Nem csillámporos | Lackfi János: Karácsonyváró

Posted on 2022. november 8. kedd Szerző:

0


H. Móra Éva |

Gyermekkorom adventjei jutottak eszembe, ahogy belelapoztam a könyvbe. Esténként az anyukám készítette adventi koszorú körül énekelgettünk, beszélgettünk. Vártuk a Jézuskát. Aztán eljött, s hozott nekünk összefirkált mesekönyvet, amit „elvett a rossz gyerekektől, akik összefirkálták, és elhozta nekünk, mi biztos vigyázunk majd rá”. Bizony, a hatvanas évek elején mesekönyvből is csak az antikváriumira futotta. Sokkal később, talán az évtized végén külföldről kaptunk egy felakaszthatós, angyalkás-csillámporos adventi naptárt. Be volt osztva, melyik nap melyikünk nyithatja ki az ablakot, ami mögött egy kedves képecske bukkant elő. Bár csoki nem volt benne, mégis boldogok voltunk, mert eggyel közelebb kerültünk a naphoz. (Az ablakokat visszacsukogatva eltettük a csodanaptárt, s még évekig elővettük.)

Dehogy sírom vissza a régi időket, óriásit változott a világ, s ez így van rendjén. Ám Lackfi János új könyve segít visszahozni valamit, aminek híján vannak a mai gyerekek. Szó se róla, mi tettük őket ilyenné. Kapni, elfogadni – ez nagyon megy mindenkinek. „Mert megérdemlem” – szól a kozmetikai márka szlogenje, de sok csemete el sem gondolkozik az ilyesmin, egyszerűen úgy gondolják, jár nekik az a szem csoki esténként. (Ismerek olyan családot, ahol a testvéreknek külön-külön csokis naptáruk van, nehogy ki kelljen várni a sorukat.)

Lackfi naptára nem efféle naptár. Nem az ízlelést vagy a gyomrot, hanem a lelket célozza meg. Nem pillanatnyi örömöt kínál, hanem gondolatot, ami beszélgetést indíthat el. Barátságos előszóval indul a kötet, a szokott közvetlen hangján szólítja meg a gyerekeket. A lényeget ragadja meg: a várakozást – egyszerű, hétköznapi példákkal megsegítve a megértést. Szép, szabályos ritmusú a könyv: minden napra egy rövid verset kínál, csupa olyan témával – és címmel –, amely ebben az időszakban különösen aktuális (vagy annak kéne lennie…). Vannak pofonegyszerű dolgok, mint Öröm, Tisztaság, Ajándék, Mese, Izgalom; de felbukkannak olyasmik is, amik maguktól nem igazán jutnak be a buksi fejekbe, ilyenek: Munkálkodás, Megértés, Megbocsátás, Csendesség, Türelem. A szent napon pedig a Hála kerül elő. Ne gondoljuk persze, hogy afféle „észosztás”, elmélkedés, maszlag vár a gyerekekre e címek alatt, dehogy. Aki kicsit is ismeri a szerzőt, ismeri utánozhatatlan stílusát is, amellyel azonnal megnyeri a kis olvasókat. Minden vers így kezdődik: „Kire is várunk, mire is várunk?” A csilingelő anapesztusokat a napi téma „kifejtése” követi, például így: „Pár percnyi csend is lehetne nálunk! / Mindenki egyszerre mondja a magáét, / te is, tesók is, apáék, anyáék! / Dumagép működik megállás nélkül, / karattyolástól zeng a ház végül.” A záró sorok mindig a pici Jézushoz térnek vissza: „Jézus aluszkál, halkan ringatjuk. / Cserébe így a csendet is megkapjuk.” Szentestén a Kisjézus születését így adja hírül: „A teremtő Isten fia landol nálunk!

Pusztán ennyi is élményt szerezne napról napra, ám a lényeg a versek alatt következik. Azt kéri a gyerekektől, hogy adjanak magukból valamit. Nem nagy dolgot. Odafigyelést, simogatást, egy kis segítést. Ahogy minket tanítottak annak idején: „Minden napra egy jó cselekedet!” De ezt sem utasítás formájában, hanem tanácsként, szelíd javaslatként: „Próbálj ma…

Családi naptár, mondja az alcím. Családon belüli az illusztrátor is: az író lánya, Lackfi Johanna játékos rajzai méltó kiegészítői a szövegnek.

Adventi koszorúval vagy anélkül, egy szál gyertyával vagy egy pici mécsessel – ha úgy érzik a szülők, hogy üres ez az időszak, a dekoráción túl valami másféle tartalommal is meg kéne tölteni, hát nyissák ki ezt a könyvet. Működni fog a varázslat!

Lackfi János

Lackfi János: Karácsonyváró
– Verses adventi családi naptár

Harmat Kiadó, Budapest, 2020
56 oldal, a könyvre nyomtatott ár 3500 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2800 Ft
ISBN 978 963 288 7265

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Adventi naptár – könyv formájában. Mi lenne, ha a megjelenne nálunk valaki, aki szupererős, szuperkedves, szuperfigyelmes, szupersegítőkész?
Igazi aduász. Megcsinál mindent, úgy kedveskedik, ahogy a legjobban szeretjük. A szomorút vigasztalja, a fáradtat felüdíti, a bizonytalannak utat mutat, a gyengének erőt ad, az erősnek meg szelídséget. Ilyen valakit várunk karácsonykor… Miért nem lesz inkább most rögtön karácsony?
Vagy miért nem lesz minden egyes nap karácsony? Talán még meg is unnánk…
Viszont a várakozást biztos nem unjuk meg, ha napról napra izgalmas feladataink vannak. Jézus születésére készülve ebből a könyvből mindennap kapunk újabb és újabb titkos küldetést. Örömöt keresni, segíteni, figyelni a másikra, megajándékozni valami aprósággal, bátorítani. Elcsendesedni, hálát adni, újjászületni. Ebben segítenek a versek és a játékos feladatok. – Lackfi János