Öleléslánc – vírusharccal | Jakabovics Tibor: Szerintemezazegész mesevírus

Posted on 2022. március 6. vasárnap Szerző:

0


Tóth Zsuzsanna |

Mindig izgalmas először találkozni egy íróval, hiszen többnyire ez a találkozás dönti el, hogy akarok-e másodikat. Előfordul persze, hogy már sokat hallottam a szerzőről, s el is hiszem másoknak, hogy jó (vagy nem), csak épp még nem olvastam. De vannak saját felfedezések is.

Nekem ilyen Jakabovics Tibor, akinek Szerintemezazegész mesevírus című gyerekkötete került a kezembe. Még soha nem hallottam róla. A véletlen furcsa játéka, hogy épp aznap, amikor befejeztem az olvasást, jelent meg egy másik kötetének recenziója. Az is csak most derült ki számomra, hogy a gyerekkönyv szerzője azonos azzal, aki tavaly – kutatóként – elsőként adott (ma is érvényes) tanácsokat különböző kommunikációs felületeken a koronavírussal kapcsolatban.

Így aztán még érdekesebbé vált: ki van a név mögött? Jakabovics Tibor diplomás vegyészmérnök, de ettől messze elrugaszkodott eddigi ismert tevékenységei során. Biokémiai, orvosbiológiai és biotechnológiai kutatásoktól a mindennapos faültetésig, tudatkozmetikumtól start-up vállalkozások segítéséig, karitatív és közösségi tevékenységtől a formatervezésig sok minden belefért.

A kezembe került alkotása: gyerekkönyv, Szerintemezazegész mesevírus címmel, amelyet Jakabovics saját tulajdonú kiadója, az Equibrilyum jelentetett meg. (A szó értelmezését meghagyom a szerzőnek, de kétségtelenül figyelemkeltő…) Igazából a könyv címe is talányos; a borítón a fenti sorrendben látom, ám a belső címlapon mintha fordítva lenne… (Érdekesség még, hogy egy magyarul tanuló hindu lány szeretné lefordítani hindi nyelvre.)

A rendkívül tetszetős formátumú, keménytáblás könyv egy óvodás, illetve éppen iskolába készülő kislány elbeszélése, monológja. Az általa használt nyelv nyilvánvalóan a történetben szereplő, sokat beszélgető, értelmiségi (ha van még ennek a szónak jelentősége) családban felszedett bő szókincsen alapul, amit gyermeki félrehallások színeznek. Habár meggyőződésem, hogy így nem beszél gyerek – viszont sok felnőtt beszéli el így gyermekei történeteit –, örömmel tölt el, hogy a szerző elhagyja a túlságosan felkapott, rövid mondatokat használó (sikeres) sorozatok lapos nyelvezetét; nem gügyög, és nem nézi le a gyereket. Vagyis valóban olvasni tudó olvasót kíván; majd meglátjuk, hogy ki olvassa majd, és kinek „jön be” igazán.

A könyv nyelvezete ugyanis – feltételezésem szerint – idegen egy éppen olvasni kezdőnek, az elbeszélő életkora viszont elriaszthatja a nagyobb gyerekeket. (Ők másfajta történetekhez vonzódnak.) Viszont a nézőpont – mint a legtöbb gyerekhangon írt, jól sikerült könyv esetén (és elsőként Janikovszky Éva jut eszembe) –, számos felnőtt számára jelent majd újdonságot; egészen jól felfedi, mit láthat, mit vehet észre egy gyerek a pandémiából, a családi életből, a közéletből. Megjelennek a felnőtt félelmei, szorongásai is, ahogyan a gyerek érzékeli, bármennyire igyekeznek is elrejteni előle. Gyermeki véleményt kapunk a családi szerepekről, költségvetésről, a viszonyról az iskolával, a szolidaritásról és még sok minden másról.

Együtt olvasásra ellenben kiválóan alkalmas lehet a könyv, ha a felolvasó és a hallgató hagy időt is a magyarázatra szoruló részletek megbeszélésére. Meg egyáltalán arról, hogy közös félelmeinket beszéljük ki együtt, mert ez biztosan oldódást jelent.

A remekbe szabott illusztrációkkal színesített történet (Buzási Gyopár-Orsolya munkái) mégsem csak pandémiáról meg szorongásról szól; sokkal inkább a mikroközösségek, a család, a rokonok, a közösségek megtartó erejéről. Ha nem lenne annyira elcsépelt, egyszerűen csak azt írnám: a szeretetről.

Jakabovics Tibor

Jakabovics Tibor: Szerintemezazegész mesevírus
Illusztrációk: Buzási Gyopár-Orsolya
Equibrilyum Könyvkiadó, Budapest, 2021
68 oldal, teljes bolti ár 2799 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2499 Ft
ISBN 978 615 012 6043

* * * * * *

A könyv kiadói ismertetője

Ez korhatáros mesekönyv, rendes 18-as karikával, mert van benne vércsiga, meg sminkelt vadkoca, és rémpók is, ami horror, továbbá a harmincegyedik (31.) oldalon, középtájon, direkt vastagon és hupikékkel szedve, nehogy valaki azt mondja, hogy nem tudott róla, írva vagyon, hogy mordizomadta.
5–104 éveseknek. Finoman szólva is ajánlott, alatta/felette szülői felügyelettel az előírás szerint, étkezések alatt, vagy között, esetleg helyett.