Nincs B terv | Lee Child, Andrew Child: Az egyetlen lehetőség

Posted on 2023. április 14. péntek Szerző:

0


Somogyi András |

A huszonhetedik (!) magyar nyelven megjelent Reacher-kötetet tarthatja kezében az olvasó. Hőse az egykor tizenhárom évet katonai nyomozóként leszolgált Jack Reacher. Az Államok útjait rója és valahogyan mindig bajba keveredik. Igaz, azokból végül mindig győztesen kerül ki. Ebben a kötetben a szerkezet kissé szokatlan a korábbiakhoz képest. A szerzők három különböző történet szálait vezetik végig, persze, ahogy várható, ezek a szálak valahol összeérnek.

Hát akkor ismerkedjünk meg az eseményekkel. A coloradói Gerrardsville-ben Reacher tanúja lesz egy öngyilkosságnak álcázott gyilkosságnak – a busz alá löknek egy nőt. Hősünk utána ered a gyilkosnak, aki magával vitte a nő retiküljét is. Reacher beéri a férfit, természetesen cselekvésképtelenné teszi, és megvizsgálja a táska tartalmát. A nő – iratai szerint Angela St. Vrain – a Mississippi állam-beli Winson börtönében dolgozott. Fénykép is előkerül egy férfiről, Anton Begovicról, aki tizenhat évet töltött ártatlanul a börtönben. (A képen látható, hogy a rab egyik fülcimpáját levágták.) Most éppen arra készül a Minerva börtön igazgatósága, hogy – mivel ártatlansága kiderült – ünnepség keretében bocsássák szabadon. Reacher egy elküldetlen levelet is talál, ez egy Danny Peel nevű embernek szól és arra utal, hogy Angela segítséget kér egy általa felfedezett könyvelési rendellenesség megoldásához.

A börtön két igazgatója, valamint a város rendőrfőnöke rendkívüli módon aggódik, hogy az Angela látszólagos öngyilkosságát felfedező férfi látta-e a táska tartalmát. A házi ünnepséget sem elhalasztani, sem törölni nem tudják, B tervük nincs, ezért rengeteg minervás alkalmazottat küldenek szerteszét, hogy elkapják Reachert. Hősünket rövidesen meg akarják ölni, de támadóit ártalmatlanná teszi, viszont egy fejére hulló tűzlétra eszméletlenségbe taszítja. Mire magához tér, a nő táskájának hűlt helye.

Reacher felkeresné a levél címzettjét, Peelt, aki azonban meghalt. De meghalt Angela egy barátja, Sam Roth is. Reacher sokallja a véletlennek tűnő haláleseteket, s amikor sikerül találkoznia Sam özvegyével, Hannah Hamptonnal, az asszony annyira felháborodik a Reacher által elmesélt történeten, hogy hajlandó a férfit autóján elvinni a winsoni börtönhöz.

Útjuk nem mentes a veszélyes kalandoktól, Reachernek minden képességét be kell vetnie, hogy a likvidálására kiküldött minervások ne kerekedhessenek fölébe. Végül időben megérkezik az ünnepségre, és azt kell látnia, hogy a szabadon bocsátott férfinak megvan mindkét fülcimpája…

A másik történetszál hőse Lev Emerson, hivatásos gyújtogató. Megbízások alapján éget porrá bármilyen épületet. (Ironikus módon a fedőcége tűzoltó-berendezéseket forgalmaz.) Tudomására jut, hogy fia, Kyle egy kórházban elhunyt – valamitől, amit szállítottak neki. (Az olvasó drogra fog gyanakodni, de az igazságot csak a történet végén tudja meg.) Emerson elhatározza, hogy mindenkivel leszámol, akinek köze volt fia halálához. Kapcsolatai révén munkatársával, Graeberrel hamar megtalálják az első közreműködőt, akit Emerson kivallat, majd felgyújt. Ugyanígy jár a következő tettes is, akitől azonban már megtudja, hogy a lánc végén egy Carpenter nevű fickó áll. A winsoni házi ünnepséget tévéközvetítésen nézve Graeber felfedezi, hogy a „szabadon bocsátott rab” nem más, mint a keresett Carpenter. Tehát: irány Winson!

