Kultikusnak született | Murakami Haruki: 1Q84

Posted on 2011. november 6. vasárnap Szerző:

0


Írta: Salamon Eszter

Murakami Haruki: 1Q84 - második könyvAz ezeroldalas regény angol fordítása iránt olyan nagy igény mutatkozik az Egyesült Államokban, hogy a boltok – hasonlóan a Harry Potter-kötetek megjelenéséhez – a tervek szerint éjfélig nyitva tartanak majd a megjelenés napján. A mű előzetese megtekinthető a YouTube-on, és a jazzrajongó szerző a Spotify weboldalon még zenét is ajánl a könyv mellé.

Az 1Q84 története Aomame, a bérgyilkos és Tengo, a regényíró sorsát követi, akiknek az élete mind jobban összefonódik, ahogy a világ körülöttük egyre irreálisabb válik. A kötet címe játék George Orwell 1984 című regényével – a Q betű angol nyelvű kiejtése megegyezik a japán kilences számmal (kjú).

Murakami eleinte alternatív szerző volt, ám népszerűsége ma már az egész világon a bestseller-írókéval vetekszik. Ez a regény Japánban két évvel ezelőtt jelent meg, és soha nem látott sikert ért el. Az első két hónapban egymillió példányt adtak el belőle. Az elmúlt időszakban rajongók tucatjai tették fel saját regényrészlet-fordításaikat, mivel nem győzték kivárni az angol nyelvű megjelenést. A könyves blogokat elárasztották a történetről, a Murakami által már korábban is körbejárt témákról (a szerelemtől a messianisztikus kultuszokig, a macskáktól a zenéig), a karakterekről és a szürrealizmus felhasznált eszközeiről szóló írások.

A angol kiadást gondozó Harvill Secker és az amerikai kiadó, a Knopf egyaránt hasonló érdeklődésre számít az egy hónap múlva esedékes megjelenéskor. Az érdeklődők számára a könyv első fejezete már most is elérhető a szerző Facebook-oldalán. Az előrendelések alapján az amerikai kiadó már az első utánnyomást is megrendelte, és az angol könyvesboltokban sem marad el a várakozás mértéke ettől. Az angol nyelvű könyvek piacán egészen rendkívüli, hogy egy eredetileg nem angolul íródott mű iránt ekkora érdeklődés legyen. A Murakami regényei iránti érdeklődés elsősorban a szerzőnek és különleges stílusának szól, nem általában a japán kultúrának.

Murakami nagyszerűen ötvözi a mindennapi és a fantasztikus elemeket, de fel is adja a leckét fordítóinak. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiadó szokatlan döntést hozott: két fordítónak adta oda a munkát, akiknek aztán a szöveg összetettsége miatt néhányszor magával a szerzővel is konzultálniuk kellett.

Murakami Haruki
Murakami Haruki

Komoly kérdés, hogy az 1Q84 jelenlegi állapotában befejezettnek tekinthető-e, mivel az első két kötet 2009-es megjelenésekor nem került szóba harmadik kötet.

Egy spanyol lapnak nyilatkozva a szerző azonban utalt arra, hogy még egy negyedik, az idősebb Tengoról szóló kötet megírása sem elképzelhetetlen.

Az 1Q84 első két kötete október 18-án, a harmadik október 25-én jelenik meg az angolszász piacon, nyomtatott formában és e-könyvként egyidejűleg. Vagyis az angolul olvasó, magyarországi Murakami-rajongóknak sem kell tovább várniuk.

Adatok:

Murakami Haruki: 1Q84

Geopen Könyvkiadó, 2011