve a magyarokéval sok közös vonást mutató Friuli-Venezia Giulián. Közös Monarchia, közös »levesevő« múlt – másutt nem is értik ezt…

Jön majd utána a többi tartomány, a szintén határvidék (és osztrákokkal közös múltú) Alto Adige/SüdTirol, és sorban így lefele egészen a szinte más földrészként megmutatkozó Szicíliáig.

Aztán egy sor magyar-olasz, aki itt kezdte, ott folytatta…, meg a közös vándor szavak, az irodalmi olasz nyelvre csak hajazó friuli (furlan) nyelv, amelyhez kis szótárat is kapunk. De nem csak a furlan szavakból. Azokból a jórészt gasztronómiai vonatkozású szavakból is, amelyeket honfitársaink vagy nem ismernek, vagy kiejtésük maradt eddig rejtély számukra…

Útitársnak is használható a számos receptet fölvonultató füzet, ugyanis némelyik megkóstolásra érdemes kisvendéglőt is megleljük benne. Meg a helyi termékek: a híres friuli szárított sonka, amit óvatos mintavétellel szaglászgatnak, kóstolnak, hogy megérett-e már. El ne feledjem: ügyes a tömör borbemutató – aki csak kóstolgatni akar, annak elég, aki meg értő, úgyis mélyebbre ás, ha tájékozódni akar.

De még igazibb útitárs akkor, ha felkészülésként forgatjuk mielőtt dél felé indulnánk. Mivel füzetenként csak egyetlen tartományra koncentrál, fel tudja hívni a figyelmet kicsi települések szépségeire, vagy csak éppen a nevére, hogy aztán majd magunk fedezzük fel. Ami elbájoló: a városkák ünnepei, búcsúi (sajtünnep, tök- és gesztenyefesztivál, meg ilyenek!) is listázva vannak, lehet készülni!

Sonkakóstolás - Fotó: Alessandro CastiglioniVégül pedig: tudjuk – és nem csak a fővárosban –, hogy számosan jöttek el a hegyektől, mert éppen a mi alföldünk fogta meg a lelküket. Üzletemberek, vendéglőcsinálók. Őket is meginterjúvolta a szerkesztő csapat, amelyben csupa szellemi kentaur van (és ezt dicsérőleg mondom), ugyanis az Ízes Itália munkatársai így vagy úgy két kultúrán felnőtt emberek, és csak a kulináris szakma képviselőjét mondom: például Gianni is, a Pomo d’Oro lelke.

A havonta megjelenő, összegyűjtött füzeteket – reméljük, kitart a lendület – könyvvé is lehet formálni, ha mind megjelent. Hacsak addig nem olvastuk ronggyá. Mert ez is benne van a pakliban…

Ízes Itália

Mobil Kiadó, 2011