Napvilágot látott a Magyar szókincstár 10. kiadása

Posted on 2022. november 20. vasárnap Szerző:

0


BJI |

Szívesen tapsolnék most lelkesen, mivel ez a szótár nagyon-nagyon sok helyről hiányzik. 
A Magyar szókincstár, alcíme szerint Rokon értelmű szavak, szólások és ellentétek szótára először 24 éve, 1998-ban jelent meg. Grétsy László, az akkori szótárbemutatón így fogalmazott: Uraim le a kalapokkal az új szótár és alkotói előtt!

Rögtön a könyveladási sikerlisták élére került a 25.000 címszót tartalmazó legnagyobb magyar szinonima szótár. A kötet számos szakmai elismerést is besöpört: a Szép Magyar Könyv Versenyen oklevéllel jutalmazták, a könyvtárosok pedig a rangos Fitz József-díjjal tüntették ki. Megjelenése óta számos magyar tankönyvbe bekerült (ajánlott kézikönyvként), sőt segédkönyvvé is vált: gyakran ebből a szótárból adják fel a feladatokat a tanulóknak. Elismerő ismertetéseinek száma meghaladja az ötvenet – nyelvészeti szakkönyv esetében ez ritkaság.

Kiss Gábor, a Magyar szókincstár főszerkesztője elmondta, az elmúlt három évben egyszerűen elfogyott a boltokból ez a gazdag tartalmú szinonimaszótár – még az antikváriumok is, különösen tanévkezdéskor, jobbára csak előjegyzésre tudták kiszolgálni a példányt keresőket. A kiadó azért is döntött az új, ismételt kiadás mellett, mert idén a magyar érettségin épp ennek a szótárnak az előszavát kellett értelmezniük a maturára készülő diákoknak.

A napokban került a könyvesboltokba a Magyar szókincstár immár 10. kiadása. A megjelenés időzítése sem véletlen, hiszen közeledik a karácsony, és a vaskos kötet igen hasznos ajándék. A könyv bemutatóján Kiss Gábor végezetül reményét fejezte ki, hogy a szótár talán segít megállítani beszédünk elszürkülését, hiszen benne mindenki megtalálja, minden alkalomra a legmegfelelőbb szót.

A Magyar szókincstárat 2022. november 30-ig
40% kedvezménnyel lehet megrendelni
11.990 Ft helyett 7.194 Ft-ért
ezen a linken

A szerkesztő epés megjegyzése: Fájdalom, a fiatal felnőtt kategóriában leginkább éppen azoknak lenne rá a legnagyobb szükségük, akiket úgy alkalmaznak médiatartalom-előállítónak (korábbi neveken: sajtómunkás, szerkesztő, újságíró, firkász, skribler, pennaforgató), hogy nem csupán az idegen szavakat nem ismerik, de gyakran az anyanyelvük egyszerűbb szavait sem.
Ámbár lehet, hogy némely kiadványok előállítóinál éppen ezen ismeretek hiánya a felvételi követelmény.

Kiss Gábor (főszerkesztő): Magyar szókincstár
A magyar nyelv kézikönyvei sorozat tagja
Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2022
942 oldal, teljes könyvesbolti ár 11 900 Ft
Kedvezményes ár a kiadónál 2022. november 30-ig 7194 Ft
ISBN 978 963 990 2688