Tizenöt éves kamasz, Jed Starmer a harmadik eseménysor főszereplője. Los Angelesben él nevelőanyjával, akit nem szeret. Titokban felkeresi vér szerinti anyját, aki végstádiumú rákban szenved, de hosszan mesél fiának apjáról. Jed az interneten részletes adatokat talál börtönviselt apjával kapcsolatban. Felfedezi, hogy ő a börtönből szabaduló Begovic fia. Jed ellopja nevelőanyja eldugott 300 dollárját, megpattan, és Winsonba indul, hogy találkozzon az apjával. Kalifornia jó messzi van a Mississippi állambeli Winsontól, ezért távolsági buszra száll. Nevelőanyja feljelenti a lopás miatt. Jed szerencsésen elkerüli a rá vadászó rendőröket, de továbbra is attól retteg, hogy lebukik. A buszon elalszik, és mire felébred, kétségbe esve tapasztalja, hogy hátizsákját és minden pénzét ellopták. Egy fiú megsajnálja, vendégül látja, és kisegíti húsz dollárral. Jed buszon, gyalog, „kölcsön vett” biciklin vánszorog Winson felé. Gyenge, kimerült és halálosan fáradt. Végül véletlenül összetalálkozik Reacherrel és Hannah-val.

Összeért tehát a három történetszál, ahogy a gyakorlott Child-kedvelő már jóval korábban sejtette, de erre csak a kötet háromnegyede után kerül sor. Az olvasó dolgát nem könnyíti meg, sőt kissé zavarba ejtő is lehet az a párhuzamos jelenetszerkesztési mód, hogy az egymástól teljesen eltérő történeteket a szerzők többnyire egy oldalon belül, bekezdésenként váltogatják. Mégis: itt abbahagyom…

Persze engem is furdalt a kíváncsiság, hogy mi történik a továbbiakban a szereplőkkel, milyen sötét titkok nyilvánosságra kerülésétől retteg a Minerva börtön, és hogy vívja meg végső küzdelmeit Reacher. Kedves olvasó, legyen sok örömed benne, amikor elolvasod… Esetleg elgondolkodhatsz azon is, hogy vajon hány éves lehet ez a legfeljebb futó pincérnő-kapcsolatokba, máskor viszont nyolc–huszonegy napon (néha örökkévalóságon) túl gyógyuló ökölharcokba bocsátkozó magányos farkas…

Gieler Gyöngyinek, a Reacher-sorozat szinte állandó fordítójának kiváló magyarításait már több alkalommal dicsértem, most mégis ismétlésbe bocsátkozom: ismét nagyszerű munkát végzett.

Lee Child * Andrew Child

Lee Child, Andrew Child: Az egyetlen lehetőség
Fordította: Gieler Gyöngyi
General Press Kiadó, Budapest, 2023
320 oldal, a könyvre nyomtatott ár 4990 Ft,
online ár 3992 Ft,
e-könyv változat 3499 Ft
ISBN 978 963 452 7213 (papír)
ISBN 978 963 452 7220 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A coloradói Gerrardsville-ben meghal egy nő. Úgy tűnik, öngyilkos lett. Jack Reacher azonban épp a helyszínen tartózkodik, amikor bekövetkezik a tragédia, és jól tudja, hogy az asszony nem a saját akaratából került a busz kerekei alá.
Egy férfi nemcsak az élete kioltásáról gondoskodott, hanem arról is, hogy megkaparintsa a nő táskáját, és sietve eltűnjön. Minden bizonnyal el is tűnt volna, ha Reacher annyiban hagyja. Miután az egykori katonai rendőr megszerzi a táskát, csak pár perce marad, hogy a rendőrök kiérkezése előtt átkutassa a tartalmát, és amit benne talál, igencsak felkelti az érdeklődését.
Kisvártatva kiderül azonban, hogy az áldozat egykori kollégájának a halálát is öngyilkosságnak álcázták. De kik állhatnak a bűntettek mögött? Milyen titkot akarnak mindenáron megőrizni? És vajon mire képesek még, hogy elérjék a céljukat?
Csak egyvalamivel nem számoltak tervük megalkotásakor: Jack Reacherrel, aki nem ismer kegyelmet, ha az igazság kiderítéséről van szó.