Rejtélyes örökség | Nicola May: Apró bolt az öböl partján

Posted on 2022. augusztus 30. kedd Szerző:

0


Somogyi András |

Nicola May kedves, könnyed, egyszerre vidám és szomorkás nyári olvasmányt kínál a romantikus regények kedvelőinek. A sokkötetes szerző profi módon, gyakorlottan rakja össze a kiinduló helyzetre épülő fordulatokat; lehet nevetni a derült égből jó helyre hullott boltocskához kapcsolódó poénokon, lehet izgulni főhősünk sorsán, lehet könnyeket ejteni a történetbe szőtt, egykori tragédiákon, a beteljesületlen szerelmeken – és lehet utálni néhány aljasan viselkedő, becstelen szereplőt.

Főhősünk Rosa Larkin, huszonöt éves, árvaházakban nevelkedett, szüleit nem ismerő londoni lány, aki az angol társadalom normái szerint eléggé laza erkölcsűnek tekinthető. Sűrűn váltogatja alkalmi partnereit, valamint munkahelyeit és az italok fogyasztásában is túllépi az elfogadott határokat. Megingathatatlan társa Virsli, a szegény kis törpe tacskó, akit Rosa ellopott gazdájától, hogy az többé ne verhesse. Ezenkívül mély barátságot érez jóképű főbérlője, a hat évvel idősebb, Josh iránt. A lányt váratlanul éri a hír, hogy egy ismeretlentől kis boltot örökölt a távoli Cockleberry Bayben, és az örökség mellé még némi kezdő tőke is jár. Az örökhagyó egyetlen kikötése: Rosa nem adhatja el a boltot.

A lány – bár nem igazán hisz a váratlan örökségben – imádott kutyájával elutazik a megjelölt címre, ahol valóban létezik a lepusztult, jelentős felújítást igénylő boltocska meg a hozzá épült lakás. Megismerkedik a falu lakóival, segítőkész barátokat talál, de némelyektől keserű csalódásokat is el kell szenvednie.

A rutinos sikerszerző (listáján romantikus komédiák és másfél tucat e kategóriába sorolható regény) javára írhatjuk, hogy Rosa jellemét nem rajzolja statikusra. Mikor a lány elhatározza, hogy felvirágoztatja az örökölt boltot, apránként lekopnak róla erkölcsi hiányosságai, például közömbössége a világ iránt, viszont előtörnek az addig önmaga által sem ismert, pozitív tulajdonságai: a szeretet, az együttérzés, az erős akarat és a szervezőképesség. Új barátai és Josh segítségével felújítja és megnyitja a boltocskát, amiket feltölt a házi kedvenceket szolgáló árukkal – állateledellel, kutyaruhákkal, jutalomfalatokkal, pórázokkal és egyebekkel. A siker nem marad el, de megválaszolatlan marad a kérdés: ki volt a névtelen jótevő?

A lány a lakás egyik zugában levélcsomagot talál, amelyben egy régmúlt, feltehetően beteljesületlen, tragikus végű szerelem emlékeit fedezi fel. Úgy tűnik, e történetnek köze van saját származásához meg az örökhagyóhoz is.

Rosa kalandos történetét nem folytatom, hadd szolgálják a továbbiak az olvasó örömét. A derűsen romantikus műbe kerül feszültség is. A falu életét felkavarja egy cserbenhagyásos gázolás, amellyel kapcsolatban Rosát is meggyanúsítják, pedig se jogosítványa, se kocsija nincs. A lezárás ennek ellenére teljes happy end, és amint az e kategória hívei már a kötet elején gyaníthatták: Rosa és Josh kapcsolata sem marad meg a kölcsönös barátságnál…

Az eldolgozott történet ugyanakkor olvasói szerint szinte kiabál a folytatás után, de ez már meg is valósult, mert ha máshonnan nem, az Amazon.com-ról meg lehet tudni, hogy a mű egy négytagú sorozat első darabja.

A fordító, Tóth Bernadett kiváló munkát végzett, a magyarítás tökéletes. Úgy tűnik, könyvajánlóim során csak kitűnő fordítókkal találkozom.

Nicola May

Nicola May: Apró bolt az öböl partján
Fordította: Tóth Bernadett
Pioneer Books Kiadó, Pécs, 2022
336 oldal, teljes bolti ár 4599 Ft,
online ár a pioneerbooks.hu oldalon 3219 Ft,
e-könyv változat 3449 Ft
ISBN 978 615 618 7765 (papír)
ISBN 978 615 618 7772 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Rosa Larkinnak nem igazán jön be a londoni élet: épp kirúgták, és nincs más társa az életben, mint Virsli, az izgága törpetacskó, és főbérlője, a nemtörődöm Josh. Nem csoda hát, hogy a huszonöt éves lány azonnal megragadja az alkalmat, amikor derült égből villámcsapásként megörököl egy kis sarki boltot az angol tengerparton. Titokzatos jótevőjének csak egyetlen feltétele van: Rosa nem adhatja el az örökséget.
Rosa így Virsli társaságában a festői szépségű Cockleberry Baybe utazik, hogy mindenféle tapasztalat nélkül felvirágoztassa a lerobbant üzletet. Közben megismerkedik a kicsi tengerparti közösség fura figuráival, és hódolója is akad bőven, legyen szó akár egy szexi vízvezeték-szerelőről, egy minden hájjal megkent újságíróról, avagy egy jóképű rögbijátékosról.
De vajon mindenki az ő javát akarja a faluban, vagy akadnak olyanok, akik a kudarcának örülnének? No és ki lehetett a titokzatos jótevője, aki mintha a síron túlról is figyelné őt? A váratlan események forgatagába került Rosa rengeteget tanul az életről és önmagáról, és talán végre fény derül származása titkára is.