A futball maga az élet | Massimiliano Allegri: Ilyen egyszerű

Posted on 2022. november 26. szombat Szerző:

0


Pál Attila |

A futball szerelmeseinek most nincs idejük olvasni, könyvet meg semmiképpen, hiszen a világ talán legjobb válogatottjai éppen e napokban mérik össze tudásukat a világbajnoki címért. A televízió előtt a helyünk, s legfeljebb a sportújságokat, sportportálokat futjuk át, meg-megállva egy-egy nyilatkozatnál, véleménynél, statisztikai összeállításnál, netán néhány igazán jól sikerült, árulkodó fotónál.

A labdarúgás egyszerű játék. Igaz, nem egészen úgy, ahogy a Liverpool FC egykori legendás játékosa, Gary Lineker megfogalmazta: A foci egy olyan játék, amelyben huszonkét ember kerget egy labdát 90 percen keresztül, és mindig a németek nyernek. (Mint a katari világbajnokság első fordulójában láthattuk, ez nem is mindig állja meg a helyét.) De valóban nem túl bonyolult, és éppen ebben rejlik népszerűségének titka is.

Ám korántsem egyszerű egy edző számára még a serdülő három élén sem. Egy jó edző ugyanis nem csupán a taktikával, játékosainak erőnléti és technikai képzésével foglalkozik, hanem pedagógus, ügyintéző, menedzser, sajtószóvivő és még ki tudja, mi minden egy személyben. Ezért is nem törvényszerű, hogy kiváló játékosból kiváló tréner lesz, közepes játékosból meg legfeljebb közepes edző. Az élet ezrével szállítja az ellenpéldákat.

Massimiliano Allegri sem tartozott a világ, de még Olaszország legjobb futballistái közé. Játékosként soha nem fordult meg úgynevezett topcsapatokban, ám éveket töltött a Serie A kisebb klubjaiban. Már ekkor készült azonban az edzői pályára, s szívta magába mesterei tudását, s vetette össze a maga elgondolásaival.

Edzőként már lényegesen nagyobb sikereket ért el: a Milannal egyszer bajnoki címet és olasz szuperkupát nyert, jelenlegi csapatával, a Juventussal viszont öt scudetto (olasz bajnoki cím) és négy olasz kupa megszerzése mellett kétszer a Bajnokok Ligája döntőjében is szerepelt.

Ha valaki – még ha olyan csapattal is, mint 36-szoros bajnok, kétszeres BL- és világkupagyőztes, idén éppen 125 éves Juventus – ilyen eredményeket ér el, mindenképpen méltó rá, hogy gondolataira, „edzői filozófiájára” odafigyeljen elsősorban a szakma, de nem haszontalan olvasmány a focit csak fotelből nézők számára sem. Az 55 éves Allegri műve ugyanis sokkal több, mint egy szokványos focikönyv.

Már alcíme – 32 vezérelv a fociról és az életről – is sejteti, hogy nem kusza taktikai okfejtések, sztorik tömegét zúdítja ránk, hanem egy kiforrott gondolatrendszert mutat meg, amely az eredményesség kulcsa lehet a zöld gyepen, de életünk ezer más területén is. Mert ami egy játékos, egy csapat, egy klub számára megszívlelendő, az fontos támpont lehet akár vállalatoknál is.

Csak ízelítőként néhány vezérelv: Ha fejleszteni akarod a tehetséget, hagyd meg a fiataloknak az önkifejezést. A lehurrogott fiatalokból ugyanis hamar lehetnek kiégett, a feladataikat tessék-lássék módon végző vagy ellenséges munkatársak, sértődött, unott alibifocisták, lázadó, az edző ellen dolgozó futballisták – és ez senkinek sem jó. Vagy: hagyd, hogy az érzéseid vezessenek…, de akkor ne, amikor stresszes vagy. Aligha vitatható, hogy felfokozott idegállapotban az ember többnyire rosszul dönt. Esetleg a következő kettő, amely lényegében egy: az elbizakodottság csökkenti az energiát és szinten tartás nem létezik, csak folyamatos fejlődés.

Nevezhetjük a fentieket akár közhelyeknek is, de mindegyiküknek döntő jelentősége lehet egy csapat, egy játékos vagy akár egy hétköznapi ember számára is. Allegri legtöbbjüket a saját tapasztalataiból szűrte le, saját hibáiból tanulta meg. Meggyőződésem,… hogy engem elsősorban a hibák vittek előre az évek alatt – írja mindjárt az első oldalon.

S akkor nézzünk egy izgalmasabb pontot: „a pillanat, amíg nyerhetsz a ruletten, rövid”. Ki ne tudna példákat említeni, akár a saját életéből is, elszalasztott lehetőségekről, amelyek soha nem, vagy csak nagyon ritkán tértek vissza? Allegri is konkrét történettel világítja meg a mondat hátterét, mit jelent az életben és a futballpályán, hogy adott kedvező körülmények csak korlátozott ideig állnak fenn, akkor kell őket megragadni, kihasználni, építkezni belőlük – és miért kell ébernek, óvatosnak lennünk, ha megfordul a szerencse kereke.

Végül egy utolsó, amelyik végigkíséri a többit: „az egyszerűség a legnehezebb dolog”. Érdekes szerkesztői módszer, hogy a szerző szövegét minden vezérelv tárgyalása közben (többnyire dicsérő) vélemények szakítják meg, olyanok, amelyeket róla mondtak, és olyanok is, amelyeket ő mondott másokról.

Bár Allegri – maga is bevallja, nem író – könyvének stílusa nem emelkedik szépirodalmi magasságokba, de ez nem is célja. Cserébe azonban alaposan kidolgozott, egységes és következetes gondolatmenetet tár az olvasó elé, sok-sok megfontolásra, töprengésre érdemes megállapítással. Nem csak fociszurkolók számára.

Massimiliano Allegri

Massimiliano Allegri: Ilyen egyszerű
Fordította: Matolcsi Balázs
Partvonal Kiadó, Budapest, 2022
267 oldal, teljes bolti ár 4499 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 3599 Ft,
e-könyv változat 2479 Ft
ISBN 978 615 605 8744 (papír)
ISBN 978 963 609 0234 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

„A kosárlabdához hasonlóan a labdarúgás is egy csodálatos, sok-sok elemből összeálló csapatsport. Sosem egyetlen játékosnak köszönhető a győzelem, hanem az egységnek, a csapatnak. A nézők és az újságírók számára a csapat jelenti a kirakatot, de a csapat mutatja meg az egész klub működésének hatékonyságát, a csapat testesíti meg az alkalmazottakat és a kiszolgáló személyzetet is. Egy olyan csapat, amely mögött nincs tökéletesen működő struktúra, nyerhet egy, kettő, három mérkőzést, de nagyon nehezen képzelhető el, hogy elhódítja a bajnoki címet, vagy fontos nemzetközi trófeát nyer.”