Leendő szülők, figyelem! | Simone Davies, Junnifa Uzodike: Montessori baba

Posted on 2022. november 25. péntek Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Vannak könyvek, amiket egyszerűen öröm kézbe venni: a Montessori baba határozottan ezek közé a kiadványok közé tartozik. Küllemében szemet gyönyörködtető és megnyugtató, tagoltsága és szerkezete logikus, könnyen áttekinthető: a külcsín a belbecshez igyekszik igazodni. Megkísérli mindezekkel is tükrözni a Montessori szülő felé azt a szemléletmódot, amit annak ezen elvek alapján nevelt babája érezhet a mindennapokban.

A híres pedagógus és iskolaalapító, Maria Montessori nevelési elvei alapján a szeretetet, a tiszteletet és az elfogadást állítja a baba nevelésének középpontjába, már annak első évében. A tisztelet szóra talán sokan felkapják a fejüket olvasás közben, azonban nem ördögtől való ez. A neves 19. századi orvos és pedagógiai iskolaalapító e vezérfonalak szerint alakította ki gyermeknevelési elméletét és gyakorlatát. A gondolkodása középpontjában az állt, hogy a minden gyerek természetéből fakadóan kíváncsi a világra és annak megismerése folyamatos cselekvésre ösztönzi. A szülőknek pedig az a feladtuk, hogy azt a biztonságos, elfogadó közeget teremtsenek számukra, olyan kereteket, amiben a maguk tempójában, spontán módon fedezhetik fel a környezetüket. A gyerekeket tehát nem megtanítjuk a világ dolgaira, hanem felügyeljük azt, ahogyan azt a maguk ritmusában felfedezik, a természetes önbizalmukat és cselekvési vágyukat erősítve ezzel. Dr. Montessori iskolákban és óvodákban alkalmazott a világon először például a gyerekek méreteihez alkalmazkodó bútorokat – amit ma már természetesnek tartunk.

A kiadvány hűen követi ezeket a nevelési elveket és a leendő szülők számára praktikus tanácsokkal szolgál már a gyermekvállalás tervezésekor, melyek segítségével könnyebben válhatnak ún. Montessori szülővé, vagyis szeretetteljes, türelmes, elfogadó családdá. A tanácsok a szülői szerepre való felkészüléssel kezdődnek, majd kitérnek nemcsak a születendő gyermek, de a szülő személyiségére is. Innen lépünk tovább a megfelelő tárgyak beszerzésén át a megfelelő környezet kialakításáig és a közös tevékenységek soráig. Bármennyire is meglepő ez korunkban, a könyv semmiképpen nem ösztönöz változatos tárgyak beszerzésére, költekezésre, a baba elhalmozására, sőt. Néhány, okosan megválasztott játékot javasol, mindig a kicsi korának megfelelően: kifejezetten károsnak tartja a túlstimulálást, a játékhalmozást és a manapság divatos, műanyag „önjátszó játékokat” – amikkel igazán játszani sem lehet.

Természetesen minden a gyereket körülvevő szeretetről, támogatásról, a biztonságérzet kialakításáról és a tiszteletéről szól, hiszen a legkisebbek is megérdemlik, hogy tisztelettel közelítsünk feléjük. A szerzők (és a pedagógiai iskola) alapvetése szerint mindezek segítségével tudnak a gyerekek nemcsak a maguk tempójában és természetességében, de a lehető legjobban kibontakozni.

Mert hát a kicsi embereknek pontosan arra van szükségük, mint a már nagyobbaknak meg a nagyoknak: szeretetre, biztonságra és támogatásra. Erről tudhat meg sokat ennek az informatív és tanulságos tanácsadó kötetnek az olvasója, hogy az elsajátíthassa mindazt, ami az alcímben is szerepel: a megértő és elfogadó babagondozást. A mű kiváló fordítása Szilágyi Zsófiát dicséri.

A leendő szülők bizonyára örömmel látnák a Montessori babát a karácsonyfa alatt.

Az írás teljes terjedelemben elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Simone Davies * Junnifa Uzodike

Simone Davies, Junnifa Uzodike:
Montessori baba

Fordította: Szilágyi Zsófia
Open Books Kiadó, Budapest, 2022
284 oldal, teljes bolti ár 5999 Ft,
online ár a kiadónál 5199 Ft,
ISBN 978 963 572 0491

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ez a könyv Maria Montessori nevelési elvei alapján mutatja be, hogy neveljük szeretettel, tisztelettel, megértéssel és bámulatos nyugalommal a kisbabánkat az első életévében. Simone Davies és Junnifa Uzodike közös könyve gyakorlatias javaslatok százait tartalmazza, amelyek segítenek az olvasónak, hogy megértse, mi történik a kisbabájával, és hogy támogathassa tudatos jelenlétével a baba tanulását és fejlődését. Megtudhatjuk belőle,

  • hogyan készüljünk fel a szülői szerepre – testileg, érzelmileg, intellektuálisan és spirituálisan,
  • hogyan váljunk aktív megfigyelővé, hogy megértsük, mit mond nekünk a baba valójában,
  • hogyan alakítsunk ki Montessori-tereket az otthonunkban, köztük olyanokat, amelyekben korlátozás nélkül tevékenykedhet a baba,
  • hogyan támogassunk olyan tevékenységeket, amelyek segítik, hogy a baba mozgása és nyelvi készségei a neki megfelelő ütemben fejlődhessenek,
  • hogyan alakítsunk ki biztonságérzetet a babában, hogy magabiztosan indulhasson a világ felfedezésére.

Ez a könyv azért született, hogy támogatást nyújtson, és segítsen megtalálni azt a békét, amelyre oly nagy szükségünk van, amíg a baba tiszteletteli és szeretetteli gondozását tanuljuk. Lépésről lépésre mutatja be, hogyan lassítsunk le, hogy a gyermekünknek megfelelő tempóban gondoskodhassunk róla; hogyan támogassuk a babát abban, hogy bízzon önmagában, a környezetében és bennünk; miként váljunk gyakorlott megfigyelővé, hogy megértsük, mit jelez nekünk a kisbabánk; és milyen módon ültessük el a kisbabában a magabiztosság és a rácsodálkozás képességének magvait, ami az egész családunk javára válik majd.

Nagy sikerű elődjéhez, a Montessori tipegőhöz hasonlóan a Montessori baba is azon kevés gyereknevelésről szóló könyv közé sorolható, amelyre ránézni is öröm: gyönyörű, színes illusztrációi és szellős, áttekinthető felépítése összhangban áll a könyv ítélkezéstől mentes, közérthető nyelvezetével és az általa bemutatott nyugodt, megfontolt szülőséggel.