Megszeretőkönyv | Tarr Ferenc: Harmónia, a zenék birodalma

Posted on 2021. december 6. hétfő Szerző:

0


H. Móra Éva |

Mindenféle hosszadalmas bevezetőt mellőzve a lényeggel kezdem: szenzációs könyvet alkotott Tarr Ferenc! A szerző egy kulturális vállalkozás, a Bonbon Matiné Műhely egyik vezetője. Gyerekeknek szerveznek főleg zenei programokat, nem is akármilyeneket, nem is akárkikkel! (Érdemes ellátogatni a honlapjukra.) Tarr alapvetően tanárember, de ne hagyjuk ki a Bonbon kitalálóját és művészeti vezetőjét, az aktív muzsikus Lukácsházi Győzőt sem. Azt vallják, hogy gyerekeknek is csak a legmagasabb minőségben szabad és érdemes a kultúrát „tálalni”.

De lássuk a könyvet! Bevallom, vegyes érzésekkel kezdtem el olvasni. Mesekönyvnek indul, de annak túl tudományos – mi ez a rengeteg kis fül, piktogram, magyarázat? Megtörik a történetet, most akkor melyikre figyeljünk? De aztán ahogy belemerültem, kezdtem átlátni a könyv logikáját, egyre nőtt az elragadtatásom. Bámulatosan átgondolt, megszerkesztett munka. Igen, hatalmasat akar: bevezetni a gyerekeket a zene birodalmába, és ez óriási feladat.

Mindenre kiterjedő aprólékossággal járja be kis olvasóival Melódia királykisasszony útját, aki szeretné megtalálni saját hangját, ezért kerekedik fel, ezért hagyja ott szülei, Major király és Minor királyné palotáját. Figyeljünk csak a szellemes névadásokra! Harmóniának négy tartománya van: Folkia, Impró, Poppia és Klasszika. És hogy becézik kislányukat a szülők? Kottapöttynek! És hogy nevezik Poppia központját? Celeb Citynek! Cappuccino helyett pedig capricciójába szürcsöl bele hősnőnk. De egyéb nyelvi leleménnyel is találkozunk: egy tilinka nevű hangszer van a kezében, amikor felkapaszkodik a Nótafára, de „a tilinka kicsúszott a kezéből, és lepilinkázott a mélybe”. Vagy: „a teremben nem volt porcika vagy porcica, ami mozdulatlan maradt volna”. Úgy szövi a mesét, olyan kifejezéseket használ az író, amelyekről azonnal asszociálhatunk egy zenei fogalomra: például amikor kedvetlen valaki, lehangolt – és máris ott a lapszéli jegyzet a hangszerek lehangolódásáról…

Összeszámolni is nagy munka lenne azt a rengeteg információt, amit ez a kötet tartalmaz. Hangszerek a népzene, a jazz, a pop-rock és a klasszikus zene világából; e négy zenei terület válfajai, stílusjegyei, műfajai, előadói; zenei fogalmak, érdekességek – és mindez egyszerűen, közérthetően, a gyerekek nyelvén. Sőt: a beszédmód is mindig igazodik az adott „tartomány” stílusához. Folkia vásári forgatagában népdalszövegek sorfoszlányai hangzanak fel: „Van vöröshagyma? A tarisznyába.” „Vigyázz, kocsis! Lyukas a kas! Kiugrik a pulykakakas!” A jazz-klubban szleng kifejezések röpködnek; Poppiában a bennfentes, közvetlenkedő cukorfalat és Dius megszólítás jár Melódiának, míg Klasszikában a kapuőrök disztichonokban beszélnek. (Még azt is megbocsátjuk, hogy helyenként sántítanak a hexameterek…)

De ez még mindig nem minden. Zenéről beszélni csupán szavakkal – lehetetlenség és hiábavaló. Hatalmas zenetár is tartozik a könyvhöz, ami akár QR-kóddal, akár a Pagony Kiadó linkjén könnyűszerrel elérhető (kipróbáltam!), és meghallgatható-nézhető 159 zenemű mind a négy bemutatott területről! Így válik enciklopédikus gazdagságúvá ez a kötet.

Kinek szól? A kiadó a 7-12 éves korosztálynak ajánlja. Én úgy képzelem, hogy a hétéves – éppencsakhogy elkezdvén a zenetanulást – inkább csak lapozgatja, a képeket, a hangszereket nézi. Ha felnőtt is van mellette, ő segíthet. Olvas belőle, magyaráz, kikeres egy-egy zenei részletet, meghallgatják… Aztán újból előveszik. Aztán már egyedül is előveszi a kiskamasz, már egyedül is olvassa. És mindig talál benne újat! Aztán lassanként egésszé áll össze az, ami kezdetben mese volt, dallam volt, ismeret volt.

Mindehhez pedig jelentősen hozzájárulnak a rajzok, Baranyai (b) András illusztrációi. A szöveghez illően hasonlóan szellemesen és karakteresen teremti meg Harmónia tartományainak képi világát. Folkia a természet zöld színébe öltözik, Impró kék lebujba vezet minket (blues!), Poppia rózsaszín szirupos, vattacukros világba, Klasszika pedig az előkelő lila színt kapja.

Szórakoztató, informatív, szép kiállítású könyv – ajándéknak is kiváló.

A Bonbon Matiné Műhely motorjai: Tarr Ferenc, Lukácsházi Győző

Tarr Ferenc:
Harmónia, a zenék birodalma

Pagony Kiadó, Budapest, 2021
128 oldal, teljes bolti ár 4990 Ft,
kedvezményes ár a pagony.hu-n 4242 Ft
ISBN 978 963 587 0882

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Melódia királykisasszony szeretné megtalálni a saját hangját. Elindul hát Harmóniában, a zenék birodalmában, hogy végigjárja mind a négy tartományt – Folkiát, Imprót, Poppiát és Klasszikát. Kalandos útja során megismer sok-sok hangszert, stílust, formát, zenészt, zeneszerzőt, énekest – és hall nagyon sokféle zenét. Vajon melyik lesz az övé?
A zenei ismeretterjesztő könyvektől eltérő módon Tarr Ferenc könyve a zene egészére koncentrál: teljesen egyenlő arányban szól a népzenéről, a jazzről, a popról és a klasszikusról is – sok-sok érdekességgel, tudnivalóval, hallgatnivalóval és Baranyai (b) András fantasztikus rajzaival.
Reméljük, hogy Melódia története nyomán a gyerekek is eljutnak oda, hogy megtalálják, nekik milyen zene tetszik. Érdemes mindenfelé barangolni, mert Harmónia valóban létezik!