Operabeavató | Két helyszín, két téma az új évadban

Posted on 2022. szeptember 2. péntek Szerző:

0


„Dinyés a zongoránál”

VO.Xénia |

Arculatváltás és újdonságok a beavatóban. A népszerű sorozat ősztől a korábbi törzshely, a 6szín Teátrum mellett a Magyar Zene Házában is látható.

A Dinyés Dániel és Göttinger Pál nevével fémjelzett Operabeavató csaknem tíz éve bizonyít telt házak előtt, és teszi mindenki számára élménytelivé az opera műfaját. Az összeszokott páros improvizálva mesél egy-egy opera hátteréről, érdekes történetekkel, szórakoztató elemzéssel teszi érthetővé a művet, és az egész műfajt. A rendhagyó előadássorozat célja, hogy egyedülálló élményt nyújtson a színházkedvelő, már operarajongó néző számára, de annak is, aki még „operaszűz”, de szórakozva szívesen ismerkedne a műfajjal. Ilyenkor a karmester-zeneszerző Dinyés Dániel vezeti majd be a nézőket a zene rejtelmeibe, az operai próbafolyamatra pedig Göttinger Pál rendező nyit ablakot.

A 2022/2023-as évad sorozatában – melyet a Delta Produkció hozott létre, együttműködésben a Magyar Zene Házával – Erkel Ferenc klasszikusát, a Bánk bánt szedik ízekre.

A Bánk bán: nemzeti operánk, amit állandóan kutatnunk kell, keresnünk titkait. Nem szabad elfednünk esetlegességeit, mert csak így tehetjük ragyogóvá erősségeit. Tökéletes alany egy beavatóhoz, ahol is a zenén és a történetmesélés módján keresztül szóba hozhatjuk nemzeti identitásunk kérdéseit is” – mondja Dinyés Dániel, aki Göttinger Pállal és a meghívott operaénekesekkel együtt tíz részben, stand-up ismeretterjesztés formájában mutatja be ősztől a művet.

Göttinger Pál * Dinyés Dániel

Az Operabeavató nemcsak új helyszínen mutatkozik be, de új sorozattal is készül. A Bánk bán elemzésével párhuzamosan, a Jókai utcai 6szín Teátrum már ismerős színpadán indul el Göttinger Pál vezetésével A rendező közbeszól című előadás. Dinyés Dániel innen sem hiányzik, ilyenkor azonban nem egyetlen művet cincálnak szét, hanem egy-egy hívószó köré épülnek a beszélgetések, játékos, szórakoztató formában, az adott este témájához választva részleteket a teljes operairodalomból.

Minden előadáson egy újabb szót, fogalmat járunk körül, olyasmiket, amelyek a munka során jönnek szembe a karmesterekkel, énekesekkel, rendezőkkel – de most nemcsak velük, hanem a nézőkkel is. Ilyenek például a hazugság, szenvedély, gyilkosság, álruha, a kardozás, hadarás és hasonlók. Kulcsfogalmakat fogunk értelmezni az énekesekkel és Danival egy-egy operajelenet zenei és színpadi elemzésén keresztül” – mondja Göttinger Pál.

Az új helyszín és az új témák mellett az Operabeavató csapata új arculattal jelentkezik, és annak érdekében, hogy a megszokott minőséget megőrizve folyamatosan fejlődni tudjon, elindította Patreon felületét is. Az alkotók exkluzív tartalmakkal és szolgáltatásokkal szándékoznak meghálálni a leghűségesebb nézőknek a támogatást.

A rendező nemcsak közbeszól, de néha előjátszik

A rendező közbeszól című sorozat 2022. szeptember 15-étől indul a 6színben, míg a Bánk bán egész évadon át tartó elemzése szeptember 26-ától látható a Magyar Zene Házában.

Fotók: Gordon Eszter

Jegyek és bérletek az Operabeavatóra 

Jegyek és bérletek A rendező közbeszól programokra