Sötét titkok | Jack Jordan: Értük bármit

Posted on 2022. szeptember 18. vasárnap Szerző:

0


Somogyi András |

Sötét, komor, horrorisztikus elemekkel átszőtt, krimit ajánlok, aki megriad tőle, ne is folytassa… A kötet fülszövege szerint az agorafóbiától (ez a rettegés a nyílt tértől, vagyis tériszony) szenvedő szerző, Jack Jordan tizenhét évesen írta meg első könyveként ezt a furcsa, szokatlan bűnügyi regényt, ami azonnal sikerkönyv lett.

A történet kerete egy család széthullása. A rendkívül gazdag Leightonék – Michael és felesége Louise, valamint két gyermekük, a tizennyolc esztendős Brooke és a tízéves Dominic – elegáns, többszintes házban élnek, London előkelő negyedében. A látszatgazdagság azonban összeomlani készül, mikor kiderül, hogy a férj tönkretette cégét, továbbá adócsalás, bennfentes kereskedés és sikkasztás miatt börtön vár rá. A családi életet is szétrombolja Louise és Brooke sötét titka (vagy titkai), aminek következtében az asszony már egy éve mély depresszióban szenved, lányuk pedig felhagyva megszokott tini életével, teljesen magába fordul.

Mikor Louise számára kiderül, hogy a férje hónapok óta csalja, ráadásul az ő húgával, nem tudja megbocsátani az árulást. Sebtében összeszedi holmiját és vidéki nyaralójukba költözik, ahol lényegesen spártaibb körülmények várják.

Ott kezdődik Louise pokoljárása. A hitchcocki motívumokat nyilván jól ismerő szerző számára hasznos eszköz a feszültség fenntartására, hogy állandóan fölemlegeti a sötét titkokat; Louise monológjaiban is, Louise és Brooke beszélgetéseiben is. De az olvasó kíváncsi: szeretne többet is megtudni erről. Ehhez azonban át kell rágnia magát a regény cirka kétharmadán.

Louise retteg: érzi, hogy valaki figyeli, ismeretlen férfi hatol be a házba. Halott vörösbegyeket talál a lábtörlőjén, majd arra ébred, hogy ágya is tele van a halott madarakkal. (A szerző alighanem olvasta Agatha Christie Egy marék rozs című regényét. Ott ugyanis halott feketerigókkal emlékeztetnek a gyászos múltra.) Hogy a madár miért éppen vörösbegy, ennek jelentőségét csak a kötet legvégén tudhatjuk meg. Louise kocsiját közben összeroncsolják, ablakát betörik, végül mindennek betetőzéséül eltűnik lánya, Brooke. Most már muszáj értesítenie a rendőrséget, még ha fény derül is arra, amit hosszabb ideje (és néhány száz oldalon) nem mondanak ki. Az ügyet nő veszi kézbe: Jessica Dean rendőrfelügyelő.

Kedves olvasó, innentől kezdve nekem is hallgatásba illik burkolóznom. Az elhallgatott tényeket mindenki derítse fel maga. Még ha a késleltetett megoldás kissé idegesítő, és néhány apróbb részlet sem igazán életszerű, happy endet sem tudok ígérni – de nagyon izgalmas, az olvasó figyelmét állandóan ébren tartó kötetet ajánlok a krimik kedvelőinek.

A könyvet Nagy Szilvia kiváló fordításában élvezhetjük. Meg kell azonban jegyeznem, a könyv magyar címe megtévesztő, hiszen az eredeti angol cím (Anything for Her) fordításakor eltűnik, hogy a Her egyetlen nőnemű személyre utal. Jobb lett volna: Őérte bármit. Ugyanis Luise a lányáért, Brooke-ért teszi meg mindazt, amit itt semmiképpen sem mondok el..

Jack Jordan

Jack Jordan: Értük bármit
Fordította: Nagy Szilvia
Pioneer Books Kiadó, Pécs, 2022
304 oldal, teljes bolti ár 4299 Ft
kedvezményes ár a kiadó oldalán 3654 Ft,
e-könyv változat 3224 Ft
ISBN 978 615 618 7642 (papír)
ISBN 978 615 618 7659 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Louise Leighton élete egyetlen végzetes éjszakán darabjaira hullik. Férje megcsalja, méghozzá Louise húgával, és az asszony hamarosan mindent elveszít: férjét, otthonát, kényelmes életét. De azt álmában sem gondolta, hogy még a lányát is elveszítheti.
A tizennyolc éves Brooke Leightonnak nyoma veszett. Louise-on és a londoni rendőrségen múlik, hogy megtalálják. Lehetséges, hogy Brooke elszökött? Vagy talán elrabolták? És segítheti-e Louise a nyomozást anélkül, hogy említést tenne arról az éjszakáról, amikor az összes problémája kezdődött?
Ha szóba hozza azt az éjszakát, azzal egy szörnyűséges bűntény elkövetésének gyanújába keveri a lányát. De ha nem teszi, akkor lehet, hogy sosem találja meg Brooke-ot; ha pedig valaki elrabolta őt, talán Louise-ért is el fog jönni.
Az Értük bármit sötét, fordulatos története és magával ragadó stílusa egycsapásra a legkedveltebb kortárs thrillerírók közé emelte a regény eredeti megjelenése idején még csak húszas évei elején járó Jack Jordant.