A műfaj neve: Jonas Jonasson | Jonas Jonasson: A próféta és a hülye

Posted on 2022. november 24. csütörtök Szerző:

0


Eszéki Erzsébet |

A svéd kortárs szerző legújabb kötetét ezzel a fölvezetéssel mutatta be fordítója a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon: egykönyves íróról van szó, aki valójában ugyanazt írja, csak mindig új történetekkel. Aki olvasta Jonasson regényeit, pontosan tudhatja, mire számíthat.

A történetek felépítése hasonló: az előző kötetekben például a százéves vagy az analfabéta, most pedig a hülyének titulált Johan és Petra, a próféta útra kel, közben pedig elképesztő kalandokba keveredik. Ez a kiindulópont. Ettől kezdve suhanunk a főszereplőkkel a sodró lendületű, váratlan fordulatokkal teli utazáson.

Annyit elárulhatok, hogy Johan tényleg nem észkombájn. Ahogy megalkotója mondja: „Egyfelől valóban hülye, másfelől viszont egy zseni. A hülyeség és a zsenialitás nála kéz a kézben jár.” Ő ugyanis zseniálisan főz. Lakókocsijában Michelin-csillagos éttermekhez illő ételsorokat varázsol az asztalra, akár reggelire. Amennyire naiv, a világ dolgairól szinte semmit se tudó, olykor valóban hülyének látszó alak, ugyanannyira szerethető is.

A kitalált, olykor abszurd, karikírozott történések során itt is felbukkannak valós politikusok a saját nevükkel. Ebben a regényben Barack Obama az egyik ilyen, amúgy barátságos, kedves figura. Rafináltan keveredik a valóság és a fikció, ahogy már Jonasson legelső, azonnal világhódító útjára indult regényében, amely A százéves, aki kimászott az ablakon és eltűnt címmel jelent meg magyarul, s aratott nálunk is kirobbanó sikert.

Most is szórakoztató az olvasmány, és közben fölsejlik például Putyin Oroszországa, vagy a mindent átszövő és mérgező korrupció. Jonasson a humor segítségével még inkább érzékeltetni tudja, mennyire pusztító, ha egy országban korlátlan hatalomhoz jut egy autoriter vezető, mekkora károkat tud okozni egy populista diktátor a világpolitikában.

Mi, újságírók rengeteget írunk, de ez nem garancia semmire (még cikkeknél sem, hát még akkor, ha valaki szépirodalmi műveket kezd írni). JJ az az újságíró, akiről az első regény közreadásakor azonnal kiderült, hogy nemcsak szárnyaló a fantáziája, hanem írni is kiválóan tud. Tömören, magával ragadóan, lenyűgöző történetmesélői, cselekményszövési kedvvel.

A próféta és a hülye is olvasható kalandregényként, de most már inkább azt írom: Jonas Jonasson maga a műfaj. Az egész annyira sajátos ízű (és ez a benne szereplő ételnevek miatt végképp jó szó) a felépítésével, egyéni humorával, ötletparádéjával, a valóság és a fikció természetes összefűzésével – hogy ez maga Jonasson.

A legújabb regényt is a kitűnő skandinávos műfordító Kúnos László ültette át magyarra, sok nyelvi leleménnyel, gördülékenyen. Neki is köszönhető, hogy élvezetes olvasmányt kapunk, de azt ajánlom: senki ne vágjon bele este! Mert esetleg virradatkor azt veszi észre, hogy bár kiolvasta a könyvet, de még egy órát sem aludt.

Johan Johansson

Jonas Jonasson: A próféta és a hülye
Fordította: Kúnos László
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2022
392 oldal, a könyvre nyomtatott ár 5499 Ft,
online ár a kiadónál 4399 Ft,
e-könyv változat 3899 Ft
ISBN 978 963 543 2233 (papír)
ISBN 978 963 543 2820 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Svédország, nyárutó, 2011. Petra, a botcsinálta asztrofizikus kiszámolja, hogy a Föld atmoszférája még abban az évben, szeptember 21-én, pontosan 21:20-kor összeomlik. A végítélet napjának prófétája most együtt utazik egy lakókocsiban az élet dolgaiban kissé járatlan, de mesterien főző Johannal és Agnesszel, a lila hajú öreglánnyal, aki magas fokon kitanulta, hogyan lehet a neten pénzt keresni.
Sietniük kell. Még a földi élet pusztulása előtt fel kell kutatniuk és felelősségre kell vonniuk azokat, akik az életüket megkeserítették. Útjuk Svédországból Dánián és Svájcon át Olaszországba vezet, ahol Johan bátyja beosztott diplomataként dolgozik. Közben összefutnak a világpolitika nagy alakítóival, és alaposan felforgatják a nemzetközi diplomáciai életet. Az utazás nem ér véget Rómában, és természetesen semmi sem úgy alakul, ahogy eltervezik…
Új könyvében Jonas Jonasson ismét elemében van: elképesztő kalandokba sodorja szeretni való hőseit, és gondoskodik róla, hogy olvasói a nevetéstől könnyes szemmel szembesüljenek jelenkorunk történelmével.