Nagy miértek kis könyve | Friederike Wilhelmi: Miért sós a tenger?

Posted on 2011. november 6. vasárnap Szerző:

0


Írta: Szeifert Natália

Friederike Wilhelmi: Miért sós a tenger?Aki látott már közelről gyereket, biztosan ismeri a kérdőmondatok olykor végtelennek tűnő áradatát. Nem csak a miért-korszakról van szó, hiszen egy egészséges kíváncsiságú gyermek jó esetben e korszak után még sokáig nem fogy ki a kérdésekből. Ha viszont a felnőtt már kifogyott a válaszokból, vagy éppen olvasásra szeretné bírni a gyerkőcöt, bátran adja a kis kíváncsi kezébe a Miért sós a tenger? című kis kötetet.

Friederike Wilhelmi könyve egészen biztosan gyerekek közreműködésével készült, mert olyan fontos – és feltehetően gyerekszájból származó – kérdésekre ad választ, mint például: Miért görbe a banán?, Mit készítenek elefántganéjból?, Tulajdonképpen honnan jön a szél?, Kell-e inniuk a halaknak?, Miért csíkos a zebra? Ugye hogy kifogna rajtunk egy kisiskolás is, ezekkel a kérdésekkel?

A könyv minden egyes kérdésre három lehetséges választ kínál, s ezzel jó játéklehetőséget is. Akár a gyerekek olvassák fel egymásnak a kérdéseket és a megadott válaszokat, akár a szülő hívja a csemetét egy kis „okoskodásra”, mindenképpen jól fognak szórakozni. A válaszok fölötti töprengéssel bárki lemérheti a saját ismereteinek pontosságát, habár a felnőttek valószínűleg hamar kitalálják, melyik a helyes megoldás. Érdekes azt is megfigyelni, hogy a gyermeki fantázia mi mindent talál elképzelhető vagy elfogadható megoldásnak. Ha másért nem, egy jó nevetésért mindenképpen érdemes végigböngészni a válasz-variációkat. Amint rászántuk magunkat a teljes igazság kiderítésére, máris lapozhatunk, hogy bővebben kifejtve olvassuk el a helyes megoldást. És a következő oldalon máris újabb, nagy horderejű kérdés vár ránk.

Összesen hetvennégy izgalmas kérdés és megdöbbentő válasz a természetről. A kérdésekre pedig nemcsak válaszol a könyv, de sok-sok érdekes további információval is szolgál. A címadó kérdésnél például (Miért sós a tenger?) az is kiderül, miért halhatnak szomjan emberek a tenger kellős közepén, s hogy egyáltalán, hogyan kerül a só a tengerbe. Erre remekül felesel a Miért kék a tenger? kérdés, ami szintén szerepel a kötetben. Természetes is, hiszen, ha egy gyerek már tudja, miért sós, nyilván kíváncsi arra is, miért kék.

Humorból sincs hiány. Többnyire szellemesek, gyerekfejjel nagyon is elképzelhetőek a hamis válaszok is. Nem tartom kizártnak, hogy Friederike Wilhelmi ezek egy részét is a saját, vagy a környezetében előforduló gyerekektől kölcsönözte. A valódi válaszokat pedig kellő egyszerűséggel, lényegre törően, de nem felületesen magyarázza el.

Friederike Wilhelmi

Friederike Wilhelmi

A Majorosi Anna és Tatár Sándor által fordított és magyarra átültetett szöveget Kalmár István vidám illusztrációi teszik teljessé. A kötetre tökéletesen illik a „szórakoztatva tanító könyv” címke. A legjobb sorsa talán az lehet egy ilyen kedves, mégis izgalmas olvasmánynak, ha a benne található válaszok újabb kérdéseket vetnek fel, amelyekre a kis olvasó már maga keresi meg a válaszokat.

A könyv fülszövege

Friederike Wilhelmi: Miért sós a tenger?

Móra Könyvkiadó, 2011