Falatozgatva egy hosszú életen át | Dan Buettner: A hosszú élet ízei

Posted on 2022. augusztus 31. szerda Szerző:

0


Bodó Viktória Booklány |

Ha azt mondom, hogy a könyv az On the Spot Books sorozatának része, akkor sokan felkapják a fejüket, a dokumentumfilmes páros, Cseke Eszter és S. Takács András hitelessége miatt. Így az olvasó is joggal várja el, hogy minőséget ajánljanak számára. Valóban, ez a könyv sem egy felszín kapargató, színes-szagos szakácskönyvecske vagy receptgyűjtemény.

A szerző nem kevesebbre vállalkozott, semmint összefoglaló, egyben szemet is gyönyörködtető kiadványt készít a világ öt olyan területének tradicionális étkezési szokásairól, ahol a leghosszabb ideig élnek az emberek. Buettner egyébként egy National Geographic-kötődésű sikerszerző, előadó, felfedező, de készített elismert dokumentumfilmet is társproducerként. Kicsit kalandor fajta, aki nagyon kíváncsi. Ennek a kíváncsiságnak az eredménye ez a könyv.

A kötet, ami az ún. Kék Zónákról mesél, szóban és képben, ahol sokak által vágyott ideig és minőségben élnek az emberek. A Kék Zónákhoz Okinava (Japán), Ikaria (Görögország) a Nacoya-félsziget (Cota Rica), Szardínia (Olaszország) és Loma Linda (Kalifornia, USA) tartozik. Úgy találták, hogy az itt élők sajátos étkezési kultúrájából és életviteléből egyfajta „természetgyógyászati” összefüggéseket vonhatunk le, szó szerinti értelemben.  Ezeket a területeket, bár a világ egymástól igen távoli pontjain helyezkednek el, sokkal több kapcsolja össze, mint azt első pillanatban hihetnénk.

Hogy mi lehet a titkuk ezeknek az embereknek? A szerző szerint az életmódjuk, elsősorban a tradícionális étkezési szokásaik. Olyan helyeken élnek, melyek távol vannak a modern civilizáció minden átkától, esetleg tudatosan távol tartják magukat azoktól. Étkezésük alapjául a helyben elérhető ételek szolgálnak, tipikusan zöldségek, gabonafélék és gyümölcsök, melyeket minden nap fogyasztanak. A hús- és halféléket sokkal megfontoltabban építik be az étrendükbe, szinte csak kiegészítő gyanánt. Használnak egyes tejtermékeket is, ahogyan a tiszta zsírokat, olajokat, friss fűszerek és különféle magvakat is, miközben a cukrot nagyon megfontoltan alkalmazzák. Tartósításhoz néhány hagyományos technológiát alkalmaznak (pl. fermentálás), a kenyerük pedig kovászolt. Megfigyelhető az is, hogy ezek az emberek közösségi életmódot folytatnak, nem pedig modern és elidegenedett társadalomban élnek. Figyelnek a környezetükben élő emberekbe, törődnek a családjukkal és a barátaikkal: minőségi időt töltenek együtt, közös programjaik vannak. Az étkezésnek is megadják a maga helyét, a terített asztalnál, nem pedig mintegy mellékesen bekapnak valamit a tévé előtt vagy a monitort bámulva.

A számos ízletes fogás receptjét tartalmazó kiadvány teljes joggal került be a válogatásba: nem csak szemet gyönyörködtető képek, valóban működő receptek szerepelnek benne, de betekintést nyerhetünk távoli közösségek szokásaiba, életmódjába is. (…)

Dan Buettner

Az írás teljes terjedelmében elolvasható a Booklány szereti… oldalon

Dan Buettner: A hosszú élet ízei.
100 recept, hogy 100 évig élj 

On the Spot Books sorozat
Fordította: Tóth Katalin
Open Books Kiadó, Budapest, 2022
304 oldal, teljes bolti ár 8999 Ft,
online ár a kiadónál 7649 Ft,
ISBN 978 963 572 2211

* * * * * *
A könyv kiadói fülszövege

Földünk Kék Zónáiban élnek a világon a leghosszabban az emberek. Ezek a varázslatos helyek Szardínián, a Costa Rica-i Nicoya-félszigeten, egy apró görög szigeten, Ikarián, a kaliforniai Loma Lindában és a japán Okinava-szigeteken találhatók.
Ez a különleges könyv ezekbe a világokba röpíti el olvasóját, hogy olyan ételeket ismerhessünk meg, mint a szardíniai zöldfűszeres-lencsés minestrone, az ikariai hosszú élet raguja vagy a nicoyai babos-rizses gallo pinto. Izgalmas, mégis könnyen elkészíthető ételek tárháza, egyúttal a Kék Zónákba vezető térkép, melynek segítségével megerősíthetjük az immunrendszerünket, meghosszabbíthatjuk az életünket, és nem utolsósorban a mi konyhánkba is beköltözhet a főzés felhőtlen öröme.
A szerző és munkatársai közel két évtizede járják a világot az egészséges öregedés titkait kutatva.