Anyuka, maga miért nem boldog? | Róbert Júlia: Anya-e vagy? / Thealter

Posted on 2022. szeptember 3. szombat Szerző:

0


Tóth Anett |

Az anyaság sokáig tabusított árnyoldaláról rántja le a leplet Róbert Júlia monodrámája, az Anya-e vagy? Az érzelmi hullámvasút megáll a névlexikonoknál, majd halad tovább a jóindulatú, noha kéretlen tanácsok mezeje felé. Elhalad a kialvatlan, leterhelt kórházi dolgozók elnevezésű megállóknál is, amíg végül beér a végállomáshoz, a kialvatlanság földjére. Mert egy nő felmondhat, hajszínt válthat, lakcímet módosíthat – sőt még nevet is –, de sosem lehet már „nem a gyermeke édesanyja”. Vagyis összefoglalóan: a darab a kisbabás lét rövid és hisztérikus története

A szülőséget már számtalanszor definiálták. Szakkönyvek egész garmadája tölthető le az internet különféle szegleteiből, mégis olyan dolog ez, amiről nem beszélünk (eleget). A „mit illik és mit szabad megtárgyalni másokkal” problematikája e témakörre is kiterjed, noha a szülés és a szülőség körüli tabusítás egy ideje megtörni látszik. Szerencsére mind többször hallatják nők – és férfiak is! – a hangjukat, hogy lekapargassák a témáról az évek során rárakódott csillogó és rózsaszín mázat, és elkergessenek minden illúziót. Értsd: anyának lenni sem fenékig tejfel. Az Anya-e vagy? elmeséli, hogy ez milyen csodálatos érzés, még ha ezt az út során sokan nem is veszik észre. S mindezt úgy teszi, hogy nem a jó dolgokra, hanem a nehézségekre fókuszál, mindenféle pátosz nélkül.

Huzella Júlia a színpadon megpróbál bemutatni egy utat a millióból, attól a gondolattól kezdve, hogy terhességi tesztet kellene venni a drogériában. Róbert Júlia írta a darabot, személyes történetek felidézésével. Bakonyvári Krisztina rendezése fanyar humorral várja a MáSzínház nézőjét, de a nevettetés nem takarja el a problémákat, amelyeket feltár. Bemutatja a terhesség reggeli rosszulléteit, majd ironizál, hogyan is lehetne halkan lefolytatni ezeket a „nem várt szeánszokat”. Az sem kevésbé mulattató, amikor el kell viselni, hogy a gyermek nem akar megszületni, és orvosi beavatkozás szükséges. A színpadon rémisztő gyorsasággal változik a hangulat. Az egyik pillanatban még Huzellával nevetünk a szülőszobában, a következőben meg már elszorult torkunkat köszörüljük.

A darab erősen nőközpontú, de – a rengeteg humor ellenére – nagyon komolyan veszi az apák szerepét a gyermeknevelésben. A felvázolt apafigura száz százalékosan támogató személyiség, természetesnek veszi, hogy minden nehézségből és örömből egyaránt kiveszi a részét. Sokszor elhangzik, hogy a szoptatás, altatás mellett az élet nem áll meg; a női karakter dolgozik, megbeszélésekre jár, próbál nem kiszállni a napi verkliből. Egy gyermek érkezésével minden megváltozik, a párkapcsolatban immár nem csak férjként és feleségként létezik az ember.

A történet mindenki számára nézhető és tanulságos, akár anyaként, akár apaként, akár gyermektelenként ül le a nézőtéri székbe. Magától értetődőnek vesszük az apai jelenlétet, pedig sok nő tényleg egyedül birkózik meg minden feladattal. Az előadás tisztelgés őelőttük is.

Róbert Júlia elgondolkodtató képet fest a generációk kapcsolatáról, hogyan formálják a családot a szülők és nagyszülők. Amíg előtérben a még csak néhány ezer sejtnyi utód névválasztásának vitái zajlanak, kezdjük megérteni: miért tud mindent jobban a mi anyánk. Persze a tanulság könnyen levonható. Minden riadalom – a nem várt terhesség, a nehéz szülés, a szoptatás – és megoldás csak egy-egy tétel a problémák listáján. Majd lesznek mindig újak, hogy legyen mit megoldanunk.

A látványtervező Juhász Nóri hihető, élhető világot teremtett a deszkákra. Biztonságos párnákkal, ruhaszárító zsineggel és persze egy hol hős-, hol szaranyáknak való dobogóval. Huzella lubickol a szerepében, hiteles és önazonos. Lendülete megtörhetetlen, együtt él a nézőkkel. Minden oldalát megcsillogtatja. Énekel, táncol, sőt! még a kiteregetett lepedők előtt elslammeli, hogy nem lehet nem komolyan venni minden anyatársát. (A slam szövegeket Bánóczi Beáta írta).

A Huzella Júlia által színpadra penderített anya-karakter szürreális, szókimondó – különleges!

Fotók: thealterphoto2022

Anya-e vagy?
Az alkotók személyes történeteit fikcióvá írta: Róbert Júlia
Játssza: Huzella Júlia

Zene és dalszövegek: Tóth Bernát Réka
Slam szövegek: Bánóczi Beáta
Látványtervező: Juhász Nóri
Rendező: Bakonyvári Krisztina

Thealter / Maszk