Don Quijote | Feledi Project-bemutató / Budapest Táncfesztivál

Posted on 2021. október 1. péntek Szerző:

0


BJI |

A Feledi János vezette, idén tízéves Feledi Project legújabb premierje a Don Quijote, melyet jól ismerünk az irodalomból és klasszikus balettből. A táncszínházi előadás újrafogalmazta és mai korba helyezte Cervantes történetét.

A ma embere, aki a tömegek viselkedésétől eltérő világról és életről álmodik, a mindennapi élet eltávolításának érdekében ruhákat és maszkot visel, és a körülötte lévő világot igyekszik jobbá tenni – legalábbis azzal, hogy elítéli annak hanyatlását. De ha ez az ember magányos alak, akkor a tömeg szemében őrültnek tűnik, ezért kizárja magából, marginalizálja. Ez a Don Quijote a kortársunk; megtévesztett és csalódott ember, aki kicsit nevetséges és gondtalan álmodozóból tragikus karakterré alakul át.

A Feledi-féle előadás a bátorságról szól. A lovag szembesül a valósággal, de küzd a csalódás ellen. Az ember elé manapság kegyetlen jövőkép vetül, amelyben nincs helye a képzeletnek, a fantáziának, és a hétköznapi hős nem lát maga előtt tervet, amellyel azonosulhat. Az élet szokatlan kompromisszumokra kényszeríti, vereséget, szomorú fordulatokat él át. Ám ha maradt benne egy csipetnyi idealizmus, még őrültként is bölcsebb lehet, és felfedezheti az igazi lényegét: a saját létezését.

Feledi János most három olyan művésszel dolgozott, akik más-más mozgásstílusú területről jönnek; Csuzi Márton, Keresztes Patrik és Takács László korábban még sosem volt Feledi alkotótársa.

Az izgalmas és impulzív próbafolyamat során eltérő művészeti ágakból emeltek át elemeket – prózai monológok, stand-up – az előadásba, de belekerült a kubai verekedésimitáció (capoeira) és klasszikus balett is.

A Budapest Táncfesztivál eseményei között, a Nemzeti Táncszínházban lezajlott, összművészeti stílusú bemutató a Feledi Projekt jubileumi évének egyik kiemelt eseménye – mondta a produkcióról Feledi János, a darab rendező-koreográfusa.

(A Feledi Projekt ismertetője alapján)

Don Quijote

Rendező-koreográfus, látvány és jelmez: Feledi János Harangozó Gyula-díjas
Előadja: Csuzi Márton, Keresztes Patrik, Takács László
Fénytervező: Hepkó Miklós

Fotók: Gergely Bea