Cicák és emberek | Sólyom Anna: Macskabár

Posted on 2022. június 15. szerda Szerző:

0


Somogyi András |

Sólyom Anna első regényének minden sorából szeretet, élni akarás, a boldogság keresése árad. Főhőse a negyvenhez közeledő, egy ideje magányos spanyol nő, Nagore. Foglalkozását tekintve grafikus, aki tízévnyi londoni tartózkodás után tér vissza Barcelonába.

Az élete kissé zilált: a barátja elhagyta, a banki tartozása már túllépte a folyószámlája összegét. Csinos lenne a külseje, ha egyáltalán érdekelné, hogy tetszik-e valakinek, Jelenleg elég magát elfogadnia. Feltétlenül szüksége van pénzre, de munkát nem talál, és nem akarja elfogadni szülei anyagi segítségét.

Ekkor keresi meg régen látott barátnője, Lucia, aki azzal lepi meg, hogy állást szerzett neki egy éppen nyitás előtt álló kávézóban. A tulajdonos, a Yumi nevű, Nagoréval egykorú japán nő anyanyelvén és az angolon kívül más nyelvet nem beszél, így kapóra jön számára Nagore nyelvismerete. Lucia csak legvégül közli, hogy a kávézó hét macskának is otthonául szolgál, akiknek Yumi szerető gazdit keres a leendő vendégek között.

Nagore fóbiásan retteg a macskáktól, de sok választása nincs, tehát jelentkezik Yuminál, aki kedvesen és bizalommal fogadja. Elmondja teendőit a bejelentkező vendégekkel és a cicákkal kapcsolatban, majd bemutatja új alkalmazottjának a cicasereget. Nagy leleménye Sólyom Annának, hogy a cicáknak saját egyéniséget kölcsönöz, ami emberi magatartásformákban nyilvánul meg.

Csak néhányat említek meg a hét cica közül: Smokey, a fekete, zöld szemű, mindig éber, elbujkálós lélek (Yumi szerint Nagoréra hasonlít). Likőr alig féléves babacica. A kék szemű Kapucsíno szereti elfoglalni mások helyét. Figaro pedig rendkívül sokat ad a külsejére, folyton mosakszik. Yumi megnyugtatja új segítőjét, hogy hamarosan megszabadul a fóbiájától, és Nagoréval még egy bölcsességet is megoszt, amit a macskáktól tanult: Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy, és akkor nem lesz szükséged mások jóváhagyására ahhoz, hogy jól érezd magad. (A kötet számos hasonló bölcsességet, idézetet, jegyzetet kínál az olvasónak. Sokuk mély igazságot hordozó maxima, némelyik inkább közhelyszerű.)

A kávézó életét felkavarja egy semmiből előtűnő, selymes bundájú, fekete macska. Nyakán medál, rajta a neve, Sort – és egy apró betűs szöveg: Kérlek, adj elég derűt, hogy elfogadhassam, amin nem változtathatok, bátorságot, hogy változtassak azon, amin lehet, és bölcsességet, hogy belássam a kettő közötti különbséget. (A mondás egyébként Assisi Szent Ferenctől származik…)

Nem sokára fény derül az új cica rejtélyére. A kávézó új, magányos vendége, Marc, a középkorú ügyvéd bevallja: nem tarthat állatot, ahol lakik, ezért csempészte ide Sortot, nyolcadiknak. A mindig öltönyös, rokonszenves külsejű Marc alaposan változtatja meg Nagore életét – találkozik a szerelemmel. Az ügyvéd is komoly elhatározásra jut: visszautasítja nagy presztízst és jövedelmet kínáló, genfi ENSZ megbízatását is, mert itt akar maradni, együtt élni Nagoréval és kedvencével, Sorttal, abban házacskában, amit öreg barátjától, az egykori tanártól örökölt. Ennél többet az élettől nem is kívánna.

Elgondolkodtam, mitől is annyira szerethető Sólyom Anna regénye. Nem különös a mondatfűzése, nagyon egyszerű a fogalmazása. De leginkább a cselekmény vezetése, a macskaviselkedésekben kibontakozó emberi jellemek, a gyöngéd szeretettel elmesélt történet lehet az oka.

Ugyanilyen szeretettel ajánlom az olvasónak e kedves, szívet melengető regényt. Ami pedig a mű magyarítását illeti: a szerző az utószóban köszönetet mondott a fordító, Mester Yvonne-nak, hogy az eredetileg spanyolul megjelent (és számos nyelvre lefordított) könyve immár anyanyelvén is olvasható. Én pedig csatlakozom a szerző dicsérő szavaihoz.

Sólyom Anna

Sólyom Anna: Macskabár –
Nincs szükség hét életre –
ebben az egyben is boldog lehetsz

Fordította: Mester Yvonne
Partvonal Kiadó, Budapest, 2022
240 oldal, teljes bolti ár 3290 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2630 Ft,
e-könyv változat 2299 Ft
ISBN 978 615 605 8737 (papír)
ISBN 978 963 609 0173 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Nagore élete viszontagságosan alakul: szakított a barátjával, otthagyta a munkahelyét, és jó tíz év után visszaköltözött Barcelonába. Mivel nem tudja fizetni az albérletét, kis híján utcára kerül. Ekkor egy régi barát különleges munkahelyet ajánl neki: felszolgálót keresnek a Macskabárba, ahol délutánonként hét cica keresi gazdáját a betérő vendégek közt.
Nagore egy kellemetlen gyerekkori élmény miatt retteg a macskáktól – helyzete azonban reménytelen, így végül egy hónapos próbamunkára szerződik.
Idővel a káosznak tűnő szituáció apránként meghatározó élménnyé alakul át: a Macskabár hét macskamestere a lány kezébe adja a boldogság művészetének kulcsait. A négylábúaktól tanult képességek – többek közt a derű, a koncentráció, az alkalmazkodás – sorsfordító hatást gyakorolnak Nagore életére.